Στη Yunnan της Κίνας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το φεστιβάλ Water Splashing. Το γέλιο και η εμφανής χαρά, ξεχύθηκαν στους δρόμους με τους αστυνομικούς να συμμετέχουν σε αυτή την παιχνιδιάρικη εκδήλωση, με μικροσκοπικά πιστόλια νερού. Το φεστιβάλ Water Splashing, χρησιμοποιεί ως σύμβολο πνευματικής κάθαρσης το νερό, το οποίο αποτελεί μια ευχή για καλή τύχη. Εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ Water Splashing, μπορούν να μας θυμίσουν πως οι συνευρέσεις, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου μπορούν να οδηγήσουν στην αίσθηση ενότητας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ενίσχυσε επίσης τους δεσμούς μεταξύ των αρχών της επιβολής του νόμου.
Πως ξεκίνησε το φεστιβάλ Water Splashing:
Νοτιοδυτικά της επαρχίας Yunnan, βρίσκεται η πόλη Jinghong, που αποτελεί την πρωτεύουσα του αυτόνομου νομού Xishuangbanna. Η περιοχή είναι γνωστή για την κουλτούρα των Dai. Κάθε χρόνο η πόλη γιορτάζει το νέο έτος, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Dai. Συνήθως, πραγματοποιείται τον Απρίλιο ως μια τριήμερη γιορτή που φέρνει κοντά χιλιάδες ανθρώπους. Το ετήσιο φεστιβάλ Water Splashing της εθνικής μειονότητα Dai, γιορτάζεται κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάς. Αποτελεί το δημοφιλέστερο φεστιβάλ και περιλαμβάνει τρείς μέρες εορτασμών με ανάλαφρες θρησκευτικές τελετουργίες, που καταλήγουν σε κέφι μέχρι κάποιος να πιτσιλιστεί με νερό.
Το φεστιβάλ διαρκεί τρείς μέρες. Οι δραστηριότητες των δύο πρώτων ημερών λαμβάνουν μέρος στις όχθες του ποταμού Lancang. Έχει δημιουργηθεί μια υπαίθρια αγορά, όπου οι ντόπιοι κάνουν τα απαραίτητα ψώνια. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσει κάποιος τοπικά αναμνηστικά. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν σπηλιές από άμμο. Ένας αγώνας με βάρκες διεξάγεται στον ποταμό Lancang, για να υποδεχθεί την νέα χρονιά. Το βράδυ, οι όχθες του ποταμού φωτίζονται και οι ντόπιοι επιπλέουν με φανάρια στον ποταμό. Αυτή η πρακτική, λέγεται πως διώχνει την κακή τύχη.
Η τρίτη ημέρα αποτελεί και την κορύφωση του φεστιβάλ, όπου περιλαμβάνεται και το πιτσίλισμα με νερό. Εκείνη την ημέρα οι ντόπιοι φορούν επίσημα ρούχα και συγκεντρώνονται στον τοπικό βουδιστικό ναό, όπου οι μοναχοί ψάλλουν βουδιστικές γραφές. Στην συνέχεια, θεσπίζεται ένα συμβολικό τελετουργικό πιτσιλίσματος νερού, με το οποίο ένα άγαλμα οδηγείται έξω από τον ναό και πιτσιλίζεται με νερό. Αυτό το τελετουργικό ονομάζεται “Λούσιμο του Βούδα”. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας οι άνθρωποι εκφράζουν ευχές, ώστε να απομακρύνουν τις ασθένειες και τις καταστροφές για να έχουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Η ολοκλήρωση του τελετουργικού ενθαρρύνει τους ντόπιους να εμπλακούν σε αμοιβαίο πιτσίλισμα νερού. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση, καθώς περιλαμβάνει και το θρησκευτικό στοιχείο. Το νερό, θεωρείται από τους Dai σύμβολο θρησκευτικής πίστης, αλλά και καλής θέλησης μεταξύ των ανθρώπων. Επομένως, όταν βρέχεται ένας δικός τους άνθρωπος κατά την διάρκεια του φεστιβάλ αποτελεί για αυτούς, έκφραση επιθυμίας για καλή τύχη και ευημερία προς το άτομο αυτό.
Το φαινόμενο αυτό δεν αντικατοπτρίζει μόνο την εορταστική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ αλλά δείχνει τον ενθουσιασμό και την αγάπη του κόσμου για τις παραδοσιακές εκδηλώσεις. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις αναστολές τους, εκφράζοντας τις καλύτερες ευχές μέσα από το πιτσίλισμα νερού και τα δια δραστικά παιχνίδια, ενισχύοντας έτσι την φιλία και την κατανόηση. Η ενσωμάτωση αυτού του παραδοσιακού φεστιβάλ στον τουρισμό αξίζει να προωθηθεί για την περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.
Πηγές:
Υunnan Police splash into spring fun with epic water bucket battle alongside locals, medium.com, ανακτήθηκε από:https://medium.com/@quianna-canada/yunnan-police-splash-into-spring-fun-with-epic-water-bucketbattle-alongside-locals-761eb1bbe1b2
Water splashing festival: fusion of tradition and tourism ignites cultural excitment, GlobalTimes, Ανακτήθηκε από: https://www.globaltimes.cn/page/202404/1310640.shtml