BIO.ME: Το μοναδικό κατειλλημένο εργοστάσιο της Ευρώπης

Το εργοστάσιο BIO.ME και η συναυλία
Πηγή: documentonews.gr

Σε ένα παράλληλο σύμπαν εάν κάποιος μας έλεγε ότι μία επιχείρηση λειτουργεί αυτόνομα, δεν θα πιστεύαμε στα αυτιά μας. Σε όλη την Ευρώπη, μόνο μία χώρα έχει προβεί σε μία τέτοια πράξη και αυτή είναι η Ελλάδα μέσα από το παράδειγμα του εργοστασίου BIOME. Το εργοστάσιο τοποθετείται στην Θεσσαλονίκη και δημιουργήθηκε το 1982. Η εταιρεία BIO.ME. ασχολούνταν με την παραγωγή προϊόντων κατασκευής μέχρι και το 2010 που η κρίση της χτύπησε την πόρτα. Πως έφτασε όμως στο σημείο να είναι αυτοδιαχειριζούμενη επιχείρηση και ποιες είναι οι λειτουργίες της σήμερα;

Tο εργοστάσιο και η κατάληψη του κτηρίου

Αρχικά, η BIO.ME ήταν μία θυγατρική εταιρεία της Philkeram Johnson. Θεωρείτο μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα την μισθοδοσία των εργατών. Έχει αναφερθεί ότι η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό. Τους επόμενους μήνες σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους της με αποτέλεσμα να προβούν σε στάση εργασίας. Έτσι, από τον Μάϊο του 2012 το εργοστάσιο τελεί υπό κατάληψη και λειτουργεί αυτόνομα. Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται 22 άτομα. Επίσης, παράγει προϊόντα γενικού καθαρισμού, όπως καθαριστικά ρούχων, καθαριστικά πιάτων, σαπούνια κ.α., τα οποία προωθούνται σε μικρά καταστήματα, ενώ έχουν δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα. Ωστόσο αυτή η συνθήκη δημιουργεί αντιδράσεις με αποκορύφωμα την διακοπή ηλεκτροδότησης στις 30 Μαρτίου του 2020 στον χώρο της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι όμως συνέχισαν κανονικά την λειτουργία του κτηρίου με την χρήση της ανεμογεννήτριας. Από τότε αρκετές φορές οι νέοι ιδιοκτήτες του οικοπέδου έχουν προσπαθήσει να περιφράξουν τον χώρο και διώξουν τους πολίτες που βρίσκονται εντός του κτηρίου.

Διαβάστε επίσης  Εξερευνώντας τη λιτή γοητεία και την πλούσια δράση της γκαλερί CHEAPART

Η κοινωνική δράση που έχει το εργοστάσιο BIO.ME

Όμως τέτοιου είδους πράξεις δεν μπορούν να σταματήσουν και να υποβαθμίσουν το έργο της BIO.ME. Κάποιες από τις δράσεις της  ΒΙΟ.ΜΕ είναι, η φιλοξενία συναυλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και παζαριών χωρίς μεσάζοντες, αλλά και η αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες στην Ειδομένη. Οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργούν εργατικό ιατρείο αλληλεγγύης, με πρόσβαση σε όλο τον κόσμο, όπως εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες και άνεργοι. Από το Μάρτιο του 2020 και λόγω της πανδημίας του κορονοιού οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ παράγουν σαπούνια έτσι ώστε να τα στείλουν σε διάφορες δομές μεταναστών, καθώς και σε φυλακισμένους που τα έχουν ανάγκη. Το πρότυπο της BIO.ME αρχίζει να ακολουθεί η Αργεντινή, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βοσνί, η Τουρκία και η Κροατία.

Τέλος, αν και το να στηρίζει ένα εργοστάσιο την λειτουργία του συνεργατικά και αυτοδιαχειριζόμενα δεν είναι πάντα μία βιώσιμη λύση, στην συγκεκριμένη περίπτωση το κτήριο προσφέρει πολλά στους πολίτες. Με κοινωφελείς δράσεις συνδυάζοντας τα πολιτισμικά στοιχεία και την παροχή υπηρεσιών η BIO.ME εξακολουθεί να συνεχίζει την δράση της με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο και δίνει το παράδειγμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%99%CE%9F.%CE%9C%CE%95. (τελευταία πρόσβαση στις 19/3/24)

Αστυνομική εισβολή στη ΒΙΟΜΕ – Περιέφραξαν το κατειλημμένο εργοστάσιο  Ανακτήθηκε από https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/407835_astynomiki-eisboli-sti-biome-periefraxan-kateilimmeno-ergostasio (τελευταία πρόσβαση στις 19/3/24)

Διαβάστε επίσης  Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: απειλή ή μέλλον;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
«Στάχτη στο Στόμα», Μπρέντα Ναβάρο

«Στάχτη στο Στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο: H ταυτότητα και η μετανάστευση στο επίκεντρο

Μετά το συγκλονιστικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Άδεια Σπίτια» (Carnivora,