Μια συνέντευξη εργασίας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική. Φυσικά, ο ερωτώμενος θέλει να παρουσιάσει τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Και η απάντηση σε δύσκολες ερωτήσεις χωρίς προετοιμασία σίγουρα δεν βαίνουν με επιτυχία. Ευτυχώς, οι απαντήσεις σε ενοχλητικά ερωτήματα τα οποία μπορεί να συναντήσουμε στις περισσότερες συνεντεύξεις μπορούν να προβληθούν, να εξεταστούν και να προετοιμαστούν πολύ πριν από αυτή τη σημαντική συνέντευξη.
Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το τι να κάνεις όταν είσαι άνεργος σήμερα θα μιλήσουμε λοιπόν για το πως να ανταποκριθείς αποτελεσματικά στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης εργασίας.
“Πείτε μου κάτι για τον εαυτό σας.”
Εδώ θέλετε να συμπιέσετε με κάθε δυνατό σας προτέρημα και ταλέντο που θα συμβάλει και μπορεί να χρησιμεύει στην εταιρεία χωρίς να μακρηγορείτε. Τα άτομα του ανθρώπινου δυναμικού ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το πώς απαντάτε στην ερώτηση, ανεξάρτητα αν η απάντηση λέγεται με ειλικρινή ενθουσιασμό. Ξεκινήστε με ένα απόσπασμα από ένα άτομο που θαυμάζετε και σας χαρακτηρίζει, σε κάθε περίπτωση να απαντήσετε στην ερώτηση γρήγορα και συνοπτικά.
Συγκεντρώστε την απάντηση σας σε μια παρουσίαση ενός λεπτού για τα προσωπικά σας επιτεύγματα. Έχετε προϋπηρεσία σε δουλειά που σχετίζεται με τη θέση που αναζητάτε; Δώστε στον συνομιλητή σας τη δυνατότητα να δει τα ξεχωριστά σας επιτεύγματα και τη συνεισφορά σας στην ανάπτυξη της εταιρείας. Εάν δεν υπάρχουν παρόμοιες θέσεις εργασίας στο παρελθόν σας, εξηγήστε γιατί σας ενδιαφέρει η θέση.
“Πείτε μου για μια περίπτωση όπου αποτύχατε ή κάνατε κάτι που ντρέπεστε.”
Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που μπορεί να τεθούν, αυτό είναι ένα από τα πιο τρομακτικά. Το βασικό κλειδί εδώ είναι να μετατρέψουμε την αποτυχία σε επιτυχία. Πάρτε μια στιγμή για να προβληματιστείτε σαν να μην περιμένατε την ερώτηση. Πείτε ότι ως άνθρωπος είστε τόσο επιρρεπείς σε λάθη όπως οποιοσδήποτε άλλος, ωστόσο δεν έχετε καμία απογοήτευση – ακόμα και αν το κάνετε (και οι περισσότεροι από εμάς), μην το παραδεχτείτε. Αυτό δεν είναι ομολογιακό.
Πείτε στον συνομιλητή κατά τη συνέντευξη, ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου έχετε κάνει κάποιο λάθος με κάποιον συνεργάτη, έχετε παραδεχτεί το λάθος σας. Επιστρέψατε στο άτομο και ζήτησε συγγνώμη και ξεκινήσατε από την αρχή. Πείτε ότι προτιμάτε να διαχειρίζεστε τέτοιες καταστάσεις και με επαγγελματισμό, κι επιδιώκετε πάντα τη διόρθωση του όποιου λάθους έχετε υποπέσει. Άλλωστε ακόμα και από τα λάθη μας κερδίζουμε, γνώση κι εμπειρία.
“Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας, η οποία είναι πραγματικά μια αδυναμία, και όχι μια μυστική δύναμη.”
Αυτή είναι μια καταραμένη ερώτηση που ευχόμαστε να μη τύχει σε καμία συνέντευξη εργασίας. Δεν υπάρχει εδώ η ευκαιρία για υπεκφυγές τύπου όπως “είμαι εθισμένος με την εργασία” ή “τείνω να παίρνω εργασία για το σπίτι”. Αντ ‘αυτού, δείξτε ότι αναγνωρίζετε τις αδυναμίες σας και καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να τις αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, «Τείνω να είμαι πολύ απαιτητικός από τους άλλους, αλλά μαθαίνω ότι όλοι έχουν τα δικά τους μοναδικά ταλέντα».
Τώρα είναι η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά στο βιογραφικό σας σημείωμα. Ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι μπορεί να μην έχετε άμεση εμπειρία σε μια θέση, αλλά σχετική εμπειρία, και πως πάντα ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε νέα πράγματα. Πείτε ότι προσπαθείτε να βελτιώσετε τις όποιες αδυναμίες έχετε και δώστε κάποια έμπρακτα παραδείγματα.
