
Το σχολείο διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ο ρόλος του είναι διττός. Αφενός, η μετάδοση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών, αφετέρου η καλλιέργεια ηθικών αξιών, με σκοπό τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και αξιόλογων προσωπικοτήτων.
Καθώς η εκπαίδευση κατέχει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια αξιών, θα ήταν αρκετά ωφέλιμο τα παιδιά να προσανατολίζονται σε δράσεις που θα καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό στα άλλα είδη ζωής και θα αναγνωρίζουν τις ανθρώπινες υποχρεώσεις προς αυτά. Η κουλτούρα της φιλοζωίας ξεκινά και οφείλει να ξεκινά από μικρή ηλικία.
Δυστυχώς, υπάρχει τεράστιο κενό στην ελληνική παιδεία, όσον αφορά την καλλιέργεια της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας στα παιδιά στα σχολεία αλλά και κατ’ επέκταση στους γονείς στο σπίτι. Ίσως γι αυτό να παρατηρούνται τόσα πολλά και σοβαρά περιστατικά κακοποίησης (είτε ενεργητικής, είτε παθητικής) των ζώων στη χώρα μας. Είναι αναγκαίο επιτέλους να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας ως προς την καλλιέργεια αξιών που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, τα οποία πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται στις πόλεις σαν παιχνίδια και στην επαρχία σαν εργαλεία. Έπειτα, από τα σοβαρά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη καλλιέργειας φιλοζωικών αξιών στα παιδιά και την κοινωνία συνολικά.

Ο σεβασμός στη φύση και σε όλα τα έμψυχα όντα, είναι κάτι που μεταφέρεται τόσο από τους γονείς, όσο και από τους δασκάλους. Το σχολείο μπορεί αναμφισβήτητα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο κτίσιμο μιας ζωόφιλης συνείδησης και κουλτούρας σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες.
Εκτός από το μάθημα της φιλοζωίας που επιβάλλεται να εισαχθεί στα σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί να μεριμνήσουν, οργανώνοντας φιλοζωικά προγράμματα και δράσεις σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιατρικούς συλλόγους, φιλοζωικά σωματεία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ενημέρωση των μαθητών τους αλλά και των γονιών. Είναι αναγκαίο να αλλάξει η συνείδηση των πολιτών, να γίνει η φιλοζωία μάθημα στα σχολεία, να γίνει βίωμα ότι τα ζώα έχουν και αυτά δικαιώματα και πρέπει να υπάρχει σεβασμός, μόνο τότε θα αλλάξει η κατάσταση.
Η φιλοζωία αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας. Τα ζώα δεν είναι σκουπίδια είναι ψυχές με συναισθήματα. Ευτυχώς, το ενθαρρυντικό είναι πως οι νεότερες γενιές δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα κατοικίδια, ενώ ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις αποσκοπούν στην καλύτερη φροντίδα τους.