Εσύ ήξερες πως η Νορβηγία παράγει κρασί;


Νορβηγία και κρασί. Κρασί και Νορβηγία. Ένας συνδυασμός που δεν βλέπουμε συχνά. Ίσως, ακόμη και όταν τον συναντάμε, να μας ξενίζει. Είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε για παραγωγή κρασιού από τις μεσογειακές, κατά κύριο λόγο, χώρες. Η κλιματική αλλαγή, όμως, έχει άλλη γνώμη.

Σκανδιναβικές χώρες και κρασί

Ένα από τα δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά των βόρειων χωρών είναι αναμφίβολα το κρύο. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν καθιστούσαν αδύνατη, τουλάχιστον μέχρι και λίγα χρόνια πριν,  τη φύτευση αμπελώνων και την ανάπτυξή τους. Όμως, η κλιματική αλλαγή «έβαλε το χεράκι της» και σε αυτό. Έτσι, λοιπόν, στο σημερινό άρθρο το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στις σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα στη Νορβηγία, καθώς, κάποιες περιοχές της έχουν ξεκινήσει την παραγωγή κρασιού.

Όπως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη νέων ποικιλιών αμπέλου, οι οποίες είναι ανθεκτικές στο κρύο, όπως είναι οι chardonnay και pinot noir. Τα τελευταία 35 χρόνια έχει υπάρξει συνολική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,3 βαθμούς στη χώρα. Όσο μικρή και αν ακούγεται η διαφορά, ήταν ικανή να αλλάξει τη διάρκεια των εποχών και έτσι η θερινή περίοδος κρατά περισσότερο. Σε συνδυασμό με την εύρεση νέων τεχνολογιών, ,ξεκίνησε η αμπελοκαλλιέργεια στη Νορβηγία.  Μερικοί από τους γνωστότερους αμπελώνες της Νορβηγίας είναι αυτός του Gnarn, του Sognefjord και του Lerkekasa. Με τον τελευταίο, να βρίσκεται στο ίδιο μήκος με τη Σιβηρία και την Αλάσκα! Ακόμη, αμπελουργοί σε βορειότερες περιοχές της χώρας τείνουν να προστατεύουν τα αμπέλια τους από το κρύο σε θερμοκήπια. Φαίνεται πως έχουν βρει τρόπο να αναπτύξουν την αμπελοκαλλιέργεια, ιδίως αν σκεφτούμε πως αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία παράγουν περισσότερες από 55 ποικιλίες κρασιού!

Διαβάστε επίσης  Μπλε κάδος: ποιές συσκευασίες δεν δέχεται

 Οινοπαραγωγός από νορβηγικό φιόρδ

Ξεκινώντας, για όσους δεν γνωρίζουν, φιόρδ είναι μακρόστενοι όρμοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν και το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες. Το μεγαλύτερο νορβηγικό φιόρδ είναι το Sognefjord, το οποίο  πλέον παράγει και κρασί! Όπως εξηγεί και ο οινοπαραγωγός Bjørn, τα αμπέλια βρίσκονται στις πλαγιές που είτε «βλέπει» είτε αντανακλάται ο ήλιος. Έτσι, οι ψυχρές νύχτες όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο, αλλά βοηθούν στα αρώματα που παίρνουν τα σταφύλια.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Bjørn σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστήριξε πως αφενός ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη μας. Αφετέρου, αναγνωρίζει πως χωρίς την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας η παραγωγή κρασιού δεν θα ήταν δυνατή για αυτόν. Αναλυτικότερα, λέει πως όσο ήταν παιδί, το φιόρδ πάγωνε τον χειμώνα, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, αφού ο καιρός με την πάροδο των χρόνων αλλάζει δραματικά.

Βέβαια, αν κάτι στέκεται εμπόδιο στον Bjørn είναι πως ο κόσμος δεν θα δοκιμάσει εύκολα νορβηγικό κρασί. Οι περισσότεροι είναι αρνητικά προϊδεασμένοι. Μάλιστα, παρόλο που έχει κερδίσει πολλά χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς της Νορβηγίας, ανησυχεί πως σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό θα ήταν δύσκολο ακόμα και να τους πείσει να δοκιμάσουν το κρασί του. Όταν, όμως, δοκιμάζουν όχι μόνο ξετρελαίνονται, αλλά λένε πως είναι το καλύτερο κρασί που έχουν δοκιμάσει ποτέ! Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως σε βάθος χρόνου 30 με 40 ετών, η Νορβηγία θα κατακτήσει περήφανα τη δική της θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης  Γιατί οι κάλτσες μπαμπού είναι καλύτερες;
κρασί
Πηγή εικόνας: www.winetrails.gr

Το κρασί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Στον αντίποδα, έχουμε τις ήδη ανεπτυγμένες αμπελοκαλλιέργειες της Ευρώπης. Μία από τις πολύ γνωστές είναι το Μπορντό στη Γαλλία. Ακόμη ένα μέρος που το κλίμα μεταβάλλεται αισθητά. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχε τρεις περιόδους παγετού υην άνοιξη. Φαινόμενο που είχε να συμβεί για 20 με 30 χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή δεν σταματά εκεί. Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αποτυπωθεί στη γεύση ενός ποτηριού με κρασί. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωριμάζουν τα φρούτα και υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη στα σταφύλια. Έτσι, η ζύμωση έχει περισσότερο αλκοόλ. Μάλιστα, τα τελευταία 30 χρόνια, το αλκοόλ στο κρασί  έχει αυξηθεί πιθανότατα κατά περίπου δύο βαθμούς.

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Κλιματική αλλαγή: «Στη Νορβηγία φτιάχνουμε κρασί», ανακτήθηκε από www.alithia.gr, τελευταία επίσκεψη 9/5/2022.
  2.  Δείτε ποιες χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησαν να παράγουν κρασί, ανακτήθηκε από www.krasiagr.com, τελευταία επίσκεψη 9/5/2022.

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!