“Σας έχουν απολύσει ποτέ; Αν ναι, γιατί; Γιατί σταματήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;”
Αποφύγετε να κατακρίνετε τα προηγούμενα αφεντικά ή τις εταιρείες που εργαστήκατε. Κάνετε τον εαυτό σας να φαίνεται κακός, ο οποίος κατηγορεί τους άλλους και είναι ανεύθυνος. Τίποτα απ’ όσα θέλετε να μεταφέρετε σε μια νέα εταιρεία κατά την συνέντευξη εργασίας. Κάντε μια παραδοχή, όπως π.χ. ότι δεν έχετε εμπειρία στην επικοινωνία με τον προϊστάμενό σας ή στην ομαδική εργασία. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζετε τι συνέβη και πως μάθατε από την εμπειρία.
Πείτε ότι απλώς δεν ήσασταν ο κατάλληλος για την πολιτική της εταιρείας και προτού να έχετε την ευκαιρία να δείξετε την αξία σας, σας αφήσανε να φύγετε. Διαφορετικά μπορείτε να πείτε ότι δεν καταλαβαίνετε πλήρως τις προσδοκίες του προηγούμενου αφεντικού σας και συμφωνήσατε και οι δύο ότι ήταν καιρός να λύσετε την συνεργασία σας.
“Γιατί είστε πρόθυμοι να μπείτε σε μια εντελώς νέα θέση για εσάς σε αυτό το σημείο της σταδιοδρομίας σας;”
Σε μια συνέντευξη εργασίας ο συνομιλητής σας δεν μπορεί ή δεν πρέπει να επισημάνει άμεσα την ηλικία σας ως λόγο να μην σας προσλάβει. Επομένως, το ερώτημα μπορεί να τεθεί με αυτόν τον τρόπο. Ενημερώστε τον ότι είναι η ευρεία εμπειρία εκτός του τομέα που σας ταιριάζει. Οι προηγούμενες εμπειρίες καριέρας σας έχουν προετοιμάσει να ξεκινήσετε μια καριέρα ξανά σε ένα ολοκαίνουργιο πεδίο.
Δώστε έμφαση στην ποιότητα που εισάγετε στο πεδίο με νέες ματιές και προοπτικές. Η ευκαιρία αυτή σας παρέχει επίσης το πλεονέκτημα της εκμάθησης της νέας εταιρείας από το το κατώτερό της στάδιο. Ενημερώστε ότι οι εμπειρίες σας έχουν καταστήσει αξιόπιστο και προετοιμασμένο για οποιαδήποτε νέα κατάσταση βρεθεί στο διάβα σας.
“Πώς εξηγείτε τα κενά στο βιογραφικό σας σημείωμα;”
Είναι ειρωνικό πως αυτή η ερώτηση εξακολουθεί να εμφανίζεται. Ειδικά υπό της παρούσες οικονομικές συνθήκες όπου οι εταιρείες σπάνια προσλαμβάνουν κι αντιθέτως απολύουν κόσμο ή ότι ένα άτομο μπορεί να έχει πάρει χρόνο για να οικογενειακά ζητήματα ή μια ασθένεια που τον έχει εμποδίσει να εργαστεί. Επίσης εδώ μπορείτε να αναφέρετε τις συστάσεις σας από άτομα που γνώριζαν ότι παραμένετε ενεργός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή αποδεικτικά που δείχνουν ότι είχατε κάποιο θέμα υγείας κτλ.
Να είστε ειλικρινείς, αλλά και πάλι, να μετατρέψετε την αδυναμία σε δύναμη. Ας πούμε: “Τη στιγμή που βγήκα έξω από την αγορά, βελτίωσα καλύτερα τις δεξιότητές μου στην επικοινωνία.” Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι ενώ είστε άνεργος, είστε μακριά από την αδράνεια, αλλά είστε σε επαφή με την αγορά εργασίας ή το επάγγελμά σας με άλλους τρόπους.
“Πείτε μου για μια εποχή που ένας συνάδελφος δεν έκανε το δίκαιο μερίδιο της δουλειάς του. Πώς χειριστήκαμε την κατάσταση.”
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσατε έναν δύσκολο συνεργάτη είναι έμβλημα του τρόπου αντιμετώπισης των δύσκολων ανθρώπων και των δυνητικά δύσκολων πελατών. Παρουσιάστε το πρόβλημα με την καλύτερη δυνατή ανάλυση, υποδεικνύοντας ότι ο συνάδελφος αντιμετώπιζε μια ιδιαίτερα κακή προσωπική κατάσταση και ότι ήσασταν ευτυχής που είχατε την ικανότητα να τον στηρίξετε και να τον βοηθήσετε.
Ας Αναφέρετε κατά την συνέντευξη εργασίας ότι έχετε μιλήσει με τον συνάδελφο, δεν κρύβετε δυσαρέσκεια σας και πως δεν θέλετε να σας εκμεταλλευτούν με το να σας θεωρούν το παιδί για όλες τις δουλειές. Αυτό δείχνει σαφώς ότι είστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσετε τη δυσκολία, αντί να υποφέρετε στη σιωπή. Το παράδειγμα υποδεικνύει επίσης το γεγονός ότι είστε επαγγελματίας και είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.