Ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο, η Λήμνος ξεδιπλώνει τη γαστριμαργική της πλευρά με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, χαμηλών τόνων με απλότητα, αρχοντιά και άγρια ομορφιά με μοναδικά τοπία με ηφαιστειογενή πετρώματα. Μικρά παραδοσιακά χωριά με φιλόξενους ανθρώπους, μυρωδιές και πεντανόστιμα πιάτα κερδίζουν, όχι άδικα, κάθε επισκέπτη. Η τοπική κουζίνα της Λήμνου διατηρεί την παράδοσή της και εκμεταλλεύεται πλήρως τα τοπικά προϊόντα. Κρασί, μέλι, τυρί, άφθονο ψάρι και θαλασσινά, τοποθετούν τη Λήμνο στο χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας.
Φλωμάρια Λήμνου
Τα φλωμάρια είναι η παραδοσιακή, τοπική χυλοπίτα της Λήμνου η οποία παρασκευάζεται από το εξαιρετικής ποιότητας σταρένιο αλεύρι Λήμνου, φρέσκο, παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα και αυγά ελευθέρας βοσκής. Παραδοσιακά στα περισσότερα χωριά του νησιού το φλωμάρι συνδυάζεται με κόκορα κοκκινιστό ή με μούστο (πετιμέζι) και τριμμένο καλαθάκι Λήμνου.
Υλικά για τα χειροποίητα ζυμαρικά:
2 κιλά σταρένιο σκληρό κίτρινο αλέυρι Λήμνου
15 φρέσκα αυγά
μισό λίτρο φρέσκο γάλα
δυο πρέζες αλάτι
αλέυρι σταρένιο για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη σκληρή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Κόβουμε ένα κομμάτι από την ζύμη και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο αρκετά λεπτό. Αν έχουμε μηχανή ακόμη καλύτερα για να βγει ομοιόμορφο. Αλευρώνοντας τη ζύμη την τυλίγουμε κάνοντας ένα ρολό. Κόβουμε λεπτές φέτες και ξεδιπλώνοντας τα φλωμάρια τα αφήνουμε να ξεραθούν καλά για δυο με τρεις μέρες. Εναλλακτικά ανάβουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα και στεγνώνουμε περίπου για 6-8 λεπτά.
Φλωμάρια με μανιτάρια και σπανάκι:
χειροποίητα φλωμάρια
400 γρ. σπανάκι
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα
λάδι, αλάτι, πιπέρι
30 γρ. βούτυρο
500 γρ. μανιτάρια λευκά
λευκό κρασί
200ml κρέμα γάλακτος
καλαθάκι Λήμνου ή φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και κατόπιν, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε για 6 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε τελευταίο το σπανάκι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε προαιρετικά αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Παράλληλα, βράζουμε τα φλωμάρια για περίπου 6-7 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Έπειτα, προσθέτουμε τα φλωμάρια στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά ρίχνοντας επιπλέον λίγο από το νερό τους στο τηγάνι για να δέσει ομοιόμορφα το ζυμαρικό με τη σάλτσα. Τέλος σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.