“Λογοτεχνικά” παγκάκια Λονδίνου: Παράδειγμα για την Ελλάδα

 

Πηγή εικόνας: infokids.gr

“Λογοτεχνικά” παγκάκια του Λονδίνου

Τα “λογοτεχνικά” παγκάκια του Λονδίνου αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα. Το 2014 ο οργανισμός National Literacy Trust ανέλαβε την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού σχετικά με τη φιλαναγνωσία. Η ενέργεια αυτή ονομάστηκε «Book about Town» και δημιουργήθηκε εξαιτίας της αύξησης των αναγνωστών τα τελευταία έτη στη Βρετανία. Πενήντα καλλιτέχνες έδωσαν τη μορφή βιβλίου σε περίπου εβδομήντα παγκάκια στην πόλη του Λονδίνου. Εμπνευσμένοι από την κλασική λογοτεχνία και συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και η Άγκαθα Κρίστι δημιούργησαν από το μηδέν θεματικά παγκάκια από λογοτεχνικά έργα όπως  «Το ημερολόγιο της Bridget Jones» που πούλησε παγκοσμίως εκατομμύρια αντίτυπα. Τα πρωτότυπα αυτά έργα κοσμούσαν τους δρόμους του Λονδίνου για περίπου δέκα εβδομάδες και μετά το πέρας της έκθεσής τους δημοπρατήθηκαν με σκοπό την άμβλυνση του αναλφαβητισμού στη Βρετανία.

Άραγε από τη χώρα μας γιατί εκλείπουν τέτοιες δημιουργικές πρωτοβουλίες; Μήπως οι τέχνες παραγκωνίζονται; Στην Ελλάδα οι τέχνες κάθε μορφής δεν έχουν αναπτυχθεί συγκριτικά με άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία για την οποία περί ου ο λόγος. Το γεγονός αυτό έχει ως απόρροια την απουσία εξέλιξης στα εικαστικά και την αποθάρρυνση των καλλιτεχνών, οι οποίοι βλέπουν να μην αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους. Το 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες δυσκολίες, ιδρύεται ο οργανισμός  Artworks, με πρωτοβουλία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

"λογοτεχνικά" παγκάκια Λονδίνου
Πηγή εικόνας: pathfinder.gr

 

Στόχος του οργανισμού αποτελεί τόσο η οικονομική όσο και η επαγγελματική στήριξη των νεαρών καλλιτεχνών, 25 έως 30 ετών. Μακροπρόθεσμα η Artworks επιθυμεί τη συσπείρωση των καλλιτεχνών σε ένα ενιαίο δίκτυο, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική πορεία τους και οι καλλιτεχνικές τους προσπάθειες. Η απουσία συντονισμένων προσπαθειών έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ανύπαρκτη άνθιση των τεχνών στην Ελλάδα. Τα «λογοτεχνικά» παγκάκια της Βρετανίας μπορούν να αποτελέσουν το φωτεινό παράδειγμα, παρακινώντας τέτοιες πρωτοβουλίες. Η αγάπη για τις τέχνες θα πρέπει να καλλιεργείται κατά τη σχολική ηλικία, βοηθώντας τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία και την ουσιώδη ύπαρξη των εικαστικών ως μάθημα στα σχολεία. Επιπλέον, τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα οξύνουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα. Τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με τις τέχνες είναι πολλαπλά και ποικίλα. Η ευκολότερη έκφραση προβληματισμών και ο κατευνασμός των αρνητικών συναισθημάτων, ιδιαιτέρως του άγχους συνιστούν μερικά από τα κυριότερα ψυχοσυναισθηματικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Σπυράκης: 10 Βιβλία ζωής

Η γνωστή ρήση του Πικάσο «η τέχνη δεν είναι για διακόσμηση είναι όπλο για μάχη» αντικατοπτρίζει τη δύναμη που έχουν οι τέχνες κάθε μορφής, αλλά και την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχουν στη ζωή των ανθρώπων. Μπορούν τελικά τα “λογοτεχνικά” παγκάκια του Λονδίνου να αποτελέσουν παράδειγμα για την Ελλάδα;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

«Στρατευμένη» Τέχνη: Σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ! Ανάκτηση από artviews.gr

Πολύχρωμα παγκάκια-βιβλία γεμίζουν το Λονδίνο. Ανάκτηση από pathfinder.gr

Πώς θα αναπτυχθεί η τέχνη στην Ελλάδα; Απαντήσεις από την Artworks, τον οργανισμό για νέους καλλιτέχνες. Ανάκτηση από huffingtonpost.gr

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σχέση τραυματικών εμπειριών και ενδομητρίωσης

Σχέση τραυματικών εμπειριών και ενδομητρίωσης Ποια είναι η σχέση μεταξύ

Η περίπτωση της καλοσύνης. Εθελοντισμός και άλλες πράξεις

Η περίπτωση της καλοσύνης. Η καλοσύνη προς τους άλλους μπορεί