H Nintendo από την πρεμιέρα του Switch μέχρι σήμερα, δείχνει να επανακάμπτει δυναμικά. Η ανταπόκριση του κοινού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nintendo στην Αμερική, Reggie Fils-Aime, ήταν απίστευτη. Το Switch θέτει ρεκόρ πωλήσεων κάθε μέρα. Και σίγουρα δηλώσεις και ψυχολογία δείχνουν ότι η Nintendo όντως πέτυχε κάτι. Δεν είναι μια χθεσινή εταιρία, και τα πρόσφατα χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερα. Οι προηγούμενες κυκλοφορίες από κονσόλες δεν κίνησαν την περιέργεια του κοινού, και η Nintendo φάνηκε να κινείται σε “εναλλακτικό” κοινό. Το Switch όμως είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση.
Τι είναι αυτό που δείχνει όμως, ότι η Nintendo δεν έχει τελειώσει;
Ένας και μόνο τίτλος ορίζει τις πωλήσεις
Κοιτώντας τις πωλήσεις του Switch, οι οποίες ξεπέρασαν την προσδοκία και της ίδιας της Nintendo, αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρχαν ελλείψεις λόγω μικρής παραγωγής, δεν μπορεί να μην τονίσει ότι η νέα κονσόλα της Nintendo έχει μόνο έναν καλό τίτλο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Βέβαια αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια έξυπνη κίνηση από την Nintendo.
Η άνοιξη είναι η πιο “νεκρή” περίοδος στην κυκλοφορία των games. Οι περισσότεροι διαλέγουν να βγάλουν games το καλοκαίρι ή μετά τον Οκτώβριο, προς τα Χριστούγεννα. Το μέγεθος του The Legend of Zelda: Breath of the Wild, τόσο ως όνομα, αλλά και ως διάρκεια gameplay είναι κάτι που βοηθάει. Οι περισσότεροι θα θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του Switch πριν αγοράσουν, οπότε το The Legend of Zelda: Breath of the Wild τους δίνει αυτό ακριβώς. Τον χρόνο επεξεργασίας της κονσόλας. Και οι πωλήσεις αυτό δείχνουν. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που αγοράζουν το Switch, αγοράζουν μαζί και το The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Το να αγοράσει κάποιος το Switch μαζί με το The Legend of Zelda: Breath of the Wild όμως, για να παίξει μόνο αυτό, δεν αξίζει.
Η κλασική αξία της Nintendo
Η επίδειξη που έκανε η Nintendo με το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, είναι κάτι που θα πρέπει να μας προϊδεάζει για την συνέχεια. Η Nintendo έχει στο οπλοστάσιο της ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αποκλειστικών τίτλων. Mario, Zelda, Donkey Kong, Star Fox, Pokemon κ.α. Η προσαρμογή τους στην νέα εποχή, όπου το open world κυριαρχεί ίσως μας δώσει πραγματικά διαμάντια, και εκεί θα μετατρέψει το Switch από μια σπατάλη 300 ευρώ για να παίξουμε Zelda σε ένα πολύ καλό και value for money μηχάνημα. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα Mario Kart και το Mario Odyssey. Μένει να δούμε στο μέλλον, ακόμη και μέσα στον επόμενο χρόνο να βγαίνουν κάποια παρόμοια games.
Το χαρτί των ανεξάρτητων εταιριών
Κάτι που η Nintendo υποτίμησε, ή διάλεξε να μην παίξει τα τελευταία χρόνια, ήταν οι ανεξάρτητες εταιρίες. Έχοντας μια πλειάδα από αποκλειστικούς τίτλους, δεν έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν τίτλοι από άλλες εταιρίες. Αυτό αποτελεί παρελθόν, μιας και η Nintendo έπαιξε αυτό το χαρτί από την αρχή. Μια από τις πρώτες εξαγγελίες της σχετικά με το Switch ήταν η ανάπτυξη τίτλων από τρίτες εταιρίες. Η κυκλοφορία του Skyrim θα δείξει κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό δυνατό. Όμως, η ανάμειξη και άλλων εταιριών στην ανάπτυξη τίτλων για το Switch δίνει και κάτι άλλο. Τo Switch σαν κονσόλα διαφέρει από τις αντίστοιχες της Sony και της Microsoft. Οι νέες εταιρίες μπορούν να πειραματιστούν πάνω σε νέες τεχνικές και τεχνολογίες και να βγάλουν κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οπότε καλό θα ήταν να μην σκεφτόμαστε μόνο στην πεπατημένη, γιατί το Switch προσφέρει πολλά.
Συμπέρασμα
Όλα αυτά θα είναι δυνατά, αν η Nintendo δεν υποτιμήσει αυτό που έχει στα χέρια της. Ήδη από την αρχή, υπήρξαν ελλείψεις λόγω μικρής παραγωγής. Αυτό έδειξε ότι δεν περίμενε την ανταπόκριση του κοινού. Γρήγορα διορθώθηκε καθώς διπλασίασε την παραγωγή της. Το ίδιο θα ισχύει και το μέλλον, με τους διάφορους τίτλους που θα εκδώσει. Η Nintendo έχει έναν περίεργο τρόπο να σφυγμομετρεί το κοινό, αλλά καλό θα ήταν να το κάνει με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Αυτό θα της επιτρέψει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση που θα παρουσιαστεί.
Κλείνοντας να πούμε ότι η μεταστροφή της Nintendo, και η είσοδος της στην μετωπική σύγκρουση του gaming μόνο καλό μπορεί να κάνει. Τα τελευταία χρόνια εκτέλεσε ένα πείραμα που δεν της βγήκε και πολύ. Το πείραμα αυτό συνεχίζεται, αλλά με πιο συμβατικούς τρόπους.