Η μελέτη δείκτη παρά δείκτη της οικονομίας

1470979-anodos-930-2
Σε αυτό το άρθρο μου λέω να πρωτοτυπήσω λίγο και να ασχοληθώ με την μελέτη δείκτη παρά δείκτη της οικονομίας μας σαν Ελλάδα και αν έχουμε πιθανότητες ανάπτυξης ή καλυτέρευσης.

Όλες οι παρακάτω πληροφορίες αναφέρονται μέχρι το 8μηνο του 2018

Με δείκτη ανεργίας στο 19,5% δεν έχουμε πιθανότητες να μιλάμε για ανάπτυξη όταν έχουμε τέτοιο δείκτη και όταν 60% από τους προσληφθέντες είναι με ελαστικό ωράριο και ορισμένου χρόνου, αντιθέτως με το 40% με 8ωρο και αόριστου χρόνου. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι αναζητούνται κεφάλαια για να επενδύσουν και να μειωθεί η ανεργιά να ανέβει το ΑΕΠ πραγματικά και όχι μέσω φορών και μη πληρωμής του κράτους .
Χρέη προς ταμεία 7,7 δις ευρώ
H ανάπτυξη μπορούμε να πούμε θα αργήσει, διότι με δείκτη χρεών των επιχειρηματιών και των κλειστών επιχειρήσεων, αυτό δεν φέρει άνεμο αισιοδοξίας. Η έλλειψη βοήθειας των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα έχει φέρει την μείωση επιχειρήσεων και εισφορών στα ταμεία τόσο από τους επιχειρηματίες όσο και από τους εργαζόμενους .
Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και ότι καλύτερο αυτή η κατάσταση, αλλά το θέμα είναι πως να την διορθώσουμε, αν έχουμε την λύση και ποιες διορθωτικές τομές στην οικονομία και γενικά στον επιχειρηματικό κλάδο, ώστε να αποφέρουν θετικό πρόσημο στον τομέα αυτό της οικονομίας.

47,5 δις ευρώ η ανακεφαλαίωση στις τράπεζες από το 2013 μέχρι σήμερα -Μέρος Α’

Oι τράπεζες βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση όσο ποτέ, γιατί πλέον έχουν γίνει συστηματικές και όχι μόνο αυτό- δεν έχουν και πολλά προϊόντα να πουλήσουν όταν επιτόκια καταθέσεων έχουν μηδενιστεί και όταν έχουν -34,8% μείωση από το 2017 στον τραπεζικό δεκτή στον χρηματιστήριο- εδώ να θυμηθούμε το κραχ που έγινε πριν λίγες ημέρες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς που έκλεισε ο δείητης της στο -37 % και ακολουθούν η Eurobank με τον δείκτη της στο -17%, η Εθνική Τράπεζα με -5% και η Alpha Bank με -1%. Το πιο ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι την Τετάρτη, 04/10/18 με τον τίτλο της Πειραιώς να «ακουμπά» μέχρι και το limit down στο 30%.
Η αξία των τραπεζών δεν υπερβαίνει τα 2,8 δις μέχρι σήμερα μετά από τις ζημίες με τα κόκκινα δάνεια και από την μείωση του τραπεζικού δείκτη στο χρηματιστήριο μετά από μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε μέσα σε ένα χρόνο .

Διαβάστε επίσης  Linkedin: Πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σωστά για την επιχείρησή σου;

47,5 δις ευρώ η ανακεφαλαίωση στις τράπεζες από το 2013 μέχρι σήμερα -Μέρος Β’

