Λίγες μόνο ημέρες έμειναν μέχρι να φτάσει και πάλι μία από τις μεγαλύτερες Χριστιανικές γιορτές στον κόσμο και να μας χαρίσει για μία ακόμη φορά τη μαγεία της. Αν και όλοι μας περιμένουμε τα Χριστούγεννα με λαχτάρα, εντούτοις υπάρχουν μερικά ερωτήματα, που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι γνωρίζουμε αληθινά τη σημαντική αυτή η ημέρα; Όσες πληροφορίες και αν κατέχει ο καθένας όμως, είναι γνωστό πως η γνώση δε σταματάει ποτέ. Γι΄ αυτό, ας δούμε 10 “περίεργα” facts για τα Χριστούγεννα και ας γνωρίσουμε την ημέρα αυτή ακόμη καλύτερα.
1. Ίσως ένα από τα πιο “περίεργα” facts για τα Χριστούγεννα σχετίζεται με την ημερομηνία της ίδιας της γιορτής. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί η ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων να θεωρείται η 25η Δεκεμβρίου. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς επί της ουσίας κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πότε γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτιολογία γι΄ αυτό το γεγονός είναι αρκετά απλή, καθώς ο εορτασμός των γενεθλίων είναι ένα σχετικά καινούργιο έθιμο. Κάποτε, η ημέρα γέννησης δεν ενδιέφερε σχεδόν κανέναν, δεν ήταν μια σημαντική πληροφορία. Έπρεπε όμως να επιλεχθεί μια ημερομηνία. Στις 25 Δεκεμβρίου εορτάζονταν η λατρεία του Ήλιου στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όταν εισέβαλε όμως ο Χριστιανισμός, ο Ιησούς Χριστός ήταν πια ο Ήλιος, το Φως. Σαν αποτέλεσμα, σταδιακά οι εορτασμοί του Ενός ενώθηκαν με του Άλλου φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, εν τέλει, να γιορτάζεται μόνο η γέννηση του Χριστού, εξαλείφοντας τον παλαιότερο ειδωλολατρικό εορτασμό.
2. Αν και η ημερομηνία εορτασμού της γέννησης του Θεανθρώπου είναι η 25η Δεκεμβρίου, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις Χριστιανικές περιοχές ανά τον κόσμο. Ορισμένες, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία ή η Ρουμανία πραγματοποιούν τους εορτασμούς τους στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει, επειδή ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο, ενώ η ημερομηνία αυτή στο Ιουλιανό Ημερολόγιο αντιστοιχεί στις 25 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός τη συγκεκριμένη ημερομηνία δε συμβαίνει μόνο στις προαναφερθείσες περιοχές, αλλά είναι κάτι που συναντάει κανείς και σε ελληνικές περιοχές. Μία από τις πιο γνωστές από αυτές είναι το Άγιο Όρος.
3. Η λέξη Christmas προέρχεται από τις λέξεις “Christ” (Χριστός) και “mass”, η οποία συνιστά τη μετεξέλιξη της λατινικής λέξης “missa”, η οποία δηλώνει τη Θεία Λειτουργία. Αρκετά διαδεδομένη όμως είναι η συντομογραφία της λέξης Christmas, η οποία δεν είναι άλλη από τη λέξη ΄Xmas. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως αποτελεί μία συντομογραφία προσαρμοσμένη στα δεδομένα της αργκό, εντούτοις η πραγματικότητα είναι άλλη. Η λέξη μετράει αρκετά χρόνια ύπαρξης, και συγκεκριμένα από τον 16ο αιώνα. Το “X” προέρχεται από το ελληνικό γράμμα Χ, από το οποίο ξεκινάει και το όνομα του Χριστού και το “Mas” από τη λατινική λέξη missa, όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα, η συντομογραφία αυτή αποδεικνύει τη δυναμική της Ελληνικής και της Λατινικής γλώσσας.
4. Τα έθιμα που ακολουθούνται κατά την εορταστική περίοδο μπορεί να μοιάζουν μία συνηθισμένη υπόθεση, ωστόσο πόσο γνωστή είναι η προέλευσή τους; Αρκετά από αυτά, έκαναν την εμφάνισή τους εκατοντάδες χρόνια πριν, και συγκεκριμένα κατά τη Βικτωριανή εποχή, όπως οι χριστουγεννιάτικες κάρτες ή διάφορα γνωστά φαγητά, τα οποία έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με τα εορταστικά τραπέζια, όπως η γεμιστή γαλοπούλα. Και όλα αυτά χάρη στη βασίλισσα Βικτωρία και τον σύζυγό της Αλβέρτο, οι οποίοι ήταν λάτρεις των Χριστουγέννων.
5. Ένα ακόμη fact γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Βρετανία προσέφερε βοήθεια στη Νορβηγία. Από τότε για να της ανταποδώσει τη βοήθεια, η Νορβηγία ως ευχαριστώ της στέλνει ένα δέντρο 20 μέτρων, το οποίο διακοσμείται με φώτα και τοποθετείται στην πλατεία Trafalgar στο Λονδίνο προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όσους έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν από κοντά.
6. Ο Santa Claus, στα ελληνικά Άγιος Βασίλης, είναι μία καθοριστική μορφή των Χριστουγέννων. Μπορεί το όνομά του στη μεταφορά της ελληνικής γλώσσας να είναι Άγιος Βασίλης, ωστόσο προέρχεται από τη λέξη Sinterklaas, η οποία σημαίνει Saint Nicholas στα Δανέζικα. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας επίσκοπος που έζησε τον 4ο αιώνα και ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του. Αυτές του οι αρετές τον οδήγησαν ώστε αργότερα να θεωρηθεί πολιούχος των παιδιών.
7. Όπως έχει ήδη αναφερθεί , αρκετά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα προέκυψαν κατά τη Βικτωριανή εποχή. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να ήταν δημοφιλή στη Βικτωριανή Βρετανία, ωστόσο από τον 16ο αιώνα στη Γερμανία ήταν ήδη διαδεδομένη η συνήθεια στολισμού δένδρων με ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ αργότερα χρησιμοποιούνταν γλυκά, καθώς επίσης και κεριά. Ορισμένοι ιστορικοί όμως τοποθετούν τη διακόσμηση δένδρων ακόμη πιο παλιά στον χρόνο, στα χρόνια των Ρωμαίων και των Αρχαίων Αιγυπτίων, οπότε και διάφορα αειθαλή φυτά συνήθιζαν να στολίζονται με γιρλάντες ως σύμβολο της μακροχρόνιας ζωής.
8. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια στην αγγλική γλώσσα ανά τον κόσμο συνιστά το Jingle Bells. Ωστόσο, το φαινομενικά παράδοξο στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι πως δεν αναφέρονται λέξεις που θα περίμενε κανείς να δεσπόζουν, όπως η λέξη Christmas, η λέξη Jesus ή η λέξη Santa Claus. Η εξήγηση απλή: επειδή το συγκεκριμένο τραγούδι αρχικά δε συνιστούσε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αλλά γράφτηκε το 1850 προοριζόμενο για την Ημέρα Ευχαριστιών της Αμερικής. Αυτό σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο “περίεργα” facts για τα Χριστούγεννα.
9. Μπορεί για τους περισσότερους ο Άγιος Βασίλης να αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική φυσιογνωμία παγκοσμίως. Για παράδειγμα, στην Ιταλία κυριαρχεί η φυσιογνωμία της μάγισσας La Befana, η οποία πετάει πάνω από τη χώρα με το σκουπόξυλό της μοιράζοντας παιχνίδια στα παιδιά. Επιπλέον, την ίδια θέση στην Ισλανδία αναλαμβάνουν τα “άτακτα τρολ”, τα λεγόμενα “Yule Lads”. Τα “Yule Lads” αποφασίζουν τι θα τοποθετήσουν μέσα στα παπούτσια που τα περιμένουν κάτω από τα παράθυρα ανάλογα…με τη συμπεριφορά των παιδιών. Αν ήταν “καλά” παιδιά, θα έχουν τη χαρά να βρουν διάφορα γλυκά στα παπούτσια τους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αντικρίσουν σαπισμένες πατάτες παράλληλα με την απογοήτευσή τους.
10. Κλείνοντας τα 1ο πιο “περίεργα” facts για τα Χριστούγεννα, θα αναφερθούμε σε ένα γεγονός που συνέβη αρκετά χρόνια πριν και, ευτυχώς, δεν ισχύει πια. Το 1644, ο εορτασμός ων Χριστουγέννων απαγορεύτηκε στην Αγγλία, και λίγο αργότερα σε ορισμένες Αγγλικές αποικίες στην Αμερική. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς πίστευαν πως ο θρησκευτικός σκοπός των Χριστουγέννων είχε χαθεί, με αποτέλεσμα να απαγορέψουν οποιουδήποτε είδους εορταστικές εκδηλώσεις. Και μάλιστα, χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια, ώστε οι εορτασμοί να γίνουν νόμιμοι και να επιτραπούν ξανά.
Πηγές
Facts about Christmas. Ανακτήθηκε από https://www.natgeokids.com/uk/discover/history/general-history/facts-about-christmas/?fbclid=IwAR0OlKyJEAuVFS-v38C8qL2j1F9FCvelsyzz2WD5-tv4jndOBJwLokHtnR8 (τελευταία πρόσβαση: 21/12/23).
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου – Τι αναφέρουν οι έρευνες (2022). Ανακτήθηκε από https://www.novasports.gr/category/epikairotita/article/12692238/giati-giortazoume-ta-xristougenna-stis-25-dekemvriou-ti-anaferoun-oi-ereynes/ (τελευταία πρόσβαση: 21/12/23).
Μουντουφάρης, Σ. Η Ιστορία πίσω από το Xmas. (2019). Ανακτήθηκε από https://mundusest.wordpress.com/2019/12/22/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%87mas/ (τελευταία πρόσβαση: 21/12/23).
Πώς από τον Άγιο Νικόλαο καταλήξαμε…στον Άγιο – Βασίλη (2019). Ανακτήθηκε από https://www.dogma.gr/diafora/03-pos-apo-ton-agio-nikolao-perasame-ston-ai-vasili/108759/ (τελευταία πρόσβαση: 21/12/23).
Που εορτάζουν σήμερα 07 Ιανουαρίου τα Χριστούγεννα (2022). Ανακτήθηκε από https://www.dogma.gr/diafora/pou-eortazoun-simera-07-ianouariou-ta-christougenna/126377/ (τελευταία πρόσβαση: 21/12/23).