Τι κοινό μπορεί να έχει μια σελίδα βιβλίου με μια φωτογραφία; Και οι δυο αποτυπώνουν εικόνες,που κάποιος έχει δημιουργήσει ακολουθώντας το «μια εικόνα χίλιες λέξεις» και αντίστροφα. Ένα βιβλίο μέσω των λέξεων, μας παρουσιάζει όλα τα στοιχεία μιας σκηνής αφήνοντας την φαντασία μας να συλλάβει την εικόνα. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, μέσω του φωτογραφικού φακού, έχουμε μια έτοιμη εικόνα η οποία μας δημιουργεί χιλιάδες συναισθήματα.
Δεν είμαι εδώ για να σας πείσω πως τα βιβλία θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο σας. Ούτε φυσικά πως θα αυξήσουν τις νοητικές σας λειτουργείς, καθώς αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρες βιβλίων. Μια μόνο φράση μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, και το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μας έχουμε συναντήσει μια φωτογραφία με μια φράση. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή μια φράση λοιπόν εύκολα μπορεί να δημιουργήσει φωτογραφικές συνθέσεις.
Concept φωτογράφησης
«Το concept μπορεί να είναι όσο ελεύθερο του επιδέχεται η φαντασία μας να είναι.» Διαβάζοντας ένα βιβλίο (προσθέτω φράση για την δεύτερη κατηγορία αναγνωστών μας) συχνά ταυτιζόμαστε ή γνωρίζουμε κάποιον που θα ταυτιζόταν με έναν χαρακτήρα ή κατάσταση που μας παρουσιάζεται. Μαθαίνουμε να ζούμε αυτόν τον χαρακτήρα όσο μας επιτρέπουν οι σελίδες και αμέσως δημιουργούνται εκατοντάδες εικόνες. Εικόνες που είναι στο χέρι μας να αποτυπώσουμε. Ένα έτοιμο concept διαθέσιμο για κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη του επιτρέψουμε εμείς να δεχτεί για τον τελικό μας στόχο. Μία τελεια φωτογραφία.
Ακολουθούν δύο σχετικά παραδείγματα το πρώτο δανείζεται ένα απόσπασμα βιβλίου και το δεύτερο βασίζεται σε ένα απόσπασμα κειμένου της Ρενέ.
Από το βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» (σελ.33)
«Κουλουριασμένη στο σεντόνι της μοναξιάς στην άκρη του κρεβατιού, η Στέλλα άνοιξε τα μάτια της και είδε τον αναμαλλιασμένο εαυτό της στον απέναντι καθρέφτη. Κι έπαθε σοκ! Το είδωλο της έμοιαζε με τραγική φιγούρα. Φαινόταν γερασμένη τόσο γερασμένη! Σαν φάντασμα του παλιού της εαυτού. Μια χλωμή αντανάκλαση μιας κάποτε όμορφης γυναίκας…»
Κρατώντας κάποια στοιχεία του αποσπάσματος, (ώρα, μέρος,ρόλοι, συναισθήματα, εκφράσεις), μια πιθανή εικόνα θα μπορούσε να είναι αυτή του Nirav Patel.
Για την δεύτερη κατηγορία αναγνωστών μας, για εκείνους που προτιμούν κάτι πιο μικρό, γυμνό και ελαφρώς πιο ελεύθερο. Σίγουρα εδώ τα παραπάνω στοιχεία (ώρα, μέρος.. κτλ) δεν μας παρουσιάζονται, αφήνοντας τον φωτογράφο να τα φανταστεί, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα κάθε φορά διαφορετικό.