Αόρατα ψάρια στο βυθό της θάλασσας

«Αόρατα» ψάρια στο βυθό της θάλασσας
Πηγή εικόνας: asianews.press

Αόρατα στο βυθό ψάρια εντοπίστηκαν σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων στον κόλπο του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για 16 νέα είδη ιχθύων που έχουν το απόλυτο μαύρο χρώμα, ένα χαρακτηριστικό που έχει σπουδαίο ρόλο για την επιβίωσή τους.

Αόρατα ψάρια

Με δίχτυα πιάστηκαν 16 είδη ψαριών που είναι σχεδόν αόρατα στα βαθιά ύδατα. Στην άβυσσο όπως γνωρίζουμε δεν εισχωρεί το φως, συνεπώς η εμφάνιση αυτών των ψαριών τα βοηθά να περνούν…απαρατήρητα. Φαίνεται πως έχουν εξελίξει αυτό το χαρακτηριστικό ώστε να αποφεύγουν τυχόν θηρευτές.

Τα συγκεκριμένα ψάρια απορροφούν περισσότερο από το 99,5% του φωτός που πέφτει στο δέρμα τους, καθιστώντας τα πρακτικά αόρατα στα υπόλοιπα θαλάσσια ζώα. Πιθανότατα υπάρχουν ακόμη περισσότερα τόσο σκοτεινά είδη ψαριών που κρύβονται στα βάθη των ωκεανών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μυστήριο κατά την αναγνώρισή τους

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα ψάρια, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην κατάμαυρη εμφάνισή τους. Μόλις όμως τα φωτογράφισαν, παρατήρησαν κάτι πολύ παράξενο. Με δύο στροβοσκοπικούς φακούς έριχναν φως στα ψάρια, κι όμως το φως εξαφανιζόταν! Στις φωτογραφίες, οι λεπτομέρειες δεν ήταν καθόλου ευδιάκριτες.

Ακολούθησε εξέταση δειγμάτων από το δέρμα τους κάτω από το μικροσκόπιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα «αόρατα» αυτά ψάρια διαθέτουν μελανοσώματα, οργανίδια δηλαδή που παράγουν μελανίνη. Τα μελανοσώματα δημιουργούν ένα στρώμα στο δέρμα των συγκεκριμένων ιχθύων, το οποίο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του φωτός που πέφτει πάνω τους.

Διαβάστε επίσης  Ένα ταξίδι στην άγρια φύση

Το φως που δεν απορροφάται, σκεδάζεται πλευρικά στο παραπάνω στρώμα και απορροφάται από τα γειτονικά μόρια χρωστικής. Τα «αόρατα» ψάρια, λοιπόν, διαθέτουν ένα πολύ αποδοτικό σύστημα παγίδευσης του φωτός, χρησιμοποιώντας μόνο λίγα μόρια μελανίνης.

«Αόρατα» ψάρια στο βυθό της θάλασσας
Πηγή εικόνας: www.fishbase.se

Γιατί έχουν τόσο τόσο μαύρη εμφάνιση;

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των «αόρατων» ψαριών δεν κληρονομήθηκε από κάποιον κοινό πρόγονο. Αντίθετα, το κάθε είδος ανέπτυξε το γνώρισμα αυτό ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα.

Advertising

Έτσι, οι λόγοι της τόσο μαύρης εμφάνισης είναι διαφορετικοί για το κάθε είδος. Για παράδειγμα, το είδος Echiostoma barbatum είναι «αόρατο» μόνο όταν είναι νεαρό σε ηλικία, για άμυνα. Τα ψάρια του γένους Oneirodes, τα οποία χρησιμοποιούν βιοφωταύγεια κατά τη θήρευση, υιοθέτησαν την κατάμαυρη εμφάνιση ώστε να μην αντανακλούν το φως που παράγουν. Το είδος Cyclothone acclinidens έχει κατάμαυρο χρώμα μόνο γύρω από το έντερο, πιθανώς για να μην είναι ορατή η τροφή (ζώα με ικανότητα βιοφωταύγειας) που έχει καταναλώσει.

«Αόρατα» ψάρια στο βυθό της θάλασσας
Oneirodidae-Πηγή εικόνας: tolweb.org/Oneirodidae

Υπάρχουν άλλα τόσο μαύρα ζώα όσο τα «αόρατα» ψάρια;

Πολύ λίγα ζωικά είδη έχουν τόσο μαύρη εμφάνιση όσο τα «αόρατα» ψάρια. Τα πουλιά του παραδείσου, κάποια είδη αραχνών και πεταλούδων είναι μερικά παραδείγματα.

Συνήθως, τα μαύρα άτομα είναι πιο κατάλληλα να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στο περιβάλλον τους καθώς χρησιμοποιούν την εμφάνισή τους ως καμουφλάζ. Έτσι, πολλά είδη είναι λιγότερο ευδιάκριτα στους θηρευτές ενώ άλλα, όπως για παράδειγμα οι μαύροι πάνθηρες, χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα για εύρεση τροφής κατά τη διάρκεια του νυχτερινού κυνηγιού.

Πουλί του παραδείσου | Πηγή εικόνας: www.pbs.org

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Scientists find 16 ‘ultra-black’ fish species that absorb 99.9% of light, ανακτήθηκε από www.bigthink.com, τελευταία επίσκεψη 29/11/2020
  2. Melanism, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 29/11/2020
Διαβάστε επίσης  Γιατί οι κάλτσες μπαμπού είναι καλύτερες;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το