Το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια», όπου στεγαζόταν επί 60 συναπτά χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή μισθώθηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια από τον δήμο Αθηναίων.
Η σχετική μίσθωση έγινε κατόπιν έγκρισης που δόθηκε από την επιτροπή αξιοποίησης ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος μιας και το κτίριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας για το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτήθηκε και κατατέθηκε από τον οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε προ ημερών ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης την εξέλιξη αυτή «αφού ένα εμβληματικό κτίριο μπορεί να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Αθήνας».
«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί πλήρως τα Μουσικά του Σύνολα του δήμου Αθηναίων, αλλά και κοινές δράσεις με ένα δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης» δήλωσε ο Κωστής Μπιτζάνης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.
Πλέον το περίοπτο κτίριο της οδού Ακαδημίας θα στεγάζει το πολιτιστικό έργο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου. Σημαντικό είναι να επισημανθεί και η αξιοποίηση των μουσικών συνόλων του και δράσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς.
Το ενοίκιο που θα πληρώνει ο Οργανισμός για το εμβληματικό κτίριο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ το μήνα.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΣ πλέον στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο.
Το πρώτο Θέατρο Ολύμπια
Ο Κωνσταντινουπολίτης αρχιτέκτονας Σταύρος Χρηστίδης αναλαμβάνει τον σχεδιασμό των πρώτων Ολύμπιων επηρεασμένος από πνεύμα του παριζιάνικου εκλεκτικισμού. Αυτό βεβαιώνεται από την διάρθρωση της αίθουσας που είναι γαλλικού τύπου με ημικυκλική πλατεία, αμφιθέατρο, βαθύ εξώστη και 24 θεωρεία. Δέσποζαν η νεωτερικότητα και η πολυτέλεια ενώ στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η μικρή σκηνή του, πλάτους 14,50 μ., βάθους 9μ. και με σχάρα σε ύψος 11 περίπου μέτρων.
H Εικονογραφημένη το θεωρούσε ως το τελειότερο και κομψότερο θέατρο της τότε Αθήνας: «Το δάπεδόν του είναι στρωμένον με παρκέ, τα καθίσματά του πολυτελέστατα με βελούδο επιστρωμένα… H σκηνή του καλλιτεχνικωτάτη, αι σκηνογραφίαι ειδικώς κατασκευασθείσαι εις Eυρώπην είναι τελειόταται. Ως χειμερινόν θέατρον τα Oλύμπια είναι το μοναδικόν εις το είδος του, έχον ως εκ περισσού και το προσόν να μετασχηματίζεται η πλατεία του εις θαυμασίαν σάλαν χορού εντός ολιγίστου χρονικού διαστήματος».
Στα 1942-43 τα πρώτα Oλύμπια ανακαινίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Kίμωνα Λάσκαρι για να στεγάσουν με ενοίκιο την Eθνική Λυρική Σκηνή.
Το δεύτερο Θέατρο Ολύμπια
Tο 1950 τα πρώτα Oλύμπια περιήλθαν στην κυριότητα του Mετοχικού Ταμείου Yπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος.
Για την ανέγερση νέου κτιρίου διεξάγεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ένα χρόνο αργότερα προκειμένου μεταξύ άλλων να περιλαμβάνεται και θέατρο κατάλληλο για τη στέγαση της ΕΛΣ.
Tο πρώτο βραβείο κέρδισε ο αρχιτέκτων Πάνος Tσολάκης. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού και είχε ιδιαίτερη μουσική καλλιέργεια από τη μητέρα του Αννέτα, ιδρύτρια του πρωτοποριακού Ωδείου Tσολάκη στο Bόλο.
Το ύψος της σκηνής αυξήθηκε κατά 6,50 περίπου μέτρα και δημιουργήθηκε υπόγειος σκηνικός χώρος. Ουσιώδεις βελτιώσεις έγιναν στους χώρους του κοινού -είσοδος, κλίμακες και φουαγιέ- που διπλασιάστηκαν σε εμβαδόν και βελτιώθηκαν οι συνθήκες άνεσης και θέας της αίθουσας.
Η τελευταία παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια δόθηκε στις 19 Μαΐου 2017, με μία μοναδική παράσταση της Ρέας του Σπυρίδωνα Σαμάρα, που ήταν και η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε από την ΕΛΣ στο θέατρο.
Με στοιχεία από την επίσημη σελίδα της ΕΛΣ