Η μουσική δεν προάγει απλώς την ψυχαγωγία αλλά γίνεται φορέας ιδεών που ασκούν βαθιά επιρροή σε ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες και υψηλή ενσυναίσθηση. Μπορεί να μην αλλάζει καίρια νοσηρές κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές συνθήκες, παρ’ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης τους. Ακολουθούν πέντε τραγούδια με έντονο κοινωνικό φίλτρο, τα οποία αξίζουν την προσοχή και την ακρόαση σας.
What I’ve done-Linkin Park
Ένα τραγούδι αφιερωμένο στα πράγματα που μετανιώνουμε που έχουμε διαπράξει, στην επιθυμία να τα λησμονήσουμε και να προχωρήσουμε. Ο Chester Bennigton ο οποίος μας άφησε το 2017, ισχυρίζεται ότι το τραγούδι σχετίζεται με την παραδοχή των λαθών μας και την προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Το “What I’ve Done” ανήκει στο άλμπουμ “Minutes To Midnight” (2007) και αποτελεί το πρώτο κομμάτι που δημοσιεύτηκε πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ. Το Minutes to Midnight παίρνει τον τίτλο του από το Doomsday Clock το οποίο είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας τεχνητής παγκόσμιας καταστροφής. Το κοινωνικό μήνυμα του τραγουδιού γίνεται φανερό στο βίντεο κλιπ, στο οποίο εμφανίζονται προβλήματα που ταλανίζουν τόσο τον πλανήτη όσο και τους ανθρώπους.
Til It Happens To You- Lady Gaga
H Lady Gaga ούσα θύμα βιασμού, εξομολογήθηκε ότι διοχέτευσε την προσωπική της εμπειρία στο τραγούδι. «Δεν οφείλεται μόνο σε μένα που αυτό φτάνει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι λόγω της ομάδας που είναι εδώ σήμερα», είπε. «Η Diane έπρεπε πραγματικά να με πείσει ότι ήταν εντάξει να τραγουδήσω για αυτό και να το αποκαλύψω για μένα. Είναι μόνο ένα από αυτά τα πράγματα, που μέχρι να συμβεί σε εσάς, δεν ξέρετε πώς είναι.» Μάλιστα ένα μέρος των εσόδων από την πώληση του τραγουδιού δόθηκαν σε οργανισμούς που βοηθούν τους επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης.
Take Me To Church- Hozier
Ένα σόουλ τραγούδι μεσαίας ταχύτητας, του οποίου οι στίχοι αποτυπώνουν την αγανάκτηση του Ιρλανδού μουσικού Hozier για την Καθολική Εκκλησία και τη στάση της απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Στο ασπρόμαυρο βίντεο κλιπ εμφανίζεται ένα ερωτευμένο ζευγάρι αδρών που δέχεται την βίαιη ομοφοβική αντίδραση ομάδας ανθρώπων. Το τραγούδι αντλεί έμπνευση από Christopher Hitchens και παραφράζει τον στίχο του ποιητή Fulke Greville “Created sick, commanded to be sound”. Σύμφωνα με τον Hozier το τραγούδι διερευνά το θέμα της «ντροπής σχετικά με τη σεξουαλικότητα», ιδιαίτερα την κοινωνική ή θρησκευτική «αποστροφή στην ομοφυλοφιλία».
Chandelier-Sia
Το τραγούδι περιγράφει λεπτομερώς την αποθάρρυνση και τον εξορθολογισμό του αλκοολισμού μέσω της σκέψης ενός “party girl”. Ευρύτερα, το τραγούδι μιλάει για τα φευγαλέα συναισθήματα της απελευθέρωσης και της εγκατάλειψης που έρχονται με τη μέθη, καθώς και τον πόνο, την ενοχή και το κενό που συνοδεύουν τον εθισμό στο αλκοόλ και την ηδονιστική υπέρβαση.
Pretty Hurts- Beyonce
Αναμφίβολα το Pretty Hurts αποτελεί δείγμα της soul μουσικής του 21ου αιώνα. Ασχολείται με θέματα φεμινισμού, αυτοενδυνάμωσης και σωματικών προτύπων. Επιπλέον, οι στίχοι του τραγουδιού ασχολούνται με τις συνέπειες των υψηλών προδιαγραφών ομορφιάς της κοινωνίας να απεικονίζονται στις διατροφικές διαταραχές. Η Beyonce καταδικάζει την αδιάκοπη αγωνία των γυναικών να προσαρμόζονται στις σωματικές νόρμες που επιτάσσει η κοινωνία ενώ επισημαίνει ότι “it’s the soul that needs the surgery”. Στο βίντεο κλιπ παρουσιάζεται ένας διαγωνισμός καλλιστείων συνοδευόμενος από τα επώδυνα στάδια που περνούν τα επίδοξα νεαρά κορίτσια.
Πηγές:
www.theguardian.com
www.wikipedia.com