Η επιδρομή του Κάντιθ: Ο Φράνσις Ντρέικ διαλύει τον ισπανικό στόλο

Στις 29 Απριλίου 1587 έλαβε χώρα η ναυμαχία του Κάντιθ στην Ισπανία, η οποία διήρκεσε επί τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πράξη ανδρείας του Βρετανού ναύαρχου Φράνσις Ντρέικ, ο οποίος επιτέθηκε στον ισπανικό στόλο μέσα στη χώρα του.

Φράνσις Ντρέικ
Ο ”τολμηρός” ναύαρχος Φράνσις Ντρέικ

 

Οι τεταμένες σχέσεις Βρετανίας-Ισπανίας

Στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα μια σειρά οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών συγκυριών επέφερε την ένταση στις σχέσεις της Βρετανίας και της Ισπανίας. Ειδικότερα, επί της βασιλείας των Ελισάβετ Ι’ για την Αγγλία και Φίλιππου ΙΙ’ για την Ισπανία οι δύο χώρες ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση.

Οι Βρετανοί πραγματοποιούσαν συνεχώς επιδρομές στις ισπανικές αποικίες των Δυτικών Ινδιών και εναντίον του ισπανικού στόλου. Κινήσεις, τις οποίες η Ισπανία αντιμετώπιζε ως απειλή για τα οικονομικά της ενδιαφέροντα. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα το 1585, όταν Βρετανία και Ολλανδία δημιούργησαν συμμαχία εναντίον της Ισπανίας.

Advertisements
Ad 14

Η ισπανική αυτοκρατορία, ωστόσο, ολοένα και αυξανόταν, πετυχαίνοντας το 1580 ένωση με το βασίλειο της Πορτογαλίας. Οι δύο χώρες σχημάτισαν αυτοκρατορία υπό τον Φίλιππο ΙΙ’ και άρχισαν να επεκτείνονται προς την Αμερική.

Φτάνοντας στο 1585 το κλίμα ανάμεσα σε Βρετανία και Ισπανία ήταν πολύ τεταμένο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο Αγγλοϊσπανικός πόλεμος, που διήρκεσε 19 ολόκληρα χρόνια (1585-1604).

Ο Φίλιππος ΙΙ’ διέταξε τη συγκρότηση ενός ισχυρού στρατιωτικού στόλου, ο οποίος έμεινε αργότερα γνωστός ως η “Αήττητη Αρμάδα”. Βάση του αποτέλεσαν τα λιμάνια του Κάντιθ και της Λισαβόνας, ενώ πρωτεύων στόχος ήταν η εισβολή στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης  Λευκός Οίκος: Η Ιστορία πίσω από την δημιουργία του
Φράνσις Ντρέικ
Ναυμαχία του Κάντιθ

 

Η επιδρομή του Κάντιθ και η ναυμαχία

Θορυβημένη από τις υψηλές βλέψεις του Φίλιππου ΙΙ’, η Ελισάβετ Ι’ αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Έδωσε εντολή για αποφασιστικό χτύπημα εναντίον της Ισπανίας, χρίζοντας ηγέτη για αυτή την αποστολή τον Φράνσις Ντρέικ.

Ο Βρετανός ναύαρχος σάλπαρε με το στόλο από το Πλίμουθ στις 12 Απριλίου 1587 με προορισμό το λιμάνι του Κάντιθ, την κύρια βάση της ισπανικής αρμάδας. Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, στις 29 Απριλίου 1587, τα πλοία του Ντρέικ έφτασαν έξω από το ισπανικό λιμάνι.

Αργά το απόγευμα ο βρετανικός στόλος μπήκε στο λιμάνι, αιφνιδιάζοντας τους ανυποψίαστους Ισπανούς, οι οποίοι κυριεύθηκαν από πανικό. Αστραπιαία, τα πλοία των Άγγλων βύθισαν ένα γενοβέζικο εμπορικό και στη συνέχεια εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πολλά πλοία. Σημάδευαν στην άγκυρα, απομακρύνοντας το φορτίο τους και έπειτα τα πυρπολούσαν.

Όντας σε θέση άμυνας, οι Ισπανοί επιχείρησαν ορισμένες αντεπιθέσεις, επιτυγχάνοντας να αρπάξουν ένα απομονωμένο βρετανικό πλοίο. Οι επιθέσεις από πλευράς Βρετανίας συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και την επόμενη ημέρα παρά τη χρήση φωτιάς και βαρύ οπλισμού ξηράς από τους Ισπανούς.

Παγιδευμένος από τους δυσμενείς ανέμους, ο βρετανικός στόλος παρέμεινε στο λιμάνι του Κάντιθ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Την τρίτη ημέρα ο Φράνσις Ντρέικ πραγματοποίησε την απόδρασή του.

Φράνσις Ντρέικ
Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΙΙ’

 

”Κόλαφος” ήταν ο απολογισμός για τον ισπανικό στόλο, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 37 πλοίων συνολικά, την ώρα που ο βρετανικός υπέστη ελάχιστες ζημιές. Διαβάζοντας τις αναφορές για την επιδρομή αυτή, ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙ’ παραδέχθηκε πως η τολμηρή εκστρατεία του Φράνσις Ντρέικ ήταν πράγματι σπουδαία.

Διαβάστε επίσης  Σαηεντολογία : Ο ορισμός του ανθρώπου ως πνεύμα

Και, ασφαλώς, δεν είχε άδικο. Χρειαζόταν τεράστιο θάρρος, ώστε κάποιος να προκαλέσει σε πόλεμο την ”Αήττητη Αρμάδα” των Ισπανών, πόσω μάλλον εντός των εδαφών της. Ο Φράνσις Ντρέικ το είχε και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε.

 

 

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Singeing_the_King_of_Spain%27s_Beard

            https://www.britannica.com/event/Battle-of-Cadiz-1587

            https://www.loc.gov/rr/rarebook/catalog/drake/drake-7-cadizraid.html

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι