Στις τελευταίες ερωτήσεις που κληθήκατε να απαντήσετε, σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και την Αίγυπτο, αλλά και με την πιθανότητα να γίνει κάποια επίθεση στην Ελλάδα τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο (αν κι αναμενόμενο) ενδιαφέρον.
Πρώτο ερώτημα στη δημοσκόπηση αρχή της Μ. Εβδομάδας ήταν: «Πιστεύετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να γίνει χτύπημα στην Ελλάδα από την διεθνή τρομοκρατία;» και τα ποσοστά βγάζουν αυτοδυναμία. Το 10% απάντησε πως ανησυχεί πολύ, πιθανότατα επειδή ήταν οι μέρες του ορθόδοξου Πάσχα, πολλοί μετανάστες μουσουλμανικών πεποιθήσεων έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και επειδή ίσως έχουν τρομοκρατηθεί με τα όσα συμβαίνουν στην γύρω περιοχή μας. Το 38% απάντησε «καθόλου», επιλέγοντας έτσι να τοποθετηθεί αρνητικά σε ένα τέτοιο σενάριο κι ο λόγος είναι μάλλον προφανής. Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, είναι μια χώρα υποδοχής των μεταναστευτικών ροών με σχετικά άριστη συμπεριφορά προς αυτούς και τέλος εντελώς κυνικά είναι μια μικρή χώρα, τουτέστιν δεν θα έχει κανένα διεθνή αντίκτυπο ένα χτύπημα εδώ. Το 52% και μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα επέλεξε το «λίγο». Όντως αν συναθροίσουμε τα επιχειρήματα των άλλων δύο απαντήσεων, με το γεγονός της έντονης ανησυχίας για χτυπήματα των λεγόμενων «μοναχικών λύκων» δεν απουσιάζει μια μικρή αλλά υπαρκτή ανησυχία για ένα χτύπημα κι εδώ. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή, με την Τουρκία διχασμένη και την τουριστική περίοδο να πλησιάζει.
Το δεύτερο ερώτημα για το ποιες περιοχές πιστεύεται ότι τραβούν το ενδιαφέρουν της διεθνής τρομοκρατίας, απαντήθηκε λογικά λαμβάνοντας υπόψιν και το ιστορικό των επιθέσεων που έγιναν. Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη λοιπόν, έχουν την «τιμητική» τους καθώς λαμβάνουν το 97% των ψήφων! Σαφές και ξεκάθαρο δείγμα πως οι χώρες αυτές, με τις πολιτικές που ασκούν και την έντονη παρουσία στρατιωτών στα σύνορα τους (αποκόπτοντας έτσι τους μετανάστες), δίνουν αφορμή για να τις χτυπήσουν. Οι υπόλοιπες περιοχές, δηλαδή νότια και ανατολική Ευρώπη, δείχνουν πως δεν είναι κόκκινο πανί για την διεθνή τρομοκρατία.
Στο τρίτο ερώτημα θέλαμε να διερευνήσουμε την πεποίθησή σας, για τον αν υπάρχει και αυξάνεται έτσι η πιθανότητα να γίνει τρομοκρατικό χτύπημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μόλις το 8% απάντησε πως δεν πιστεύει πως θα γίνει κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Το 40% απάντησε πως θα γίνει, πιθανότατα επειδή συνέπιπτε το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα, αλλά και επειδή το ερώτημα λαμβάνει υπόψιν μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, όπως είναι αυτή της ευρωπαϊκής ηπείρου. Με τα συχνά χτυπήματα που έγιναν, τον πόλεμο στη Συρία, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, τη διχασμένη Τουρκία και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται, το 52% απάντησε πως «ίσως» γίνει κάποιο χτύπημα.
Λένε πως το μεγαλύτερο κέρδος ενός τρομοκράτη είναι ο σπόρος της ανησυχίας που εμφυτεύει και ο φόβος. Σίγουρα οι πολιτικές που ασκούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η φοβική τους στάση σε ένα πανανθρώπινο ζήτημα. όπως η μετανάστευση λόγω πολέμου δεν βοηθούν τους πολίτες. Όμως στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ούτε μας παρασέρνουν φοβικά σύνδρομα. Ακόμα τουλάχιστον διατηρούμε ψύχραιμη στάση στην διεθνή τρομοκρατία και κοιτάμε σκωπτικά την εξέλιξη των γεγονότων.