Gen Z και «εργάτες nepo»

«εργάτες nepo»
πηγή: Fortune.com

Ο νεποτισμός στον χώρο εργασίας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα επίκαιρο ζήτημα και οι επιπτώσεις του στην γενιά Gen Z, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σε πρόσφατη έρευνα, προέκυψαν εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν πως ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στο Λονδίνο έχουν εξασφαλίσει θέσεις εργασίας μέσω του νεποτισμού. Αυτή η τάση περιγράφει τους «εργάτες nepo» και εγείρει ανησυχίες σχετικά με την δικαιοσύνη και την αξιοκρατία εντός των οργανισμών, καθώς οι νέοι επαγγελματίες φαινομενικά επωφελούνται από τις οικογενειακές διασυνδέσεις και όχι από τις δεξιότητες και τα προσόντα τους. Η επικράτηση της τάσης  «εργάτες nepo» υπογραμμίζει την ανάγκη των οργανισμών να επαναξιολογήσουν τις πρακτικές πρόσληψης και να δώσουν προτεραιότητα στο ταλέντο και την αξία σε σχέση με τα προσωπικά δίκτυα.

Οι «εργάτες nepo» περιλαμβάνουν και παιδιά διασημοτήτων που εργάζονται σε παρόμοιες βιομηχανίες όπως η Hailey Bieber ή η Lily Collins, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα. Οι TikTokers είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα και “εκθέτουν” τα παιδιά διασημοτήτων. Ωστόσο το φαινόμενο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στο Χόλιγουντ αλλά το συναντάμε και στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που διεξήχθη από ειδικούς σε θέματα προσλήψεων, έχει εξεταστεί ο ρόλος του «νεποτισμού» στην διαδικασία πρόσληψης και ο αντίκτυπος του στο εργατικό δυναμικό. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως, οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις προσωπικές συνδέσεις στην αναζήτηση εργασίας τους:

  • Πάνω από 2 στους 5 Βρετανούς εργαζόμενους (42%) έχουν εξασφαλίσει δουλειά ή προσφορά εργασίας μέσω των προσωπικών τους διασυνδέσεων, υπογραμμίζοντας την επικράτηση του νεποτισμού στις πρακτικές πρόσληψης.
  • Οι άνδρες έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να επωφεληθούν σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τους μισούς άνδρες που ερωτήθηκαν (48%) να αναφέρουν ευκαιρίες εργασίας που αποκτήθηκαν μέσω προσωπικών επαφών.
  • Οι νεότεροι εργαζόμενοι ιδιαίτερα, οι Gen Z (ηλικίας 18-24) και οι Millennials (ηλικίας 25-34), είναι πολύ πιο πιθανόν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις διασυνδέσεις, με το 68% και το 60% αντίστοιχα να αναφέρουν ευκαιρίες εργασίας που αποκτήθηκαν μέσω των προσωπικών τους επαφών.
Διαβάστε επίσης  Το μυστήριο γύρω από τον Δίσκο της Φαιστού αποκαλύπτεται

Αυτές οι γνωριμίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους νέους, άπειρους εργαζόμενους να καθιερωθούν στην αγορά εργασίας και να προχωρήσουν στην καριέρα τους. Ωστόσο, αυτή η τάση των «εργατών nepo» δημιουργεί μειονεκτήματα σε όσους δεν έχουν ισχυρά προσωπικά δίκτυα και ενισχύει την ανισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο των διοικητικών ρόλων αναπληρώνονται μέσω προσωπικών διασυνδέσεων.

Παρά το γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν τις διασυνδέσεις, οι εργαζόμενοι της GenZ εξέφρασαν επίσης υψηλότερο επίπεδο ηθικής σύγκρουσης. Το 60% των ατόμων ηλικίας 18-24 διαφώνησε με την χρήση προσωπικών διασυνδέσεων για την απόκτηση θέσεων εργασίας, θεωρώντας ότι είναι άδικο και ενάντια στις αρχές του. Ωστόσο η μελέτη αποκάλυψε ότι το 75% των ερωτηθέντων Gen Z που διαφωνούσαν με τον νεποτισμό θα εξακολουθούσαν να τον εκμεταλλεύονται για να προχωρήσουν στην καριέρα τους, ενώ το 25% διατήρησε την ηθική του στάση και απέφυγε να το κάνει.

Με βάση την έρευνα, η αντιμετώπιση του νεποτισμού στον χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους οργανισμούς όσο και για τους εργαζόμενους. Αντιμετωπίζοντας αυτό το ζήτημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού που ανταμείβει τις δεξιότητες, τα προσόντα και την αξιοκρατία, ενθαρρύνοντας έτσι ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις. Αυτό με την σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο ηθικό των εργαζομένων, αυξημένη παραγωγικότητα και ενισχυμένη καινοτομία.


πηγές:

Over two-thirds of Gen Z are ‘nepo workers’- and men are more likely to benefit from nepotism, The fortune, ανακτήθηκε από: https://fortune.com/2023/04/05/two-thirds-gen-z-nepo-workers-men-more-likely-benefit-nepotism-study-shows/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι