Τη γιορτή του Πάσχα την περιμένουμε όλοι με αγωνία, τόσο για τις όμορφες και ξεχωριστές οικογενειακές στιγμές της, όσο —ας μην κρυβόμαστε— για το φαγητό και τα γλυκά. Ένα από τα γλυκά που ανυπομονούμε πάντα να γευτούμε και δεν λείπουν ποτέ από το πασχαλινό μας τραπέζι είναι τα κουλουράκια. Κάθε τόπος, αλλά και κάθε σπίτι, ακολουθεί τη δική του συνταγή, με το αποτέλεσμα όμως να είναι πάντα μοναδικό. Για το φετινό Πάσχα, δοκιμάζουμε τα κουλουράκια της Ηπείρου ή αλλιώς Γιαννιώτικα. Μια συνταγή για κουλουράκια τόσο βουτυράτη και λαχταριστή, που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί δεν την είχαμε δοκιμάσει νωρίτερα. Εκτός, όμως, από την υπέροχη αφράτη υφή και το βουτυράτο άρωμά τους, αυτό που κάνει τα Γιαννιώτικα κουλουράκια να ξεχωρίζουν είναι η ζάχαρη άχνη που τα διακοσμεί.
Υλικά για 50 περίπου κομμάτια
Για τη ζύμη:
1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
10 αβγά
30 γρ. αμμωνία (ένα φακελάκι)
4-5 βανίλιες
50 ml κονιάκ
Για τη διακόσμηση:
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τα Γιαννιώτικα κουλουράκια, ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ το βούτυρο ή τη φυτίνη με τη ζάχαρη για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα μας. Όσο περισσότερη ώρα το χτυπάμε, τόσο περισσότερο θα αφρατέψει. Όσο περιμένουμε το μίγμα μας να ετοιμαστεί, ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Μόλις δούμε ότι το μίγμα είναι αρκετά αφράτο, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Έπειτα, διαλύουμε την αμμωνία στο κονιάκ, την προσθέτουμε κι αυτή στο μίξερ μας και χτυπάμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλα τα υλικά έχουν ενοποιηθεί. Μόλις το μίγμα βουτύρου ή φυτίνης μας είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Στη συνέχεια, αφού φυσικά έχουμε πλύνει και στεγνώσει τον κάδο του μίξερ, προχωράμε στη δημιουργία μιας σφιχτής μαρέγκας, χτυπώντας τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή υφή. Μόλις ετοιμαστεί και η μαρέγκα, ξεκινάμε την παρασκευή της ζύμης. Προσθέτουμε εναλλάξ λίγη ποσότητα από το αλεύρι και λίγη από τη μαρέγκα στο μίγμα βουτύρου ή φυτίνης και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να ενωθούν όλα. Όταν δούμε ότι η ζύμη μας αρχίζει και σφίγγει, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο να σταθεί.
Αφού κρυώσουν, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε να πλάθουμε. Για να φτιάξουμε το σωστό σχήμα, παίρνουμε λίγο ζυμάρι και δημιουργούμε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες πατάμε λιγάκι με τα χέρια μας για να απλωθούν. Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας σε αρκετά μεγάλη απόσταση στο ταψί γιατί φουσκώνουν και απλώνουν αρκετά. Με ένα κορνέ αφαιρούμε το κέντρο των κουλουριών, δημιουργώντας ένα σχήμα σαν ντόνατ. Κρατάμε το ζυμάρι από το κορνέ και συνεχίζουμε να πλάθουμε μέχρι η ζύμη μας να τελειώσει. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το ανθονερο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.