Ήταν το έτος 1812, όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ένας πόλεμος που διήρκησε δύο χρόνια, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει η ώρα να μπει ένα τέλος στις διαμάχες. Και το τέλος αυτό ήρθε το 1814, όταν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή της Συνθήκης της Γάνδης. Μπορεί βέβαια η συνθήκη να μετράει την υπογραφή της το 1814, ωστόσο σε ισχύ τέθηκε τον Φεβρουάριο του 1815, ύστερα από την επικύρωσή της από το Κογκρέσο. Η ενέργεια αυτή οδήγησε, όπως είναι εύλογο, και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες μέχρι τότε κινούνταν σε τεταμένο κλίμα.
Ο δρόμος προς τον πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ
Φυσικά ο πόλεμος δεν ξέσπασε ξαφνικά. Αντιθέτως, οι διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν μακροχρόνιες, και αφορούσαν κυρίως την εδαφική επέκταση στη Βόρεια Αμερική. Το 1812, οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο κατά του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σύμφωνη γνώμη του Αμερικανού Προέδρου James Madison. Τα μέτωπα του πολέμου αφορούσαν κυρίως τις Μεγάλες Λίμνες στα σύνορα με τον Καναδά, στον Ατλαντικό Ωκεανό και στην ανατολική ακτή της Αμερικής, καθώς επίσης και στις νότιες πολιτείες και τα νοτιοδυτικά εδάφη. Οι μάχες ήταν σκληρές, όπως επίσης μεγάλες ήταν και οι καταστροφές και για τις δύο πλευρές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί ο εμπρησμός του Καπιτωλίου. Η Βρετανία είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς την αμερικανική εισβολή στον Καναδά, παράλληλα όμως αντιμετώπισε και την ήττα στην εισβολή της στο Μέριλαντ, τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη.
Η πορεία προς την υπογραφή της συνθήκης
Ύστερα από τον πόλεμο, επικράτησε κόπωση, καθώς επίσης και οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που ώθησε τις δύο πλευρές να προβούν σε σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Άλλωστε, σκοπός της Βρετανίας ήταν να τερματίσει τις συγκρούσεις με τις ΗΠΑ και να στραφεί στην επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας προς την Ινδία. Για τις διαπραγματεύσεις αυτές επιλέχθηκε ένα ουδέτερο μέρος, η Γάνδη (το σημερινό Βέλγιο). Όταν κατέφθασαν οι απεσταλμένοι των δύο χωρών, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, με αρκετή όμως καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Παρόλα αυτά, η Συνθήκη της Γάνδης υπογράφηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1814. Η Μεγάλη Βρετανία μεταξύ άλλων συμφώνησε να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στη Βορειοδυτική Επικράτεια. Και οι δύο χώρες όμως συμφώνησαν να να τεθεί ένα τέλος στην ύπαρξη του δουλεμπορίου.
Η Συνθήκη έφερε την υπογραφή του μετέπειτα Βασιλιά Γεωργίου Δ’ και τότε αντιβασιλέα. Σε αρχικό στάδιο όμως, τα νέα της υπογραφής της συνθήκης καθυστέρησαν να γίνουν γνωστά, με αποτέλεσμα οι μάχες να συνεχίζονται, όπως συνέβη με τη μάχη της Ορλεάνης τον Ιανουάριο του 1815. Οι αποφάσεις, στις οποίες οδηγούσε η Συνθήκη της Γάνδης, έφτασαν στον Πρόεδρο James Madison, ο οποίος επικύρωσε τις αποφάσεις αυτές και τις παρέδωσε στον Βρετανό Πρέσβη στις 17 Φεβρουαρίου 1815. Τότε, ήταν και το επίσημο τέλος στη χρόνια διαμάχη μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η υπογραφή της Συνθήκης επανάφερε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που υπήρχαν πριν την έναρξη του πολέμου.
Πηγές:
Αλευρομαγείρου, Μ. (2023). Σαν σήμερα: 24 Δεκεμβρίου 1814 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Γάνδης. Ανακτήθηκε από https://www.offlinepost.gr/2023/12/24/san-simera-24-december-1814-ypografetai-h-synthikh-ths-gandhs/ (τελευταία πρόσβαση: 26/4/24).
Επίλογος. Ανακτήθηκε από https://history-maps.com/el/story/War-of-1812/event/Epilogue (τελευταία πρόσβαση: 26/4/24).
Συνθήκη της Γάνδης. Ανακτήθηκε από https://el.alegsaonline.com/art/101293 (τελευταία πρόσβαση: 26/4/24).