Τα μυστικά της θάλασσας

Όλοι ξέρουμε ότι η θάλασσα και οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της γης. Αλλά τι κρύβουν αυτοί; Πόσα πράγματα πιστεύουμε λανθασμένα ή δεν γνωρίζουμε καν; Μερικά από τα πάμπολλα μυστικά της θάλασσας μπορείτε να τα μάθετε στο παρόν άρθρο.

Τα ερωτηματικά της θάλασσας
Πηγή εικόνας: haslers.com

Το 94% των έμβιων όντων ζει στη θάλασσα

Μπορεί να ακουστεί σαν ένα τρελό ποσοστό ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη ζώων. Βάσει πολλών ερευνών, όμως, έχει αποδειχθεί πως αυτό το ποσοστό είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί πως η ζωή στο νερό δεν είναι μόνο το ψάρια που βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στην παραλία ή στο οικογενειακό τραπέζι. Οι ωκεανοί φιλοξενούν μερικά από τα πιο μικρά είδη ζωής στον πλανήτη, όπως τα διάφορα είδη πλανκτόν. Πολλά από αυτά δεν είναι καν ορατά με το γυμνό μάτι. Επίσης, φιλοξενούν και μερικά από τα μεγαλύτερα πλάσματα, όπως τα διάφορα είδη καρχαριών και φαλαινών. Μάλιστα υπάρχουν και πολλά είδη ζωής τόσο βαθιά στον ωκεανό που ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συναντήσει εύκολα, ενώ υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που δεν τα έχουμε ανακαλύψει ακόμη.

Ο ρόλος της θάλασσας στην προστασία του περιβάλλοντος

Τα νερά των ωκεανών συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος με 2 τρόπους. Από τη μια πλευρά, παρέχουν το 50 με 80% των απαιτήσεων οξυγόνου του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, απορροφούν μεγάλα ποσά διοξειδίου του άνθρακα, πηγή προέλευσης του οποίου είναι συνήθως οι διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Και τα δύο παραπάνω επιτυγχάνονται χάρη στη φωτοσύνθεση του ωκεανικού πλανκτόν, όπως και άλλα είδη βακτηρίων και φυκιών.

Διαβάστε επίσης  Το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους και στους παγετώνες της Γης
H σημασία της θάλασσας
Πηγή εικόνας: okdiversbali.com

Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πως η προστασία ενός ωκεανού είναι εξίσου σημαντική με αυτή ενός δάσου. Οι υπερβολικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (υπάρχουν όρια στην απορρόφηση φυσικά), η υπεραλίευση, όπως και τα εκατομμύρια πλαστικά και απορρίματα επιβαρύνουν τους ωκεανούς και, κατά συνέπεια, το ίδιο το κλίμα. Εκτός από το περιβάλλον. αξίζει να αναφέρουμε πως η θάλασσα έχει αρκετά οφέλη και όσον αφορά τη ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.

Δεν υπήρχαν πάντα οι ωκεανοί

Κι όμως! Υπήρχε μια περίοδος στην οποία δεν υπήρχαν ωκεανοί στη Γη. Φυσικά αυτό δεν ήταν τώρα πρόσφατα, αλλά 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τότε όχι απλά δεν υπήρχαν άνθρωποι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε καν ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως, σε μια διαδικασία που διήρκησε εκατομμύρια χρόνια, έλαβε μορφή ο πρώτος ωκεανός. Αρχικά, το νερό ήταν σε μορφή αερίου μέχρις ώτου η θερμοκρασία της Γης έπεσε κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή το σημείου βρασμού του νερού. Τότε έλαβε χώρα συμπύκνωση και, μέσω της βροχής, εγένετο η θάλασσα.

Πώς προκύπτει το μπλε της θάλασσας;

Είναι ίσως το πιο γνωστό πράγμα για τη θάλασσα ότι είναι μπλε. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απάντηση είναι απλή: ο ήλιος. Πιο συγκεκριμένα, το νερό απορροφά τη φωτεινή ακτινοβολία σε μήκος κύματος που αντιστοιχεί στο κόκκινο του φάσματος του φωτός. Συνεπώς, μένουν το μπλε και τα κοντινά του χρώματα, με αποτέλεσμα η θάλασσα να έχει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Ωστόσο, λόγω φαινομένων ανάκλασης και διάθλασης, η θάλασσα μπορεί να έχει άλλα χρώματα, ενώ σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς κυριαρχεί το μαύρο, αφού δεν λαμβάνει χώρα απορρόφηση φωτός.

Διαβάστε επίσης  Οι 17 βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης - Α' Μέρος
Το μπλε της θάλασσας
Πηγή εικόνας: americanoceans.org

Αυτά είναι λίγα μόνο από μερικά πράγματα που χαρακτηρίζουν τη θάλασσα και μας εκπλήσσουν. Αν θες να μάθεις μερικά ακόμη, μπορείς να τα βρεις και σε αυτήν την ταινία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ωκεανοί καλύπτουν μια τεράστια περιοχή του πλανήτη μας και μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι αξίζει να τους εξερευνήσουμε.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

10 Unbelievable Facts About the Ocean, ανακτήθηκε από trafalgar.com, τελευταία επίσκεψη 4/1/2023

Why is the ocean blue?, ανακτήθηκε από oceanservice.noaa.org, τελευταία επίσκεψη 4/1/2023

Why do we have an ocean?, ανακτήθηκε από oceanservice.noaa.org, τελευταία επίσκεψη 4/1/2023

5 Mind-Blowing Facts About the Ocean, ανακτήθηκε από plasticsforchange.org, τελευταία επίσκεψη 4/1/2023

Είμαι ο Χρήστος, είμαι 20 χρονών και είμαι φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Εκτός από το αντικείμενο της σχολής μου, δύο από τα πάθη μου είναι η οικολογία και το γράψιμο. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει κυρίως να βλέπω σειρές ή ταινίες, να διαβάζω και να ακούω μουσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι