Ο Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και η Αρχαία Πόλη της Καρθαίας στη Τζια, δύο εξαιρετικά ελληνικά έργα, συγκαταλέγονται μεταξύ των νικητών των Βραβείων Europa Nostra. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.
Ο φετινός διαγωνισμός της Europa Nostra ανέδειξε σε σύνολο 202 υποψηφιοτήτων 29 νικητές από 18 διαφορετικές χώρες. Οι βραβευθέντες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό, καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε τους νικητές, αφού πρωτίστως κλήθηκε να αξιολογήσει 202 υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από 39 ευρωπαϊκές χώρες.
Πάμε να σας παρουσιάσουμε τους δύο νικητές των βραβείων Europa Nostra από την ελληνική πλευρά: τον Προμαχώνα από τα Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και την Αρχαία Πόλη της Καρθαίας στην Κέα.
Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου
Ο Προμαχώνας στη Ρόδο
Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος ήταν η ανάδειξη της αμυντικής λειτουργίας του Προμαχώνα και η ενίσχυση των επικίνδυνων κατασκευών και τοιχοποιιών. Συγκεκριμένα, οι επεμβάσεις έγιναν σε μεγάλα τμήματα της αυθεντικής λιθοδομής του Προμαχώνα, η οποία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πέραν της ενίσχυσης στην κατασκευή, οι εργασίες επεδίωξαν τη μετατροπή της περιοχής σε έναν κατάλληλο δημόσιο χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε στον Προμαχώνα,αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία σχετικά με διάφορες ιστορικές περιόδους της Ρόδου. Αυτό το χαρακτηριστικό ελήφθη ιδιαίτερα υπ’ όψιν από την κριτική επιτροπή της Europa Nostra, η οποία δήλωσε πως: «Με την προσπάθεια συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης έχουν ανακτηθεί αποτελεσματικά πολλά στοιχεία που είχαν χαθεί σε αυτόν τον χώρο εξέχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς, το κομβικό σημείο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου».
Αρχαία Πόλη της Καρθαίας στην Τζια
Το εντυπωσιακό αυτό έργο προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να μεταφερθούν στο παρελθόν της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η διεύθυνση ανήκει στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Καρθαία αποτέλεσε εξέχουσα πόλη-κράτος με περίοδο ακμής κατά την Αρχαϊκή Περίοδο, η οποία, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα. Η θέση της είναι από τα λίγα παραδείγματα καλής διατήρησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ρυμοτομίας της πόλης.
Τα κατάλοιπα της πόλης περιλαμβάνουν ναούς και δημόσια κτίρια, βρίσκονται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού και υπάρχει πρόσβαση μέσω θαλάσσης ή μέσω παραδοσιακών μονοπατιών. Η απομόνωση της θέσης υπήρξε πρόκληση για ερευνητές και εργαζομένους, γεγονός που καθιστά την αναστηλωτική επέμβαση ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Η επιτροπή της Europa Nostra στάθηκε αρκετά σε αυτή την πτυχή των εργασιών, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη θέση εμπλούτισε την κατανόηση του πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σε αυτήν και έκανε προσβάσιμο αυτό που ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο».
Σχετικά με τη βράβευση
Οι νικητές των βραβείων Europa Nostra θα παραλάβουν τις διακρίσεις τους στις 15 Μαΐου σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο Τούρκου της Φινλανδίας. Οικοδεσπότες αυτής της σπουδαίας γιορτής του πολιτισμού θα είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος Τίμπορ Νάβρακσικς και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Πλάθιντο Ντομίνγκο.
Μία ημέρα νωρίτερα θα γίνει η παρουσίαση των έργων στα πλαίσια του Excellence Fair στη Μουσική Ακαδημία Τούρκου. Εξάλλου, οι νικητές θα παρευρεθούν σε σειρά εκδηλώσεων το τετραήμερο 11-15 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Europa Nostra και αναμένεται να αναδειχθεί σε μια πλατφόρμα συζήτησης των ευρωπαϊκών εξελίξεων στον πολιτισμό. Έμφαση θα δοθεί πρωτίστως στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Πηγή: Ευρωπαϊκά βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κέα και Ρόδο [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/329465/eyropaika-vraveia-politistikis-klironomias-se-kea-kai-rodo-eikones#ixzz4dkyhf4f1