Η εποχή της κολοκύθας έφτασε και οι αγορές και τα σπίτια μας θα γεμίσουν και πάλι με το φθινοπωρινό χρώμα και άρωμά της και τα πιάτα μας με τη γλυκιά γεύση της. Από σούπες μέχρι πίτες και γλυκά, η κολοκύθα έχει αποτελέσει έμπνευση για πλήθος συνταγών, ενώ έχει αγαπηθεί ανά τον κόσμο για αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη γεύση και υφή της.
Για τη σημερινή μας συνταγή, ο συνδυασμός της με το λουκάνικο ακούγεται ομολογουμένως παράξενος, οι Ιταλοί όμως ορκίζονται σε αυτόν — κι αυτό λέει πολλά!
Συνταγή για ριζότο με κολοκύθα και λουκάνικο
Υλικά
320 γρ. ρύζι για ριζότο (carnaroli, arborio, κλπ.)
500 γρ. κολοκύθα
300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 κρεμμύδι
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
40 ml λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
40 γρ. παρμεζάνα
20 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για το ριζότο με κολοκύθα και λουκάνικο ξεκινάμε καθαρίζοντας την κολοκύθα μας από τη φλούδα της και ψιλοκόβοντας την σε κυβάκια. Στη συνέχεια, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και, αφού ψιλοκόψουμε και το κρεμμύδι μας, το τσιγαρίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να λιώσει. Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε και το λουκάνικο.
Έπειτα, προσθέτουμε στο τηγάνι μας την κολοκύθα μαζί με μια κουταλιά από τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε με για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και κρεμώδης, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό όποτε βλέπουμε ότι αρχίζει να εξατμίζεται.
Ύστερα, για την προετοιμασία του ρυζιού, τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το ρύζι μας ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να διαφανίζει. Μόλις ετοιμαστεί, προσθέτουμε και το λουκάνικο. Όταν ροδίσει, σβήνουμε με λευκό κρασί, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει το ρύζι. Αφού εξατμιστεί το κρασί μας, ρίχνουμε το ρύζι με το λουκάνικο στο τηγάνι με την κολοκύθα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Εδώ αρχίζει η γνωστή διαδικασία του ριζότο. Μόλις το ρύζι μας απορροφήσει τα πρώτα υγρά, προσθέτουμε μια κουταλιά από τον ζεστό ζωμό λαχανικών μας και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί και να προσθέσουμε κι άλλο. Συνεχίζουμε την ίδια μέθοδο όσες φορές χρειαστεί για 15- 20 λεπτά ανάλογα με το ρύζι και τον χρόνο μαγειρέματός του.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και πιπέρι, κατά τις προτιμήσεις μας, ενώ αφού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Για ακόμα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά από τον ζωμό. Αφήνουμε το ριζότο μας να «κάτσει» για 5 περόπου λεπτά και σερβίρουμε.
Τιπ
Φυσικά, προτιμάμε σπιτικό ζωμό λαχανικών για πιο πλούσιο αλλά και υγιεινό αποτέλεσμα.
Καλή μας όρεξη!