«Το κρέας των φτωχών». Έτσι αποκαλούσαν οι παλιοί τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβίθια και τα φασόλια λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κοινά όσπρια. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο, πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, όμως, τα καθιστούν ανώτερα του κρέατος —τουλάχιστον διατροφικά.
Τα όσπρια —και ακόμη περισσότερο τα ρεβίθια— είναι για πολλούς μια παρεξηγημένη τροφή, καθώς δεν είναι λίγος ο κόσμος που τα αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» κι αυτό είτε γιατί τα έχει «παρεξηγήσει» από την παιδική του ηλικία είτε γιατί απλώς δεν του αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές τους.
Η θρεπτικότητά τους, όμως, φτάνει για να μας πείσει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας δοκιμάζοντας εναλλακτικές συνταγές που θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί τα αποφεύγαμε τόσο καιρό. Τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν στα αγαπημένα μας ρεβιθο-πιάτα!
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια ξερά (ένα σακουλάκι)
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
1-2 καρότα
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
5 κ.σ. μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι μαϊντανό
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Περίπου 1 κ.γ. κάρυ (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Αλάτι
Εκτέλεση
Για τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού ξεκινάμε μουλιάζοντας τα ρεβίθια μαζί με τη σόδα σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια μας από τη σόδα.
Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας στο σχήμα που προτιμάμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.
Έπειτα, προχωράμε στην παρασκευή της σως. Σε ένα βαζάκι τοποθετούμε τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι, το πιπέρι καγιέν, το κάρυ και το λάδι, κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να ενοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε τα ρεβίθια, τα κομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σως μουστάρδας-μελιού και το αλάτι και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια μας. Ανακατευτούμε καλά και στη συνέχεια ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλλά και να κάνουν κρούστα. Παράλληλα, ελέγχουμε τακτικά τα ρεβίθια μας γιατί θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ώστε να μην στεγνώσουν πριν μαλακώσουν αρκετά.
Τιπ
Αν δεν προτιμάμε τις πικάντικες γεύσεις, μπορούμε πάντα να παραλείψουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα του κάρυ και του καγιέν, προσαρμόζοντας τη συνταγή στα γούστα και τις γευστικές μας συνήθειες.
Καλή μας όρεξη!