Μέλισσα: Απαραίτητη για τον πλανήτη

μέλισσα σε λουλούδι
Πηγή εικόνας: wallhaven.cc

Πληροφορίες

Το γνωστό σε όλους έντομο, μέλισσα, κατοικεί στον πλανήτη εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 25.000 είδη μελισσών και όλες τους είναι επικονιαστές. Αυτό σημαίνει πως έχουν τρίχες και «τσέπες» στα πόδια τους ώστε να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν τη γύρη.

Επικονίαση είναι η μεταφορά της γύρης από τους ανθήρες στο στίγμα. Γίνεται μέσω του ανέμου, πτηνών ή εντόμων. Άλλα ζώα επικονιαστές είναι οι νυχτερίδες, οι σκίουροι, οι πεταλούδες, τα μυρμήγκια, τα σκαθάρια και τα κολιμπρί. Ωστόσο, ο σημαντικότερος επικονιαστής είναι η μέλισσα. Οι μέλισσες επίσης καταφέρνουν υψηλότερη ποιότητα επικονίασης διότι επικεντρώνονται κάθε φορά σε ένα είδος φυτού.

Κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η μέλισσα

Οι μέλισσες, αν και τόσο μικρές, έχουν τεράστια σημασία για τον πλανήτη μας. Δυστυχώς όμως, κινδυνεύουν από διάφορες αιτίες, είτε ανθρώπινες, είτε φυσικές. Mία βασική είναι η καταστροφή των οικοτόπων τους. Αυτό καθυστερεί τις μέλισσες να βρουν φαγητό με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται έγκαιρα αποικία. Έπειτα, πολλοί καλλιεργητές για να προστατέψουν τα φρούτα και τα φυτά τους από παράσιτα, χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Οι παρενέργειές τους στις μέλισσες μπορεί να είναι ανεπάρκεια νευρικού συστήματος, μυϊκοί σπασμοί ή ακόμη και θάνατος. Παράσιτα βεβαίως, δεν βρίσκονται μόνο στα φυτά αλλά μπορεί να προσβάλουν και τις μέλισσες, εσωτερικά ή και εξωτερικά. Αυτό μπορεί να επιφέρει αδυναμία στο πέταγμα, αποπροσανατολισμό, διακοπή παροχής αέρα και άλλα πολλά. Φυσικά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις μέλισσες, όπως και πολλά άλλα ζώα. Όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία μπορεί να καθυστερήσει η εμφάνιση των λουλουδιών, άρα και η λήψη τροφής των συγκεκριμένων εντόμων.

Διαβάστε επίσης  Αστική εξόρυξη: θησαυροί από τα σκουπίδια
μέλισσες και γύρη
Πηγή εικόνας: wallhaven.cc

Μέλισσες και πλανήτης

Το 1/3 των βασικών μας τροφίμων το οφείλουμε στις μέλισσες. Αν εξαφανιστούν, τότε θα εξαφανιστούν και αυτά. Μπρόκολο, πεπόνι, αγγούρι, κεράσια, ροδάκινα, φράουλες, ντομάτες, αβοκάντο, σόγια, αμύγδαλα, μέλι και αρκετά άλλα βασικά στοιχεία της διατροφής μας θα σταματήσουν να είναι διαθέσιμα. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση, που η επικονίαση θα μειωθεί κατά πολύ, αρκετοί οικότοποι όπου διαμένουν και τρέφονται άλλα ζώα θα εξαφανιστούν κι αυτοί. Είναι δηλαδή μια αλυσίδα ζωής. Αν ένα μέρος διαταραχθεί τότε θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όσον αφορά τα βοοειδή, θα μειωθούν και ίσως εξαφανιστούν και αυτά καθώς το τριφύλλι και τα αμύγδαλα, τα οποία βρίσκονται σε πολλές ζωοτροφές και είναι στοιχεία της διατροφής τους, δεν θα είναι διαθέσιμα. Η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Τρόποι βοήθειας των μελισσών:

  • Άσε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου μια κουταλιά ζάχαρη αναμειγμένη με μια κουταλιά νερό. Θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στις μέλισσες για να συνεχίσουν τη μέρα τους.
  • Δημιούργησε έναν κήπο φιλικό για τις μέλισσες. Βάλε φυτά που προτιμούν οι μέλισσες-με χρώματα κυρίως όπως κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί και βιολετί. Ενδεικτικά τέτοια φυτά είναι: ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο, χειμωνανθός, κρόκος κ.λπ..
  • Αν έχεις ήδη κάποιον κήπο-ή αν αποφασίσεις να φτιάξεις έναν-μην χρησιμοποιήσεις χημικά φυτοφάρμακα τοξικά για τις μέλισσες ή και άλλους επικονιαστές. Αξιοποίησε άλλες εναλλακτικές πιο φιλικές και ακίνδυνες για τις μέλισσες και το περιβάλλον.
  • Επέκτεινε το παραπάνω σκεπτικό και στα λαχανικά ή στα φρούτα που αγοράζεις. Διάλεξε βιολογικά προϊόντα για να στηρίξεις τις πρακτικές και την ιδεολογία τους. Άλλωστε είναι πιο υγιεινά και για εσένα.
  • Διοργάνωσε ή πάρε μέρος σε δεντροφύτευση δέντρων που προσελκύουν τις μέλισσες και τους παρέχουν τροφή. Είναι επίσης καλό μέρος για να δημιουργήσουν τη φωλιά τους.
  • Δημιούργησε μία «μπανιέρα» για τις μέλισσες. Χρησιμοποίησε ένα ρηχό μπολ ή μια μπανιέρα πουλιών και ρίξε καθαρό νερό, πέταλα και πέτρες ώστε, να προσγειωθούν σε αυτά οι μέλισσες και να κάνουν το μπάνιο τους.
  • Δημιούργησε ένα σπιτάκι για μέλισσες.
  • Αν δεν είσαι vegan μπορείς να υποστηρίξεις τους τοπικούς παραγωγούς, που φροντίζουν πολλές ώρες τις μέλισσες τους, με το να αγοράσεις απλώς τα προϊόντα τους.
  • Και φυσικά ενημέρωσε τους γύρω σου, φίλους και συγγενείς, για όλα τα παραπάνω. Η ενημέρωση και η μόρφωση ειδικά των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική.
Διαβάστε επίσης  Φίλτρα τσιγάρου: Επιπτώσεις σε περιβάλλον και ανθρώπινη υγεία
μελισσες
Πηγή εικόνας: wallhaven.cc

Συμπέρασμα

Αν λοιπόν δεν φροντίσουμε για την αρμονική ύπαρξη των μελισσών-όπως είδαμε παραπάνω-πολλά πράγματα θα αλλάξουν για όλους και όχι προς το καλύτερο. Την επόμενη φορά που θα δούμε μια μέλισσα ας μην προσπαθήσουμε να τρέξουμε μακρυά της, αλλά ας της προσφέρουμε τη βοήθεια μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Ακόμα και το να μην την πειράξουμε είναι ένας τρόπος.

Συνοδευτικά ενημερωτικά videos:

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.earthrangers.com/my-missions/whats-threatening-bees/
  2. https://enallaktikidrasi.com/2018/07/koutalia-zaharis-kipos-mporei-swsei-melisses/
  3. https://thehoneybeeconservancy.org/how-to-save-the-bees/
  4. https://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/why-bees-are-important-to-our-planet/
  5. https://www.sustainweb.org/foodfacts/bees_are_important/

 

Είμαι τελειόφοιτη στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Κατάγομαι από Κοζάνη και λατρεύω τα ζώα, τη φύση, τα βιβλία, τις τέχνες και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!