Πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού

ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού
Ρεβίθια φούρνου. Πηγή: www.athinorama.gr

 

«Το κρέας των φτωχών». Έτσι αποκαλούσαν οι παλιοί τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβίθια και τα φασόλια λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κοινά όσπρια. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο, πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, όμως, τα καθιστούν ανώτερα του κρέατος —τουλάχιστον διατροφικά.

Τα όσπρια —και ακόμη περισσότερο τα ρεβίθια— είναι για πολλούς μια παρεξηγημένη τροφή, καθώς δεν είναι λίγος ο κόσμος που τα αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» κι αυτό είτε γιατί τα έχει «παρεξηγήσει» από την παιδική του ηλικία είτε γιατί απλώς δεν του αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές τους.

Η θρεπτικότητά τους, όμως, φτάνει για να μας πείσει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας δοκιμάζοντας εναλλακτικές συνταγές που θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί τα αποφεύγαμε τόσο καιρό. Τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν στα αγαπημένα μας ρεβιθο-πιάτα!

 

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια ξερά (ένα σακουλάκι)

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 πιπεριές πράσινες

2 πιπεριές κόκκινες

1-2 καρότα

Advertising

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 σκελίδες σκόρδο

5 κ.σ. μουστάρδα απαλή

2 κ.σ. μέλι

Advertising

Χυμό από 1 λεμόνι

100 ml ελαιόλαδο

Διαβάστε επίσης  Μπύρα και καλοκαίρι ο καλύτερος συνδυασμός (3 συνταγές)

Μισό ματσάκι μαϊντανό

1 κ.γ. θυμάρι

Advertising

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Περίπου 1 κ.γ. κάρυ (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)

Λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικά)

Αλάτι

Advertising

 

Εκτέλεση

Για τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού ξεκινάμε μουλιάζοντας τα ρεβίθια μαζί με τη σόδα σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια μας από τη σόδα.

Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας στο σχήμα που προτιμάμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.

Έπειτα, προχωράμε στην παρασκευή της σως. Σε ένα βαζάκι τοποθετούμε τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι, το πιπέρι καγιέν, το κάρυ και το λάδι, κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να ενοποιηθούν.

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε τα ρεβίθια, τα κομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σως μουστάρδας-μελιού και το αλάτι και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια μας. Ανακατευτούμε καλά και στη συνέχεια ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλλά και να κάνουν κρούστα. Παράλληλα, ελέγχουμε τακτικά τα ρεβίθια μας γιατί θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ώστε να μην στεγνώσουν πριν μαλακώσουν αρκετά.

Advertising

 

Τιπ

Αν δεν προτιμάμε τις πικάντικες γεύσεις, μπορούμε πάντα να παραλείψουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα του κάρυ και του καγιέν, προσαρμόζοντας τη συνταγή στα γούστα και τις γευστικές μας συνήθειες.

Διαβάστε επίσης  Roast Beef με σάλτσα μουστάρδας

 

Καλή μας όρεξη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και