Για άλλη μία χρονιά η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με πλήθος εκδηλώσεων να κατακλύζουν την πόλη. Με βασικό σύνθημα στις φετινές εκδηλώσεις «Ευρώπη μια κοινή κληρονομιά» μέσα από διάφορες δράσεις επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών τους σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ανάδειξη της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας που προσφέρει η κάθε χώρα. Περισσότεροι από 45 πολιτιστικοί φορείς, κρατικοί και μη, συνεργάζονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού και παρουσιάζουν 65 δράσεις γύρω από την ευρύτερη θεματική των διωγμών, της βίας και της ανεκτικότητας. Ανάμεσα σε αυτές η δωρεάν είσοδος σε μουσεία της χώρας από τις 23 – 25 Σεπτεμβρίου.
Για τον ίδιο λόγο, όσοι βρεθούν στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο (24-25/9) θα απολαύσουν όμορφες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία της πόλης.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 | 12.00 έως 13.00. Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγους του Μουσείου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Αντικείμενα διηγούνται ιστορίες για θρησκευτική βία, βία της εξουσίας, βία κατά των γυναικών αλλά και για αποδοχή της διαφορετικότητας. Στις 20.00 (αίθουσα 6,) παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» η «Ελένη» του Ευριπίδη.
Μουσείο Κινηματογράφου
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Στις παρέες λέμε ναι». Οι μαθητές θα ασχοληθούν με το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της διαφορετικότητας.( δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310-508398. ) Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου η προβολή της ταινίας Το Κύμα του Ντένις Γκάνσελ (Γερµανία, 2008).
Αρχαιολογικό Μουσείο
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα δούμε θεματικές ξεναγήσεις σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις: «Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη. Μακεδονίας Μητρόπολις», «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» & «Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οι ίδιες ξεναγήσεις θα ισχύουν για το ευρύ κοινό, με ώρες ξεναγήσεων: 11:00, 12:00, 12.45, 13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00 «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ» με θέμα τις κακοποιημένες γυναίκες σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Θα διαβαστούν τα κείμενα: «Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου, «Φοράει κοστούμι» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Η ιστορία της Άννας» της Lenore Walker και «Κριστέλα» της Μαρίας Τσιμά. Τα κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μομώ Βλάχου, Χάρης Παπαδόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Χρίστος Στυλιανού.
Μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Σιώνας
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα λειτουργήσει το διήμερο, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο. Θα πραγματοποιηθεί ειδικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολικές και άλλες ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ». Ηλικίες από 5 έως 15 ετών. Ημέρες υλοποίησης: Παρασκευή 23/9, Σάββατο 24/9. Ώρες υλοποίησης: 10:00-13:00. Διάρκεια προγράμματος 75 λεπτά.
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016
«Μουσική χωρίς σύνορα», ώρα 20:00-21:00, ΜΦΘ
Μουσική εκδήλωση με τον ουτίστα Ζιάντ Ρατζάμπ (Ziad Rajab), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλέπι της Συρίας και από το 1988 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου,
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
«Για μια καλύτερη ζωή σε μια νέα πατρίδα», ώρα 18:00-20:30, ΜΦΘ
Ξενάγηση στην έκθεση «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες», με θέμα τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο Διευθυντής του ΜΦΘ και επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Εκδήλωση λόγου και συζήτηση με τη συμμετοχή ανθρώπων που βίωσαν, κατέγραψαν και μελέτησαν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο βραβευμένος με Pulitzer φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο διδάσκων του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Τσιτσελίκης, ο δημοσιογράφος & βραβευμένος παραγωγός ντοκιμαντέρ, Παύλος Νεράντζης, ο Ιρανός πρόσφυγας Γιακούμπ Αλιζάντε και ο Αφγανός πρόσφυγας Ρεζουάν Μένγκαλ.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
«Βία και ανεκτικότητα μέσα από τον φωτογραφικό φακό», ώρα 19:00-20:30, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας»
Εκδήλωση λόγου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που επιχειρεί να αναδείξει ποικίλες πλευρές του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωσή τους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Διευθυντής του ΜΦΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης.
Οι εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» του ΜΦΘ, που αποτυπώνει το προσφυγικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, η είσοδος στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 17.00 έως τη λήξη των εκδηλώσεων.