Ειδικός σε θέματα πανδημίας δεν είμαι, ούτε θέλω να τον παραστήσω. Αν μπορώ να πω κάτι με σχετική σιγουριά, είναι πως η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και δεν σηκώνει ρίσκα και “έλα μωρέ δεν θα πάθω κάτι”. Μένουμε σπίτι λοιπόν, για όσο χρειαστεί. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση. Κι όσο οι μέρες περνάνε και ξεμένεις από ιδέες για να περάσεις την ώρα σου, γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά στους παρακάτω ράπερς?
Για τι ράπερς μιλάμε?
Οι περιστασιακοί ακροατές, ίσως κάποιους να τους ακούσουν πρώτη φορά. Οι μυημένοι στην ελληνική ραπ σκηνή πιθανώς τους παρακάτω ράπερς να τους έχουν ήδη ακουστά, χωρίς όμως να ξέρουν κομμάτια τους όπως ξέρουν των ΛΤ ή του Λεξ. Δεν πρόκειται για τόσο γνωστά ονόματα, ούτε καν του επιπέδου Novel ή Zoro&Buzz που είναι πια κι αυτοί γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Και φυσικά, μιλάμε για ράπερς που έχουν κάτι να πουν και όχι για τράπερς, που είναι άλλο είδος.
Σε κάθε περίπτωση, θα μιλήσουμε σήμερα για 5 ράπερς που αξίζουν την προσοχή σου. Πέντε ράπερς, άλλοι παλιοί κι άλλοι πιο καινούριοι, που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Ούτως οι άλλως οι μέρες της καραντίνας είναι μια χρυσή ευκαιρία να επεκτείνεις το ρεπερτόριο σου. Κι αν η ελληνική ραπ είναι του γούστου σου, ρίξε μια ματιά.
1) Sponty
Πρώτος στη λίστα μας ο Sponty. Ίσως ο λιγότερο γνωστός ράπερ από όσους θα αναφέρουμε, καθώς εμφανίστηκε και πιο πρόσφατα από τους υπόλοιπους. Τον γνωρίσαμε τον Οκτώβρη του ’16 με τις ‘Στάχτες Ρουτίνας‘, ένα DIY κομμάτι με boom bap, old school ύφος και ανάλογους στίχους, για μια μίζερη καθημερινότητα και ένα επαναστατικό πνεύμα. Μας συστήθηκε καλύτερα με δύο δίσκους: Τα αγκάθια, μαζί με τον Εσωστρεφή και τον σόλο δίσκο του, τις Κοινοτυπίες. Ανάμεσα, είχε κυκλοφορήσει και το single ‘Άνοιξη‘.
Ωστόσο το όνομα του ράπερ από την Θράκη άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο με τα επόμενα κομμάτια του. Και ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Πάντα με απλό ύφος και μπιτ, γιατί ήθελε να ακουστούν όσα λέει και όχι να εντυπωσιάσει με τα instrumentals. Το κάδρο πριν έναν χρόνο περίπου έδωσε το στίγμα για να ακολουθήσει αργότερα η Τρίτη. Ένα διαμάντι στιχουργικά, με κοφτερές ατάκες για όλους και για όλα που το υποδέχθηκαν θετικότατα τόσο άλλοι ράπερς όσο και το κοινό. Οι ταχυπαλμίες, το επόμενο κομμάτι του, απλά επιβεβαίωσαν πως ο Sponty δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά ήρθε για να μείνει και καθημερινά θα αποκτάει κι άλλους ακροατές.
2) Ραμμένος Άσσος
Ο δεύτερος ράπερ που θα αναφερθούμε, είναι ο Ραμμένος Άσσος. Κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά τον Απρίλη του 2015. Το single του ‘Σε μαύρες μέρες‘ ακολούθησε ένα EP τεσσάρων κομματιών κι άλλο ένα single τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Διάφορα singles και δίσκοι ακολούθησαν από τότε, με τραγούδια όπως το ‘Σε πόλεμο‘ και το ‘Δίχως Κίνητρο‘ να ξεχωρίζουν. Μιλάμε για έναν underground ράπερ, με έντονο κοινωνικο-πολιτικό στίχο, μακριά από εύπεπτα τραγούδια για να περνάς την ώρα σου.
Προσωπικά, τον θεωρώ από τους κορυφαίους στιχουργικά και σίγουρα θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο κοινό αν είχε πιο γρήγορα/δυναμικά κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας ακόμα ράπερ με αρκετές πια δουλειές στο βιογραφικό του που δεν έχει την απήχηση που του αξίζει. Ο νέος του δίσκος είναι εδώ και λίγο καιρό γεγονός και η ανταπόκριση είναι ήδη τεράστια. Η παρουσίαση είναι ακόμα υπ’ατμόν καθώς κανείς δεν ξέρει πως θα είναι τα πράγματα τον Μάιο, όμως θεωρώ δεδομένο πως ο δίσκος αυτός θα τον εδραιώσει ακόμα περισσότερο σαν μια από τις πιο σωστές πένες στη χώρα.
3) Brak – Χνάρια
Οι πιο παλιοί της λίστας, με διαφορά. Brak, Onaxis και DJ Moya, είναι ενεργοί για πάνω από 15 χρόνια και έχουν ζήσει από μέσα τη χρυσή εποχή του Low Bap. Όσο δύσκολο κι αν είναι να φανείς στον χώρο του Low Bap υπό τη σκιά αφενός των Active Member κι αφετέρου των Βαβυλώνα, οι Antiterra αρχικά (μαζί με Totem) και Χνάρια αργότερα, με το δικό τους στυλ κατάφεραν να αποκτήσουν τον δικό τους πυρήνα μέσα από τις κυκλοφορίες τους, από το 2008 και το ‘Iconoclasta‘ μέχρι το 2018 και τη Φασαρία.
Απο κει και πέρα, ο Brak έχει κυκλοφορήσει και αρκετές solo δουλειές. Η εμπειρία του γίνεται αμέσως φανερή σε όποιον τύχει να τον ακούσει ζωντανά και καταλάβει πόσο άνετος είναι με το μικρόφωνο στο χέρι. Παραγωγός όσο και MC, έχει κυκολφορήσει και δίσκους ορχηστρικούς ενώ διαθέτει το δικό του στούντιο στην Κυψέλη. Οι πιο πρόσφατες δουλειές του, τα ‘Χάρτινα Όνειρα‘ και η ‘Διαδρομή‘ ξεχωρίζουν. Στο κανάλι τους στο Youtube θα βρείτε μαζεμένες αρκετές από τις δουλειές τους, ενώ σίγουρα θα βρείτε πολλά κρυμμένα διαμάντια από τις πρώτες εποχές τους, πριν το 2010 σκορπισμένες στο διαδίκτυο.
4) Smok5
Για τον Smok5 είπαμε δύο λόγια με αφορμή τη συμμετοχή του στο live του Novel. Θα επανάλαβουμε, ότι έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στις καρδιές όσων αγαπάνε τον ατόφιο σκληροπυρηνικό ήχο. Η Κουλτούρα, ο πιο πρόσφατος δίσκος του έχει αγαπηθεί πολύ και σίγουρα τον έβαλε για τα καλά στο προσκήνιο. Aν και το πρώτο του κομμάτι κυκλοφόρησε πριν από 7 χρόνια, πρακτικά είναι από το 2017.
Καθιέρωθηκε το 2018 με το ‘Αλκόολ και Υπερβολές‘, με κομμάτια όπως το ‘Πες στα παιδιά‘ ή το ‘Αϋπνίες και Τρεχάματα‘ να μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά του σημερινού 20-25αρη που ζει μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια και την πίεση. Ένας από αυτούς και ένας με αυτούς ο Smok5, εκπροσωπει το ραπ από τα πάρκα στη Λιβαδειά με ατόφιο boom bap και γηπεδικές αναφορές.
5) Twinsanity
Κλείνουμε τη λίστα μας με τους μοναδικούς Twinsanity. Street rappers, o Raymond και ο Lincoln, γράφουν και ραπάρουν κυρίως στα Αγγλικά αλλά αγαπήθηκαν στην Ελλάδα όσο λίγοι. Έχτισαν σιγά σιγά το όνομα τους με τις εκρηκτικές εμφανίσεις σε διάφορα lives. Είτε ως warm up για ονόματα όπως ο Ταυτισμένος Λάθος ή ο Άγνωστος Χειμώνας, είτε ως μέρος των line up σε πολλά γειτονικά, συνήθως αντιφασιστικά live είτε ακόμα σαν μουσικοί του δρόμο στο κέντρο της Αθήνας.
Singles όπως το ‘Acid Rain‘ ή το ‘Snakes & Ladders‘ κίνησαν αρχικά την περιέργεια, ο δίσκος τους ‘Τhe Quest‘ τους έδωσε ταυτότητα σαν συγκρότημα, νέα singles και αρκετές συνεργασίες τους διατήρησαν στο προσκήνιο και το πρόσφατο ‘Vulture Culture‘ ήταν αφορμή για ένα εντυπωσιακό live στο Gagarin για τους δίδυμους. Πλέον, το κοινό δεν πάει σε κάποιο live που συμμετέχουν και οι Twinsanity. Πάει για να ακούσει Twinsanity και άλλους που συμμετέχουν.
Υπάρχουν κι άλλοι
Συνοψίζοντας, νομίζω πως οι παραπάνω ράπερς έχουν όλοι μια κοινή συνισταμένη. Είναι αρκετά ταλαντούχοι για να έχουν ένα κοινό που τους στηρίζει φανατικά και ταυτόχρονα αρκετά ξεροκέφαλοι για να κάνουν μουσική όπως οι ίδιοι θέλουν και όχι όπως επιτάσσει ή κάθε μόδα της εποχής. Κι αυτό, παρόλο που ξέρουν οτι θα τους στερήσει σε φήμη και ακροαματικότητα. Για αυτό και έχουν τον απεριόριστο σεβασμό μου.
Φυσικά, η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο επειδή αυτό μάλλον θα ήταν κουραστικό θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια ακόμα ονόματα που ξεχωρίζουν. Ένα απλό search στο Youtube θα σας τους εμφανίσει για να διαπιστώσετε μόνοι σας το ταλέντο τους. Ή ακόμα ευκότερα, αν πατήσετε στα ονόματα τους παρακάτω.
- Ο Obnoxious Kas με το απίστευτο λεξιλογικό υπόβαθρο και το πλήθος λέξεων που χρησιμοποιεί ανά κομμάτι σίγουρα είναι ένας ράπερ που ξεχωρίζει.
- Οι ΝιοΣτε, ο Νιόνιος και ο Στέλιος, ένα εκρηκτικό δίδυμο που ανεβάζει την ένταση κατακόρυφα σε κάθε live που συμμετέχει.
- Ο Εθισμός, με τα 2 βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε πρόσφατα καθιερώθηκε ως το επόμενο όνομα του οποίου τον δίσκο περιμένουμε.
- Ο Tωm Unit, ένα αγνό ευφυέστατο troll που τυχαίνει να είναι εντυπωσιακά ικανός με το μικρόφωνο.