Νίκος Παπάζογλου! Μια ξεχωριστή έννοια και προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, το 1948, οι μουσικές και τα τραγούδια του άφησαν εποχή με τρόπο σαγηνευτικό, ερωτικό, πολιτικό, μα και κοινωνικό. Ξεκίνησε τη καριέρα του τη δεκαετία του 60 μέσα από τις μπάντες Ζηλωτές και Olympians, γνωρίζοντας τρομερή επιτυχία από τα πρώτα του κιόλας βήματα στη συμπρωτεύουσα. Αχτύπητο δίδυμο με τον Μανώλη Ρασούλη, ο Παπάζογλου, ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, δεν αρκέστηκε μόνο σε ένα είδος μουσικής, της ροκ κατά κύριο λόγο, αλλά κατάφερε να παντρέψει το συγκεκριμένο είδος με στοιχεία ρεμπέτικου και λαϊκού, ένα συνδυασμός που εν τέλει αποδείχθηκε ακαταμάχητος.
Ο Νίκος Παπάζογλου, πέρα από το στυλ, που του έδινε τον αέρα της διαφορετικότητας, είχε ανέκαθεν μια “αλητεία”, μια “μαγκιά” που του επέτρεπε να μιλά ελεύθερα, δίχως ενδοιασμούς. Κοινώς μέσα από τη δουλειά του είχε βρει την απόλυτη ελευθερία λόγου. Τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όπως κανείς άλλος, για τον ξεπεσμό του ελληνισμού, την ποίηση, τα ανθρώπινα συναισθήματα, αναγκάζοντας ακόμα και τη πιο σκληρή καρδιά να συγκινηθεί.
Απόψε σιωπηλοί- Βάσω Αλαγιάννη
Ένα από τα πιο ερωτικά κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, κυκλοφόρησε το 1990. Σε στίχους και μουσική της Βάσως Αλαγιάννη, η πρώτη εκτέλεση ανήκει αποκλειστικά στον Νίκο Παπάζογλου, ο οποίος έδωσε εξαιρετικό βάθος στο νόημα του τραγουδιού. Ένας χωρισμός, μια αγάπη, ένα φιλί κι ένα τσιγάρο είναι τα όσα διαπραγματεύεται όχι μόνο το τραγούδι, αλλά και ένας ρεαλιστικός αποχωρισμός. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που κάθε πονεμένη από έρωτα ψυχή, κάποια στιγμή αναγκάστηκε να αφεθεί στη σαγήνη του.
Εδώ στη ρωγμή του χρόνου- Μανώλης Ρασούλης
Ένα ποίημα, από τον μεγάλο ποιητή της μουσικής Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος μάλιστα υπογράφει και τη πρώτη εκτέλεση το 1984. Στη πραγματικότητα, το Εδώ στη ρωγμή του χρόνου, δεν ανήκει καν στον Νίκο Παπάζογλου. Κάποια στιγμή όμως το πήρε, το ερμήνευσε και το έκανε δικό του, πιο δικό του από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι του. Στη κιθάρα ο αείμνηστος Δημήτρης Αραμπατζής και ο Δημήτρης Σταρόβας, κατέστησαν το τραγούδι ως μια από τις πιο γνωστές ροκ συνθέσεις της ελληνικής μουσικής. Όσον αφορά τη θεματολογία και το στίχο, πλούσιος σε λυρισμό, αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη αυτογνωσία και στο ατομικό κουράγιο που κάθε μέρα οφείλει να καταβάλει μια ψυχή.
Εγώ δεν είμαι ποιητής- Ν. Παπάζογλου, Λ. Ανδρέου
Μία από τις πιο γλυκές και ταξιδιάρικες μπαλάντες είναι το Εγώ δεν είμαι ποιητής. Ακόμα ένα ποίημα που ερμήνευσε και υπέγραψε τη μουσική ο Παπάζογλου, ενώ ο στίχος ανήκει στον Λάζαρο Ανδρέου. Ίσως μια κρίση αυτογνωσίας και απολογισμού κάθε καλλιτεχνικής ψυχής, από αυτές που αγάπησαν το περιθώριο, τη διαφορετικότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμείνανε στην ουσία.
Αύγουστος- Ν. Παπάζογλου
Ένα τραγούδι, μια ολόκληρη ιστορία, ένας εσωτερικός συναισθηματικός πόλεμος. Ήταν το 1978, όταν ο φονικός σεισμός της Θεσσαλονίκης κατέστρεψε το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου και της λεχώνας συζύγου του. Για λόγους ασφαλείας, την έστειλε με τη νεογέννητη κόρη τους στην Αμερική, ενώ ο ίδιος φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Διονύση Σαββόπουλου, στο Πήλιο, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Εκεί έτυχε να γνωρίσει μια νέα κοπέλα, τόσο όμορφη που ο τραγουδιστής και μουσικός την ερωτεύτηκε κατευθείαν. Από τη μία το πάθος της στιγμής, από την άλλη η οικογένεια. Ο Παπάζογλου, φοβήθηκε κι έτσι απομακρύνθηκε προκειμένου να μην υποκύψει στον κεραυνοβόλο έρωτα αλλά και για να μη χαλάσει το γάμο του. Πλημμυρισμένος από συναίσθημα, έγραψε τον Αύγουστο μέσα σε 20 λεπτά, ένα τραγούδι αφιερωμένο στον ανεκπλήρωτο εκείνο έρωτα, αλλά και στη κόρη του.
Φύσηξε ο Βαρδάρης- Ν. Παπάζογλου
Κάθε κομμάτι του κι ένα προσωπικό του βίωμα. Όταν ήταν μικρός ο Νίκος Παπάζογλου, ανέλαβε να πάει την αδερφή του στο σχολείο, μια βροχερή ημέρα. Περιμένοντας στη στάση το λεωφορείο, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να παρασύρει το μικρό κορίτσι και να σκοτωθεί ακαριαία, μπροστά στα μάτια του αδερφού της. Το τραγούδι αυτό είναι αφιερωμένο σε αυτήν και όπως ο ίδιος είχε πει, ήταν κάτι που πάντα ονειρευόταν να γράψει στη μνήμη της.
Ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε μια Απριλιάτικη ημέρα του 2011, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική και επιμορφωτική περιουσία. Το κενό που δημιουργήθηκε, ασφαλώς αναντικατάστατο. Όμως μια ψυχή δε χάνεται, παρά μόνο όταν ξεχνιέται και δε μνημονεύεται από τους ζωντανούς. Για το λόγο αυτό ο Νίκος Παπάζογλου θα ζει αιώνια στη ψυχή κάθε μουσικόφιλου Έλληνα και όχι μόνο.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- https://www.youtube.com/
- “Αύγουστος”: Η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου, https://www.news247.gr/(τελευταία επίσκεψη 13/10/2020)
- Η συγκλονιστική ιστορία του τραγουδιού ¨Φύσηξε ο Βαρδάρης”, https://www.thinkfree.gr/ (τελευταία επίσκεψη 13/10/2020)
Διαβάστε επίσης:
Βασίλης Τσιτσάνης: 5+1 τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη
Η μουσική και τα οφέλη της στην εγκυμοσύνη
4+1 πιο σέξι τραγουδιστές της ροκ μουσικής