Κάτι μεγάλο συμβαίνει που αφορά τον πολιτισμό μας και την γλώσσα μας. Η ελληνική γλώσσα , μπαίνει ως δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής στην Ρωσία.
Την παραπάνω απόφαση υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός παιδείας , Όλγα Βασίλιεβα στις 10 Νοεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 , οι Ρώσοι μαθητές θα διδάσκονται τα Ελληνικά ως μάθημα επιλογής μετά τα Αγγλικά , συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε & ΣΤ δημοτικού καθώς και των 3 τάξεων του γυμνασίου.
Πριν την απόφαση αυτή είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας , ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ , στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ , Περικλής Μήτκας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της προσπάθειας ότι τα σχολικά εγχειρίδια είναι έτοιμα υπό του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, και ότι : «Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες» .
Γιατί την ελληνική γλώσσα;
Αξίζει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι η Ρωσική κυβέρνηση δεν επέλεξε ούτε την Γαλλική γλώσσα που είναι η γλώσσα των διπλωματών , ούτε την Γερμανική που χρησιμοποιείται στις εμπορικές συναλλαγές. Όπως επίσης ούτε την Ισπανική η την Ιταλική που μιλιέται από μεγάλο ποσοστό του πλανήτη ως μητρική.
Επίσης εξίσου σημαντικό είναι ότι η Ελληνική γλώσσα δεν ομιλείτε πουθενά αλλού εκτός από Ελλάδα , Κύπρο και στους ομογενείς εξωτερικού. Σε αντίθεση με τα Αρχαία Ελληνικά τα οποία έχουν ξεκινήσει να διδάσκονται σε χώρες του εξωτερικού με μεγάλο σεβασμό στην γλώσσα και τον πολιτισμό από τους ξένους. Οι ξένοι την υμνούν και την ανεβάζουν σε σχέση με τους ίδιους τους Έλληνες , όπου αρκετοί δεν την έχουν διδαχθεί από επιλογή τους.
Το βήμα αυτό της Ρωσίας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα όσο αφορά την πολιτική της χώρας και το τι θέλει να επιτύχει . Για εμάς τους Έλληνες ωστόσο , μόνο ως συγκίνηση μπορεί να ερμηνευτεί. Οι δύο χώρες θα έρθουν πιο κοντά ,θα έχουν μια κοινή γλώσσα , θα μοιράζονται κάτι ουσιώδες.