Τα 5 “Online” Μουσικά Εργαλεία

15 Οκτωβρίου 2016

Ζώντας σε μία εποχή με εξελιγμένη τεχνολογία και απεριόριστες δυνατότητες, ως μουσικός ή ως γενικότερα λάτρης της μουσικής, οφείλεις να εκμεταλευτείς τη χρήση του διαδικτύου για την καλύτερη διεκπεραίωση της μουσικής σου. Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι χρησιμότερες ιστοσελίδες για εύρεση συγχορδιών, μετρονόμο, ανακάλυψη νέας μουσικής και άλλα ενδιαφέροντα μουσικά features;

Για τους καινούριους, αλλά ακόμη για τους παλιούς που ψάχνονται με συγχορδίες και γενικότερες μελωδίες σε κιθάρα και πιάνο η λύση είναι μπροστά σου.

Όσον αφορά στην κιθάρα έχουμε το Ultimate Guitar :

ultimatelogoΗ πιο γνωστή και κλασική έκδοση μηχανής αναζήτησης συγχορδιών κιθάρας όσο αφορά στην ξενόγλωσση μουσική βιομηχανία. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο καθένας μπορεί να ανεβάσει την δική του έκδοση, οποιουδήποτε κομματιού προτιμάει. Η σελίδα σου δίνει την δυνατότητα να χαρακτηρίσεις το κομμάτι που ανεβάζεις με βάση το επίπεδο δυσκολίας του, να κάνεις μετατροπή προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην τονικότητα κομματιών ήδη ολοκληρωμένων από άλλους χρήστες, όπως και να δεις τους διαφορετικούς τρόπους που παίζεται μία συγχορδία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ultimate Guitar είναι πως έχει ενσωματωμένο εργαλείο, που μετακινεί την σελίδα καθώς παίζεις. Μπορεί να απλοποιήσει τις συγχορδίες του κομματιού και διαθέτει δικό του κουρδιστήρι. Αρκεί να ενεργοποιήσεις το μικρόφωνο του υπολογιστή σου. Τέλος, κάνοντας σύνδεση από τον λογαριασμό του Facebook σου, μπορείς να προσθέσεις κομμάτια στα αγαπημένα, δημιουργώντας μια λίστα, στην οποία εύκολα ανατρέχεις αργότερα.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ελληνικές και ξένες διασκευές των τραγουδιών
Ad 14

Για τους λάτρεις της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας η σίγουρη λύση βρίσκεται στο Kithara , ένα εύκολο και γρήγορο εργαλείο συγχορδιών για κιθαρίστες που αγαπούν το έντεχνο ελληνικό style.

Εφόσον μιλάμε για συγχορδίες, από την παρέα δεν μπορούν να λείπουν και οι φίλοι μας, οι πιανίστες. Για εκείνους λοιπόν έχω το αγαπημένο, Online Pianist .

pianollogo

Η εν λόγω σελίδα αποτελεί έναν από τους απλούστερους τρόπους εκμάθησης κομματιών στο πιάνο, αφού σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε χιλιάδες τραγούδια της ξένης μουσικής βιομηχανίας. Ένα από τα θετικότερα στοιχεία της είναι ο τρόπος προβολής των νοτών, που μοιάζει με εκείνο του γνωστού παιχνιδιού Guitar Hero γεγονός που βοηθάει ακόμη και εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάζουν πεντάγραμμο να παίξουν οποιοδήποτε κομμάτι διαλέξουν. Ένα ακόμη βοήθημα είναι η αρίθμηση των δαχτύλων και η επιλογή να παίξει το κομμάτι σε πιο αργό ρυθμό, για την μεγαλύτερη ευκολία μας. Τέλος, έχουμε την επιλογή του μετρονόμου, όπως επίσης και την επιλογή να προβληθούν μόνο οι νότες που παίζει το δεξί ή το αριστερό χέρι. Η μετατροπή σε ανώτερη ή κατώτερη τονικότητα είναι διαθέσιμη και εδώ.

Advertising

 

Απαραίτητη είναι η χρήση των μετρονόμων και ένας από τους καλύτερους είναι το Best Metronome 

metronome

 

Χαρακτηριστικό του που το κάνει ξεχωριστό από τα άλλα είναι η δυνατότητα του “tap tempo”, που αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να καταγράφει τον ρυθμό που του δίνουμε μέσω των κουμπιών, “enter” ή “space” του πληκτρολογίου μας. Έχει την ακριβέστερη ανταπόκριση, σε σύγκριση με άλλα και πολύ απλή χρήση. Μέσα σ’ όλα αυτά σου δίνει ακόμη και τη δυνατότητα ενός προεπιλεγμένου ρυθμού για να δουλέψεις πάνω σε αυτόν.

Διαβάστε επίσης  O Γιώργος Περού θα φέρει την άνοιξη χριστουγεννιάτικα στην Μουσική Σκηνή Χαμάμ

 

Μεγάλη βοήθεια στον στιχουργικό τομέα προσφέρει η σελίδα RhymeZone.

Advertising

rz6_large

Για εκείνους που γράφουμε αγγλικούς στίχους, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου σε αυτούς, ήταν πολλές οι φορές που μία λέξη δεν μου ταίριαζε ή περνούσα ώρες για να βρω μία που να κάνει ομοιοκαταληξία με εκείνη του προηγούμενου στίχου. Κάπως έτσι ανακάλυψα το PhymeZone, μία σελίδα που βοηθά σε τέτοιου είδους κολλήματα. Οι επιλογές είναι πολλές ανάμεσα στα συνώνυμα, αντώνυμα, ομοιοκατάληκτα κ.α. Το “site” αυτό μας δίνει την δυνατότητα να βρούμε ήδη υπάρχοντες στίχους και ποιήματα, ως παραδείγματα ώστε να μην υπάρξουν αντιγραφές και πιθανές παρεξηγήσεις. 

Ένα κομμάτι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ήχου σε “online sequencer”, χρήση δηλαδή διαδικτυακού “software” στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε πολλαπλά όργανα και να επεξεργαστούμε τον ήχο τους.

soundationlogo

Advertising

Το Soundation είναι μια τέτοια σελίδα που μοιάζει κατά έναν μορφολογικό τρόπο θα λέγαμε στο γνωστό “Sonar”. Είναι αρκετά εύκολο στην χρήση του για κάποιον που έχει ξαναχρησιμοποιήσει τέτοιου είδους προγράμματα και ξέρει κάποια βασικά βήματα, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα χρήσης “MIDI” και μεγάλη γκάμα ύφους και ήχων για να διαλέξεις.

 

 

Η δεύτερη σελίδα ίσως ευκολότερη audiotoollogoκαι πιο δουλεμένη ως προς τον σχεδιασμό της είναι το ΑudiotoolΚάτι το ιδιαίτερο με τον συγκεκριμένο ιστότοπο είναι πως σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις ένα προεπιλεγμένο “setup” αν δεν θέλεις να ξεκινήσει από το μηδέν. Επίσης, μπορεί να σου κάνει μία γρήγορη ανασκόπηση πάνω στην χρήση του ώστε να μην βρίσκεσαι στα χαμένα.

Διαβάστε επίσης  30 days song challenge: Θέμα #13 – Πίσω στα 70s

Και τα δύο έχουν μεγάλη ποικιλία σε ήχους και απλές αλλά ικανοποιητικές δυνατότητες.

 

Τέλος, το γνωστότερο μέσω μετάδοσης μουσικής, μετά το Youtube είναι το SoundCloud.

Advertising

soundcloudlogo

Πρόκειται για την πλέον μουσική κοινωνική πλατφόρμα, στην οποία ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να μοιραστεί την μουσική του. Στην εν λόγω σελίδα, σου δίνεται η δυνατότητα ηχογράφησης του κομματιού σου με ένα απλό “recorder” και η εύκολη κοινοποίησή του μέσω τον υπόλοιπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή απλά μεταξύ των φίλων σου.

Η αλήθεια είναι πως προσωπικά έχω ανακαλύψει πολλά νέα είδη και παιδιά με ταλέντο μέσω του SoundCloud.

 

Αυτά ήταν τα χρησιμότερα εργαλεία του διαδικτύου όσον αφορά στη μουσική για οδηγήσει τη δημιουργικότητά του ένα βήμα παραπέρα, ενώ όσοι κολλούν μουσικά, μπορούν να δοκιμάσουν το παρακάτω απλό παιχνιδάκι που μπορεί κανείς να παίξει με άτομα από όλο τον κόσμο.

Advertising

Μπείτε στο Plink και χαλαρώστε …

plinkgif

Until next time.

 

 

 

 

 

Γεννημένη στα τέλη του '90, γεμάτη τρέλα και όρεξη για δημιουργία. Μεγάλη αγάπη για την μουσική και το ναρκωτικό μου; Η συγγραφή... Αγαπημένη παρέα μου, ένα καλό βιβλίο, στυλό, μπλοκάκια, ο γάτος μου και η μεγαλύτερη κούπα τσάι του σπιτιού. "Θέλεις ν' ακούσεις;" , το βιβλίο μου στο Wattpad. Ακούω και στο όνομα Αμέρσα. Κι όποιος ψάχνει; Βρίσκει... Κι όποιος ρωτάει; Μαθαίνει...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!