Μηλόπιτα με φιρίκια κανέλα και Disaronno

Οι Αμερικάνοι την θεωρούν το εθνικό τους γλυκό, αλλά στην πραγματικότητα η μηλόπιτα έχει βρετανικές ρίζες. Συγκεκριμένα, η πρώτη μηλόπιτα, σε πολύ διαφορετική μορφή από την σημερινή, εμφανίστηκε το 1381 στη Μεγάλη Βρετανία. Μια από τις πιο παλιές αναφορές στη μηλόπιτα είναι στο βιβλίο «The Forme of Cury» του 1390, από τον μάγειρα του Βασιλιά Ριχάρδου του 3ου και η ονομασία της συνταγής ήταν «Tartys in Applis» (τάρτα μήλου).

Οι αναμνήσεις που με συντροφεύουν από αυτό το γλυκό είναι μυριάδες. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μέσα στην top 3άδα αγαπημένων μου γλυκών, μαζί με την σφακιανή πίτα, με την ξινομυζήθρα και το μέλι και τον ντοντουρμά, ένα ανατολίτικο παγωτό με μαστίχα και σαλέπι. Ο συνδυασμός του μήλου, ειδικά δε της συγκεκριμένης ποικιλίας μαζί με την κανέλα και το λικέρ πικραμύγδαλου (Disaronno) είναι ασυναγώνιστος και αυτό σας το εγγυώμαι. Δεν θυμίζει ούτε την αναποδογυριστή γαλλική μηλόπιτα, γνωστή και ως tarte tatin, ούτε τη  μηλόπιτα τύπου πάσταφλώρα, που έκαναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ενός πολύ καλού μου φίλου μηχανολόγου μηχανικού, ο οποίος μου την έφτιαξε πρώτη φορά μετά από ένα party, στο σπίτι του και ειλικρινά μας συγκλόνισε τον γαστρονομικό μας κόσμο.

Αυτή τη συνταγή λοιπόν σας παραθέτω κι εγώ σήμερα, για να την απολαύσετε και εσείς!

Συνταγή για μια μηλόπιτα :

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αυγά για πρωινό: οικονομικές, εύκολες ιδέες
Ad 14

Υλικά :

4 αυγά
200 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
180 γρ καστανή ζάχαρη
7 μήλα φιρίκια
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
3 κ.γ. κανέλα
2 σφηνάκια λικέρ Disaronno

Εκτέλεση :

Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (για να μην μαυρίσουν τα μήλα, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο χυμό λεμονιού).Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το λικέρ μέχρι να ασπρίσει, ως μείγμα και να αυξηθεί ο όγκος του περίπου 2-3 ​​φορές. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμα. Έπειτα  ρίχνουμε τα μήλα στο μείγμα και ανακατεύουμε προσεκτικά, προσέχοντας να μην ανακατευτεί υπερβολικά το μείγμα, γιατί μπορεί να φουσκώσει λιγότερο το κέικ. Στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού (εγώ χρησιμοποίησα ένα στρογγυλό με διάμετρο 24 εκ.) με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Βάζουμε το ταψί στη μέση του φούρνου που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Μπορούμε να ελέγξουμε αν η μηλόπιτα έχει ψηθεί βάζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο της και αν είναι τραβηγμένο και δεν είναι καλυμμένο με ζύμη, σημαίνει ότι το μείγμα έχει ψηθεί, αν όχι ψήστε για άλλα 5-7 λεπτά και ελέγξτε ξανά. Βγάλτε τη μηλόπιτα από το φούρνο, αφήστε τη να κρυώσει λίγο, πασπαλίστε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα και μετά απολαύστε τη μαζί με λίγη σαντιγί.
Καλή σας επιτυχία!

 

Advertising

Πηγή φωτογραφίας : www.in.gr

Διαβάστε επίσης  Συνταγή για Στρούντελ. Ίσως ένα όχι αμιγώς Γερμανικό γλυκό

 

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής