Η Gonda Van Steen αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις σιωπηλές υιοθεσίες και την αγάπη της για την Ελλάδα.
Η συνέντευξη της Gonda Van Steen αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από τις σιωπηλές υιοθεσίες παιδιών από την Ελλάδα στην Αμερική την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Επιπλέον, αναδεικνύει την αγάπη της συγγραφέας για την Ελλάδα και την προσωπική της πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η εμβάθυνση της συγγραφέας γίνεται στο θέμα των κρυφών υιοθεσιών που έλαβαν χώρα από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η Gonda Van Steen αναζητά την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτές τις σκοτεινές πρακτικές, αποκαλύπτοντας τις πολυάριθμες λεπτομέρειες μέσα από την έρευνά της και τις συναντήσεις της με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου.
Η Gonda Van Steen προβαίνει σε μια σημαντική ανάλυση των διαφόρων ειδών υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία τη δεκαετία του ’50 και του ’60
Αρχικά, αναφέρει τις πολιτικές υιοθεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν ως πολιτική πράξη. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, η ευθύνη για τις υιοθεσίες μεταβιβάστηκε στην κοινωνία, καθώς η κοινωνία δεν παρείχε καμία ελπίδα σε νεαρές μητέρες για να κρατήσουν τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι πολλές από αυτές τις υιοθεσίες ήταν κοινωνικές και οικονομικές, με περισσότερα παιδιά να προέρχονται από εξώγαμες νεαρές μητέρες που βρίσκονταν υπό πίεση και υπέγραφαν τη συγκατάθεσή τους για υιοθεσία.
Στη συνέχεια, η Gonda Van Steen επισημαίνει την εξέλιξη του κόστους των υιοθεσιών κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Αρχικά, το 1955, μια υιοθεσία κόστιζε περίπου 500 δολάρια, το οποίο κάλυπτε το κόστος εισιτηρίου, χαρτοσήμων, δικηγόρου και άλλων εξόδων. Ωστόσο, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, το 1959, το κόστος αυξήθηκε σημαντικά σε περίπου 3.000 δολάρια, ποσό ισοδύναμο με τον μέσο ετήσιο μισθό στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την περίοδο. Αυτή η αύξηση στο κόστος καταδεικνύει το εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον που είχαν οι υιοθετήσεις για ορισμένους ενδιάμεσους, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανθρωπιστική πτυχή που πολλές φορές παραμελείτε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η συγγραφέας αναφέρει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τον εντοπισμό των παιδιών που υιοθετήθηκαν τότε. Σήμερα, τρεις από τους τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους που υιοθετήθηκαν έχουν βρεθεί. Η παρουσία του βιβλίου και η προσπάθεια της Gonda Van Steen συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και στον αγώνα για αναγνώριση και επανασύνδεση αυτών των ανθρώπων με την ιστορία τους και την προέλευσή τους.
Η Ελλάδα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου