Gonda Van Steen: Η αλήθεια πίσω από τις σιωπηλές υιοθεσίες

 

Gonda Van Steen υιοθεσίες
Πηγή:in.gr

 

 Η Gonda Van Steen αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις σιωπηλές υιοθεσίες και την αγάπη της για την Ελλάδα.

Η συνέντευξη της Gonda Van Steen αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από τις σιωπηλές υιοθεσίες παιδιών από την Ελλάδα στην Αμερική την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Επιπλέον, αναδεικνύει την αγάπη της συγγραφέας για την Ελλάδα και την προσωπική της πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η εμβάθυνση της συγγραφέας γίνεται στο θέμα των κρυφών υιοθεσιών που έλαβαν χώρα από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η Gonda Van Steen  αναζητά την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτές τις σκοτεινές πρακτικές, αποκαλύπτοντας τις πολυάριθμες λεπτομέρειες μέσα από την έρευνά της και τις συναντήσεις της με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. 

Η Gonda Van Steen προβαίνει σε μια σημαντική ανάλυση των διαφόρων ειδών υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία τη δεκαετία του ’50 και του ’60

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αρχικά, αναφέρει τις πολιτικές υιοθεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν ως πολιτική πράξη. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, η ευθύνη για τις υιοθεσίες μεταβιβάστηκε στην κοινωνία, καθώς η κοινωνία δεν παρείχε καμία ελπίδα σε νεαρές μητέρες για να κρατήσουν τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι πολλές από αυτές τις υιοθεσίες ήταν κοινωνικές και οικονομικές, με περισσότερα παιδιά να προέρχονται από εξώγαμες νεαρές μητέρες που βρίσκονταν υπό πίεση και υπέγραφαν τη συγκατάθεσή τους για υιοθεσία.

Διαβάστε επίσης  Οι διαφορές μεταξύ του πολιτισμού και της κουλτούρας

Στη συνέχεια, η Gonda Van Steen επισημαίνει την εξέλιξη του κόστους των υιοθεσιών κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Αρχικά, το 1955, μια υιοθεσία κόστιζε περίπου 500 δολάρια, το οποίο κάλυπτε το κόστος εισιτηρίου, χαρτοσήμων, δικηγόρου και άλλων εξόδων. Ωστόσο, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, το 1959, το κόστος αυξήθηκε σημαντικά σε περίπου 3.000 δολάρια, ποσό ισοδύναμο με τον μέσο ετήσιο μισθό στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την περίοδο. Αυτή η αύξηση στο κόστος καταδεικνύει το εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον που είχαν οι υιοθετήσεις για ορισμένους ενδιάμεσους, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανθρωπιστική πτυχή που πολλές φορές παραμελείτε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η συγγραφέας αναφέρει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τον εντοπισμό των παιδιών που υιοθετήθηκαν τότε. Σήμερα, τρεις από τους τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους που υιοθετήθηκαν έχουν βρεθεί. Η παρουσία του βιβλίου και η προσπάθεια της Gonda Van Steen συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και στον αγώνα για αναγνώριση και επανασύνδεση αυτών των ανθρώπων με την ιστορία τους και την προέλευσή τους.

Η Ελλάδα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Advertising

Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι μια περίοδος ιστορίας που χαρακτηρίστηκε από γεωπολιτική ένταση και ανταγωνισμό ανάμεσα στις δυτικές δημοκρατίες υπό την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και την Σοβιετική Ένωση. Αυτή η περίοδος καλύπτει κυρίως την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα βρέθηκε σε ένα σημαντικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι, καθώς ήταν μια από τις χώρες που βρίσκονταν στο μέτωπο του κομμουνιστικού επιρραγμού (αναφέρεται στην πολιτική επίδραση και την επιρροή του κομμουνισμού ή των κομμουνιστικών ιδεολογιών σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή) στην Ανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης  Θάλασσα: Η ερωμένη των Ελλήνων και τα ταξίδια στην ποίηση

Η Ελλάδα βίωσε τη δική της έντονη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε από το 1946 έως το 1949 να αποτελεί ένα κύριο κομμάτι αυτής της περιόδου. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ελλάδας και των αριστερών ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΚΕ) και τις επαναστατικές οργανώσεις της. Η επιτυχής κατάπνιξη του εμφυλίου πολέμου οδήγησε στην εδραίωση της δυτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου.

Το ψυχρό πολιτικό κλίμα επηρέασε επίσης την εσωτερική πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, με διάφορες περιόδους πολιτικής αστάθειας, αλλά και με την ενσωμάτωση της Ελλάδας στις δυτικές σφαίρες επιρροής και τις δομές του NATO και του Διατλαντικού Συμφώνου. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό των δυτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και πέρα από αυτήν.


Πηγή:

Advertising

Γκόντα Βαν Στιν: 4.000 υιοθεσίες στο εξωτερικό το ’50 και ’60 (2024) Διαθέσιμο από:https://www.in.gr/2024/02/13/greece/gkonta-van-stin-4-000-yiothesies-sto-eksoteriko-50-kai-60/?fbclid=IwAR1bDNvnzFZ8bmccbhnFO5-RJDR8BViOlc4YAunl6ntkMICo5Gj5chsiJ9w_aem_AfBnyn98dUkQtt18rPND1AK734dLTE_ALamDiD6bKiM36YwrS_yNPznnZriPrZk2bPV8OnAAeoTJVjaOV1BPMI4M (τελευταία πρόσβαση 4/4/24)

 

 

Σπουδάζω στο τμήμα Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και είμαι Πολιτικός Επιστήμονας. Από μικρή ηλικία με απασχολούσαν τα θέματα που είχαν να κάνουν με την κοινωνία και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούσαν το έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου να λάβω μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο με τίτλο ''Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη''. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και φυσικά να επικοινωνώ την επιστήμη μου μέσα από τα άρθρα μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιακωβίνοι και Γαλλική Επανάσταση

Οι Ιακωβίνοι ήταν πολιτική οργάνωση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γαλλική

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική