Άνθεια: Ένας ιδιαίτερος κήπος στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Κήπος Άνθεια - Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πηγή: Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια – Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Η ιδέα της δημιουργίας ενός κήπου εντός του Πανεπιστημίου ξεκίνησε από κάποια άτομα της εθελοντικής ομάδας Έθεξις, τα οποία είχαν σαν σκέψη τη δημιουργία ενός βρώσιμου κήπου, ο οποίος δεν θα είναι μόνο όμορφος αλλά και λειτουργικός. Δηλαδή, ένας κήπος από τον οποίο θα μπορεί ο κάθε φοιτητής να περνάει, να κόβει δύο φρούτα της εποχής, ή ένας κήπος με αρκετά καλλωπιστικά λουλούδια μέσω του οποίου θα φαινόταν τι αποτέλεσμα είχε αυτό στο οικοσύστημα, π.χ. θα προσκαλούσε διάφορα έντομα. Έτσι, όταν άρχισε να ομορφαίνει αυτός ο παρατημένος χώρος, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνει ο κήπος ένας επισκέψιμος χώρος που θα στολίζει την Πανεπιστημιούπολη. Στόχος μιας τέτοιας δράσης είναι κυρίως η επαφή με την φύση και η ενασχόληση των φοιτητών με τις φυσικές βιολογικές διεργασίες και τις διαδικασίες μέσω από τις οποίες παράγεται η τροφή, κάτι που τείνει να αποκοπεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Με αυτόν τον τρόπο οι περισσότεροι φοιτητές θα μπορούν να μάθουν τι σημαίνει υγιές οικοσύστημα, εύφορο χώμα και πώς μπορείς να το δημιουργήσεις αν έχεις στη διάθεση σου μόνο διαβρωμένο έδαφος. Η εθελοντική ομάδα Έθεξις ξεκίνησε αρχικά από μέλη των Χημικών Μηχανικών οπότε ήταν λίγο σαν βάση ο συγκεκριμένος χώρος, αφού βρίσκεται δίπλα στο τμήμα. Φυσικά, η δράση δεν επικεντρώνεται μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα και θα μπορούσαν να στολιστούν έτσι κι άλλα τμήματα ή χώροι του Πανεπιστημίου σε κάποιο μελλοντικό project.

Πότε ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κήπου και τι περιλαμβάνει

Οι εργασίες για την δημιουργία του κήπου Άνθεια ξεκίνησαν περίπου πριν από ένα χρόνο, δηλαδή το Νοέμβριο του 2021. Αρχικά, στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχε ελάχιστη βλάστηση με ελιές και κάποια αγριόχορτα. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει, πέραν από τις ελιές, περίπου 20 νέα δέντρα, ανάμεσα στα οποία είναι πλατάνια, βυσσινιές, ροδακινιές, κρανιές και ροδιές (άλλες μικρότερες κι άλλες μεγαλύτερες). Η ιδέα πίσω από την φύτευση των δέντρων ήταν η δημιουργία ενός βρώσιμου “δάσους”.

Διαβάστε επίσης  Το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής βρίσκεται στο Αιγαίο
Ελιές (αρχικά στάδια κατασκευών) – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια (αρχικά στάδια κατασκευών) | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Μπανανιά - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Μπανανιά – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Το πέτρινο σπιράλ αρωματικών φυτών…

Επιπλέον, υπάρχει ένα πέτρινο σπιράλ αρωματικών φυτών και λουλουδιών (herbs’ spiral), στο οποίο η λογική είναι ότι κάθε φυτό έχει συγκεκριμένη θέση και προσανατολισμό ανάλογα με τις ανάγκες του σε ήλιο και νερό, δηλαδή στην κορυφή τοποθετήθηκε ένα δεντρολίβανο που χρειάζεται πιο ξηρό κλίμα και περισσότερο φως, ενώ στη βάση του τοποθετήθηκαν δίπλα στη “λιμνούλα” δυόσμος και μέντα.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Κήπος Άνθεια (αρχικά στάδια κατασκευών) | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κατασκευή σπιράλ αρωματικών φυτών – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κατασκευή σπιράλ αρωματικών φυτών - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κατασκευή σπιράλ αρωματικών φυτών – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Σπιράλ αρωματικών φυτών - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Σπιράλ αρωματικών φυτών – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Σπιράλ αρωματικών φυτών πίσω όψη - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Σπιράλ αρωματικών φυτών πίσω όψη – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Πέτρινα δρομάκια, παρτέρια με λουλούδια και λαχανικά…

Στα κυρίως παρτέρια, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού είχαν φυτευτεί μονοετή φυτά, κυρίως καλοκαιρινά λαχανικά όπως αγγουριές, αρακάς, ντομάτες, πατάτες, μαρούλια ενώ πλέον υπάρχουν μόνο πολυετή αρωματικά φυτά και λαχανικά όπως βασιλικός, λεμονόχορτο, φασκόμηλο, αγγινάρες. Ακόμα, υπάρχουν υπερυψωμένα παρτέρια με την τεχνική hugel culture, δηλαδή παρτέρια κάτω από τα οποία είναι θαμμένα μεγάλα κομμάτια από ξύλο ώστε να αποικοδομηθούν σιγά σιγά και να κάνουν το έδαφος γόνιμο σε βάθος χρόνου. Σε αυτά τα παρτέρια είχαν φυτευτεί το καλοκαίρι κολοκυθιές, καρπουζιές και φράουλες. Το σημαντικό σχετικά με όλα αυτά τα παρτέρια είναι ότι δημιουργήθηκαν με ελάχιστο έως και καθόλου σκάψιμο (βασικές αρχές περμακουλτούρας (permaculture < permanent)).

Παρτέρια - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Παρτέρια – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Τριανταφυλλιά - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Τριανταφυλλιά – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Γύρω από όλα αυτά περνώντας κάνεις μέσα από τα πέτρινα δρομάκια μπορεί να παρατηρήσει έναν κάδο κομποστοποίησης από τον οποίο παράγεται μέρος της οργανικής ύλης-χώμα που τοποθετείται στα παρτέρια, πολύχρωμα λουλούδια, τριφύλλι (πολυετές) αναρριχητικά φυτά δίπλα στις πύλες και τους ξύλινους φράχτες.

Διαβάστε επίσης  Χρειαζόμαστε πλέον πειραματόζωα;
Πέτρινα δρομάκια - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Πέτρινα δρομάκια – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Στον κήπο υπάρχει ακόμα και τεχνητή λίμνη με χρυσόψαρα…

Advertising

Όσον αφορά τη λίμνη, πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη σε ένα σημείο που παρατηρήθηκε ότι μάζευε από μόνο του νερά. Περιέχει χρυσόψαρα και κουνουπόψαρα καθώς και νούφαρα που δώρισε ο ιππικός όμιλος, ενώ γύρω γύρω έχουν φυτευτεί καλλωπιστικά λουλούδια. Το νερό της λίμνης ανακυκλώνεται μέσω αντλίας που λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που είναι εγκατεστημένο στην οροφή ενός κιοσκιού που είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου με φυσικά υλικά, δηλαδή ξύλο, αχυροπυλό και καλάμια.

Τεχνητή λίμνη - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Τεχνητή λίμνη με ανθισμένα νούφαρα – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Τεχνητή λίμνη - Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις
Τεχνητή λίμνη – Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Επόμενα σχέδια και δράσεις

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι η δημιουργία μιας μικρής κρήνης με νερό, η ολοκλήρωση της περίφραξης από επαναχρησιμοποιημένες παλέτες και η δημιουργία πέτρινων και ξύλινων πάγκων/παγκάκια ώστε να μπορούν οι φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου να κάθονται και να απολαμβάνουν τον υπέροχο αυτό χώρο. O κήπος φυσικά είναι ανοιχτός για όλους. Φοιτητές, εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, μαθητές και όποιον άλλον έχει όρεξη τόσο να συμμετέχει και να βοηθήσει στις εργασίες του, όσο και να απολαύσει τον χώρο αράζοντας.

Κήπος Άνθεια | Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Έθεξις

Λίγα λόγια για την εθελοντική ομάδα Έθεξις

Το Σεπτέμβριο του 2020 με απόφαση της πρυτανείας ιδρύθηκε η επιτροπή εθελοντισμού, που περιλαμβάνει την διάδοση του εθελοντισμού σε όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας για τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τις δράσεις της οι φοιτητές αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός, δημιουργώντας τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες. Ο εθελοντισμός, πέραν από την πολύπλευρη προσφορά του στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία, αποτελεί μια διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης. Ο εθελοντής εφοδιάζεται με τις ιδέες του σεβασμού, της συνεργατικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Με γνώμονα τα παραπάνω, η ομάδα δραστηριοποιείται σε 3 κατευθύνσεις: την κοινωνική προσφορά (αιμοδοσίες, παροχή ανθρώπινου δυναμικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.α.), την προστασία του περιβάλλοντος (δενδροφυτεύσεις, προστασία χλωρίδας και πανίδας κ.α.) και την επαγγελματική ηθική των μελλοντικών επιστημόνων στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης  Τίγρης: ένα ακόμα μεγαλειώδες ζώο βρίσκεται υπό εξαφάνιση

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

horror remakes

Τέσσερα «horror remakes» που «άγγιξαν» τη σπουδαιότητα των αυθεντικών τους

Η συνήθης ανησυχία των πιστών και αμετάκλητων φαν του κλασικού

Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και ανατομία εγκεφάλου

Tο παρόν άρθρο Γνωρίζουμε ότι οι γνωστικές ικανότητες και οι