Τα τελευταία πέντε χρονιά έχουμε μείωση των καταθέσεων κατά 30 δις ευρώ, άλλο ένα θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, στο οποίο η ρευστότητα μειώνεται, τα δάνεια δύσκολα δίνονται πλέον και η αγορά αργοπεθαίνει δίχως χρήμα και ρευστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την αύξηση κατά 24%των ακάλυπτων επιταγών τα τελευταία δυο χρονιά. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την κατάσταση που παίρνει το σαθρό θα έλεγα τραπεζικό σύστημα, το οποίο δίχως την ανακεφαλαίωση από χρήματα του κράτους θα είχαμε σοβαρότερο πρόβλημα στην λειτουργιά του ίδιου του κράτους και γενικά της χωράς .
Η έλλειψη ρευστού στην αγορά μια που οι τράπεζες δεν αγοράζουν πλέον φθηνό χρήμα έχει φέρει σε συσσώρευση προβλημάτων στους δείκτες του εμπορίου, οπού καθημερινά φαίνεται στις επιχειρήσεις και στο ταμειακό απόθεμα τους από τις λιγοστές πώλησης που κάνουν .
Μέσα σε αυτή την δίνη έχουμε και τα κοκόνα δάνεια που έχουν εκτοξευτή στο ποσό των 88,6 δις ευρώ μέχρι το πρώτο εξαμηνο 2018- αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών που δύσκολα θα μπορέσουν να το δαμάσουν, γιατί απλώς αντί να ελαττώνονται τα δάνεια μεγαλώνουν- είτε είναι ιδιωτικά είτε των επιχειρήσεων .

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η πλάνη στην ποιοτική αδυναμία των δεικτών

Ορισμένοι καυχιένται για το πρωτογενή πλεόνασμα και τους στόχους που δήθεν πιάσαμε σαν χωρά, ας μας εξηγήσουν πως ήρθε αυτό το πλεόνασμα από ανάπτυξη ή από αφαίμαξη όλων από φόρους .
Πως μπορούμε σαν χωρά να πιάσουμε για τα επόμενα χρονιά ανάπτυξη με ενδεικτικό δείκτη πάνω από 2%, όταν όλοι οι δείκτες της οικονομίας δεν πάνε καλά, χωρίς ανάπτυξη μόνο από φόρους και στάση πληρωμών του κράτους- μόνο έτσι μπορεί να πιάσει τους λεγόμενους στόχους κάθε χρονιά δίχως ανάπτυξη που να έρχεται μέσω παράγωγης. Αν καταφέρουμε να έρχεται όμως μέσω ανάπτυξης και όχι αποκλειστικά μέσω φορών, μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι αρχίζει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό θα γίνει μέσα από επενδύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με λιγότερη φορολογία, με ελάφρυνση και ρύθμιση χρεών σε δημόσιο και τράπεζες, με ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και με καλυτέρευση & οργάνωση των δημοσίων οργανισμών, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να συρρικνώνεται και το δημόσιο να γίνεται αποδοτικότερο προς τον ίδιο τον πολίτη.

Διαβάστε επίσης  1ο Συνέδριο Γεωπολιτικής & Γεωοικονομίας

Επίλογος

Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που έχει να κάνει με το μέλλον της, είτε θα παρθούν αποφάσεις με ριζικές αλλαγές σε αντιλήψεις και ταμπού στην ιδία την κοινωνία και μετέπειτα στην ιδεολογία των εκάστοτε κυβερνώντων, ώστε με πραγματικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό σύστημα, στις επενδύσεις στο τραπεζικό σύστημα και σε όλα τα παραπάνω αναφερόμενα να μπορέσουμε να πούμε ότι κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, είτε αλλιώς θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο και στάδιο που ήμασταν εδώ και 8 χρονιά, χωρίς μέλλον, χωρίς ανάπτυξη, μόνο με λόγια και μεταβίβαση ευθυνών και χωρίς να κοιτάμε το μέλλον .
Η ανάπτυξη δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά μια πορεία μιας χωράς είτε στην ευημερία είτε στην καταστροφή- αυτό είναι μια επιλογή που είμαστε σε θέση εμείς οι ίδιοι να την διαλέξουμε και μόνο……

Απόφοιτος τουΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στο τμήμα λογιστικής. Έγινε μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με την ιδιότητα του φοροτεχνικού Β΄ Τάξης. Είναι ειδικευμένος-έμπειρος λογιστής στα βιβλία τρίτης κατηγορίας και στην κατασκευή εξειδικευμένων αναφορών (reports), οικονομικών καταστάσεων και αποτελεσμάτων επιχειρήσεων .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

χιονοδρομικο καλαβρυτα

Χιονοδρομικό, ζεστή σοκολάτα και χαλαρές καταστάσεις στα Καλάβρυτα

Μετά τις γιορτές, η ανάγκη για λίγη ηρεμία και χαλάρωση

Οικογενειακό νευροψυχιατρικό ιστορικό και επιπτώσεις

Το παρόν άρθρο Το οικογενειακό νευροψυχιατρικό και νευροαναπτυξιακό ιστορικό έχει