Αρχαιολογικό Μουσείο αποκτά η Τήλος με ορίζοντα το 2021

Τη χρηματοδότηση για ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί της εξασφάλισε η Τήλος. Με την πολύτιμη συνδρομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το γραφικό νησί των Δωδεκανήσων θα αποκτήσει Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το 2021. Το κόστος των εργασιών κατασκευής, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 2,38 εκατ. ευρώ.

Τήλος

 

Το έργο έχει λάβει την ονομασία ” Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου” και χρηματοδοτείται, επίσης, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020” υπέγραψε χθες (05/07) ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Εκτός από την ανοικοδόμηση Αρχαιολογικού Μουσείου, η Τήλος θα έχει την ευκαιρία να συντηρήσει κι ένα σημαντικό της κτίριο. Συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί κεφάλαιο για την αποκατάσταση του εσωτερικού γύψινου διακόσμου και των τοιχογραφιών της μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Advertisements
Ad 14

Όσον αφορά το μουσείο, θα ανεγερθεί σε έκταση 798 τ.μ. στις νότιες παρυφές του Μεγάλου Χωριού Τήλου. Αυτή η έκταση παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου. Αξίζει, να αναφερθεί, πως για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον καινοτόμες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Μουσείο και η μόνιμη έκθεση αρχαιολογίας και ιστορίας αναμένεται να λειτουργήσει ως χώρος ανάδειξης σπουδαίων αρχαιολογικών εκθεμάτων. Παράλληλα, θα σημάνει και την έναρξη μιας αρχαιολογικής και οικολογικής εξερεύνησης της Τήλου. Οι θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης θα φιλοξενούνται σε τέσσερις ενοποιημένες αίθουσες με συνολικό εμβαδόν 243 τ.μ. Οι χώροι αυτοί θα πλαισιώνουν το κεντρικό στεγασμένο αίθριο του μουσείου. Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα εμπλουτίζεται με εποπτικό υλικό (πινακίδες με κείμενο, σχέδια, φωτογραφίες), ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση πολυμεσικών εφαρμογών.

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους

Μεγάλη έμφαση πρόκειται να δοθεί σε ορισμένα στοιχεία, τα οποία προβάλλουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του γραφικού αυτού νησιού. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το σπήλαιο Χαρκαδιό, η ποιήτρια Ηρίννα, τα εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα από τον τάφο των Κενών και αρκετά ακόμη.

Τήλος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου θα διαθέτει, ακόμη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ιδιόμορφη είσοδο από το χώρο υποδοχής. Θα παρέχεται, έτσι, η δυνατότητα για ανεξάρτητη λειτουργία της ως κέντρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πνευματικό κέντρο. Η έμπνευση αυτή ανήκει από κοινού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το δήμο της Τήλου. Για πιο ενδελεχή ενημέρωση των επισκεπτών θα εκδίδεται δίγλωσσο φυλλάδιο-οδηγός του μουσείου, όπως και αντίστοιχη εκδοχή του στο σύστημα Braille.

Βασικός φορέας υλοποίησης του φιλόδοξου εγχειρήματος αποτελεί το υπουργείο Πολιτισμού. Ειδική μνεία αξίζει στην υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία ασχολήθηκε με το φάκελο των μελετών.

Ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2017, με την ολοκλήρωσή του να εκτείνεται σε βάθος τετραετίας. Πιο συγκεκριμένα, ως ημερομηνία λήξης των εργασιών παρουσιάζεται η 31η Δεκεμβρίου 2021.

 

 

Πηγή: http://www.lifo.gr/now/culture/151493

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού