[punica-dropcap]Π[/punica-dropcap]ολλές φορές όταν τραβάμε μια φωτογραφία, η ψηφιακή κάμερα μας εμφανίζει ένα μικρό γράφημα στην LCD οθόνη της. Το γράφημα αυτό ονομάζεται Histogram και αποτελεί ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο για καλύτερη έκθεση στις φωτογραφίες μας.
Τι μας λέει ένα Histogram?
Πρόκειται για ένα είδος γραφήματος που μας πληροφορεί για την ποσότητα των μαύρων, λευκών και ενδιάμεσων τόνων που υπάρχει στη φωτογραφία μας.Ας αναλύσουμε την παραπάνω πρόταση με κάποια παραδείγματα.
Αν εξετάσουμε μία τελείως μαύρη εικόνα, όπως αυτή παρακάτω, θα καταλήξουμε στο ακόλουθο Histogram.
Είναι μια απλή εικόνα, έτσι ώστε να παράγει ένα απλό Histogram. Στην αριστερή πλευρά (που αντιπροσωπεύει το μαύρο), το γράφημα θα πήγαινε δεξιά από την κορυφή της κλίμακας, επειδή υπάρχει ένα τόσο έντονο μαύρο χρώμα.
Στο επόμενο παράδειγμα η φωτογραφία βελτιώνεται, αλλά όχι πολύ. Είναι τώρα μια γκρι εικόνα. Το Histogram δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί μεσαίοι τόνοι και τίποτε άλλο.
Και δεν υπάρχουν εκπλήξεις για μια άσπρη εικόνα. Το Histogram σβήνει από την κορυφή του γραφήματος στην άκρα δεξιά πλευρά, επειδή υπάρχουν τόσα λευκά bits.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό αρχίζει να έχει νόημα τώρα, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε μια πραγματική φωτογραφία.
Στη φωτογραφία του πουλιού θα δείτε ότι όλες οι τονικές τιμές στη φωτογραφία, όπως απεικονίζεται στο Histogram, βρίσκονται άνετα ανάμεσα στα άκρα του μαύρου και του λευκού.
Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά λέει το ιστόγραμμα. Δείτε όλα αυτό το πράσινο γρασίδι στη φωτογραφία. Αυτό το πράσινο είναι μεσαίου τόνου, που σημαίνει όχι λευκό και όχι μαύρο, αλλά στο μεταξύ. Και υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της στο πλάνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μεσαίο τμήμα του γραφήματος ανεβαίνει τόσο ψηλά στο γράφημα. Και επίσης βλέπουμε πώς υπάρχει μόνο μια μικρή ποσότητα μαύρων ή λευκών τόνων στη φωτογραφία; Έτσι, αρκετά σίγουρα, το γράφημα είναι πολύ χαμηλότερο όπου αντιπροσωπεύει τους μαύρους και τους λευκούς τόνους.
Επίσης, παρατηρούμε μία καμπύλη καμπάνα στο διάγραμμα. Αυτό δεν είναι συνήθως ούτε καλό ούτε κακό. Το σημαντικό είναι ότι τοποθετείται μεταξύ των ορίων που ορίζονται από το δεξί και αριστερό όριο του γραφήματος.
Βλέπετε ότι αυτό το μικρό γράφημα είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει όλη την περιοχή τόνων που μπορεί να καταγράψει η φωτογραφική μηχανή μας, από το πιο σκοτεινό έως το πιο αχνό. Έτσι, όσο το γράφημα δεν ξεφύγει από τα όρια της αριστεράς ή της δεξιάς πλευράς, τότε το Histogram μας λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα στη φωτογραφία που είτε είναι υπερβολικά εκτεθειμένη είτε λιγότερο εκτεθειμένη για να τη χειριστεί η κάμερα .
Όμως τη συμβαίνει στην παρακάτω περίπτωση;
Με την πρώτη ματιά αυτή η εικόνα μπορεί να φαίνεται εντάξει στο πίσω μέρος της κάμερας μας. Ξέρετε ότι τα σκοτεινά μέρη της φωτογραφίας είναι εντάξει επειδή στην αριστερή πλευρά του γραφήματος, δεν υπάρχει τίποτα που “σπάει” την αριστερή άκρη. Αλλά δείτε πώς στο άκρο δεξιά του ιστογράμματος, το γράφημα “σπάει” το δεξί άκρο (εκεί που δείχνει το βέλος). Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σημαίνει ότι ένα μέρος της φωτογραφίας έχει υπερεκτεθεί.
Το Histogram μας λέει ότι επειδή το γράφημα υπερβαίνει τα όρια του λευκού, τότε τα τμήματα της εικόνας υπερβαίνουν την ικανότητα της φωτογραφικής σας μηχανής να καταγράφει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σε αυτές τις περιοχές με αυτές τις ρυθμίσεις κάμερας.
Έτσι, αν το Histogram σας αναπηδήσει από τη δεξιά πλευρά, όπως έκανε με αυτήν την εικόνα, πρέπει να κάνετε άλλη μια βολή, αλλά αυτή τη φορά γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώσετε την έκθεση.
Ομοίως, εάν το Histogram δείχνει ότι το γράφημα εξαφανίζεται από την αριστερή άκρη τότε χρειάζεται να κάνετε άλλη λήψη, αλλά αυτή τη φορά αυξάνετε την έκθεση.
Πως να το διορθώσετε ρυθμίζοντας τις ρυθμίσεις της μηχανής
Αν βρισκόμαστε στο Time Value Priority (Shutter Speed Priority) ρύθμιση και επιλέξουμε ένα ταχύτερο ρυθμό κλείστρου θα μειώσουμε την έκθεση, μιας και η κάμερα το κάνει αυτό για να πάρει ένα μεγαλύτερο διάφραγμα για εμάς και αντίστροφα.
Ένα τελευταίο τρικ
Σε περίπτωση που η SLR κάμερα μας διαθέτει την επιλογή του “highlight alert” θα μας δώσει αυτόματα ένα προειδοποιητικό σήμα υπερέκθεση ή υποέκθεση αναβοσβήνοντας το συγκεκριμένα bits της εικόνας, δίνοντάς μας την ευκαιρία άμεσης διόρθωσης κατά την λήψη της φωτογραφίας.