Μουσείο Φυσικής Ιστορίας άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στο ΑΠΘ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι γεγονός για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που εγκαταστάθηκε, πριν από μερικές ημέρες, και βρίσκεται στην διάθεση όλων. Εκεί, μπορεί κανείς να δει τα εκθέματα στο κτήριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης- στην προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η τελετή παράδοσης του χώρου πραγματοποίηθηκε, επισήμως, στις 28 Μαΐου 2019, με τις παρουσίες του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και του, τότε, Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για φοιτητές, μαθητές αλλά και όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης. Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δει την χλωρίδα, την πανίδα, ορυκτά, απολιθώματα. Στόχος είναι, βέβαια, η εξέλιξή του, καθώς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποτελούσε ένα όνειρα για χρόνια που κατάφερε αισίως να εκπληρωθεί. Επιπροσθέτως, μέχρι τέλη Ιούνη, μπορεί κανείς να συναντήσει και το «Δεινοθηρίο της Λέσβου», όπου φιλοξενείται στην έκθεση και διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Σύμφωνα με το site: www.voria.gr, ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, Σπύρος Παυλίδης, το ΑΠΘ διαθέτει 7.000 απολιθώματα, πάνω από 33.000 φυτά, πετρώματα, έντομα, ορυκτά, χάρτες, εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό και παλιά επιστημονικά όργανα. Αποτελεί μια προσπάθεια 40 χρόνων και τα εκθέματα που παρουσιάζει, σήμερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανέρχονται σε 200 διαφορετικά είδη. Στον χώρο αυτό προστέθηκε κι ένα Ενυδρείο ψαριών, του γλυκού νερού, σε μια αίθουσα διαστάσεων 200 τ.μ. Το Μουσείο φιλοδοξεί να γίνει ένας ακόμα μεγαλύτερος, σε έκταση, χώρος φυσικής ιστορίας που θα λειτουργήσει σαν ένα πεδίο για περισσότερες ερευνητικές κι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και σαν ένας ψυχαγωγικός χώρος για τους μικρούς του επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης  Ρεβεγιόν Χριστουγέννων στα καλύτερα ξενοδοχεία

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ΑΠΘ: Ο σκοπός

«Σκοπός του Μουσείου είναι αφενός μεν η εκπαίδευση και έρευνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας και αφετέρου η ένταξη του στην «περιβαλλοντική εκπαίδευση – ενημέρωση» των μαθητών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιέχει είδη της άγριας πανίδας όπως πουλιά, θηλαστικά, ερπετά και ψάρια, του ελληνικού χώρου.

Στη συλλογή του πιο αναλυτικά περιλαμβάνει:

  • Θηλαστικά (αρκούδα, ζαρκάδι, αγριόχοιρο, ελάφια, αγριοκάτσικο, αλεπού, λύκο, κ.λπ)
  • Πτηνά (αρπακτικά, υδρόβια, νυκτόβια, κορακοειδή, χηνόβια, είδη σπουργιτιών, κ.λ.π.)
  • Χαρακτηριστικά είδη ερπετών και αμφιβίων της ελληνικής πανίδας (θαλάσσια. Χελώνα)
  • Προσομοίωση οικοσυστήματος «εκβολικού υγροβιότοπου-χώρο εκβολών ποταμού», με τα χαρακτηριστικά είδη της πανίδας που απαντώνται εκεί.
  • Προσομοίωση οικοσυστήματος «δασικού βιοτόπου» με τα χαρακτηριστικά είδη της πανίδας που απαντώνται εκεί.
  • Ενυδρεία με ζωντανά ψάρια του γλυκού νερού της Βόρειας Ελλάδας.
  • 24 ενυδρεία με τα πιο χαρακτηριστικά είδη ψαριών των εσωτερικών νερών (ποτάμια-λίμνες) συντηρημένα .
  • Συνολικά το μουσείο «Άγριας Πανίδας & Ενυδρείο Γλυκέων Υδάτων» περιλαμβάνει περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη της ελληνικής πανίδας.
  • Αναρτημένες πληροφορίες για τον κύκλο ζωής στο δάσος, τα είδη ξύλου και σπόρων, πληροφορίες για τις αναδασώσεις, χάρτες βλάστησης της Ελλάδας, κ.λπ. ». (Πηγή: auth.gr)

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

 

Πληροφορίες για την είσοδο των επισκεπτών:

«Ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης: Καθημερινές: 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο: 13.00 – 21.00, Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και εκτός ωραρίου λειτουργίας, μετά από επικοινωνία στο forest.exhibition@gmail.com., η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό». (Πηγή: parallaximag.gr)

Διαβάστε επίσης  Παναγία Χρυσοπηγή της Σίφνου: Κατάνυξη και γαλήνη στο Αιγαίο
Advertising


ΠΗΓΕΣ:

Στέγη στο Λιμάνι για το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ανακτήθηκε από: parallaximag.gr  (Τελευταία πρόσβαση: 3/6/2019)

Θεσσαλονίκη: μέσα στο μουσείο φυσικής ιστορίας – Η ξενάγηση του Γιάννη Μπουτάρη – video, ανακτήθηκε από: newsit.gr (Τελευταία πρόσβαση: 3/6/2019)

Θεσσαλονίκη: Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας άνοιξε τις πύλες του, ανακτήθηκε από: naftemporiki.gr (Τελευταία πρόσβαση: 3/6/2019)

Advertising

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΦΩΤΟ + VID), ανακτήθηκε από: voria.gr (Τελευταία πρόσβαση: 3/6/2019)

Μουσείο Άγριας Πανίδας- Ενυδρείο, ανακτήθηκε από: auth.gr (Τελευταία πρόσβαση: 3/6/2019)

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο