Οι τρεις διασημότεροι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας

ήρωες
Πηγή εικόνας: el.eferrit.com

Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας, η ελληνική μυθολογία είναι ευρέως γνωστή σε ολόκληρη την Οικουμένη. Περιλαμβάνει μία τεραστία ποικιλία ιστοριών, οι οποίες αφορούν κυρίως μυθικούς ήρωες και θεούς. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όχι μόνο σε καιρούς πολέμων αλλά και σε καιρούς πραγματοποίησης των αποστολών των ηρώων. Επιπλέον, η ελληνική μυθολογία περιλαμβάνει αμέτρητους ήρωες, οι οποίοι διαμόρφωσαν σημαντικότατα τον ελληνικό πολιτισμό με το έργο που επιτέλεσαν στην διάρκεια της ζωής τους. Ειδικότερα,  πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό την εύνοια και τον θαυμασμό όχι μόνο των σύγχρονών τους αλλά και των επόμενων γενεών. Οι ήρωες λοιπόν που ξεχώρισαν στο πλαίσιο της ελληνικής μυθολογίας είναι τρεις. Πιο αναλυτικά:

 

1. Ηρακλής: Ο πιο διάσημος και ο πιο αγαπητός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Πατέρας του ο θεός Δίας, ο αρχηγός θεών και ανθρώπων και μητέρα του η Αλκμήνη, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών Ηλεκτρίωνα και εγγονή ενός άλλου διάσημου ήρωα, του Περσέα. Η Αλκμήνη ήταν παντρεμένη με τον Αμφιτρύωνα, με τον οποίο κατέφυγαν στην Θήβα αφού εκείνος δολοφόνησε κατά λάθος τον Ηλεκτρίωνα. Όταν λοιπόν ο Αμφιτρύων είχε πάει στον πόλεμο, ο Δίας όντας βαθύτατα ερωτευμένος με την Αλκμήνη, πήρε την μορφή του συζύγου της και κοιμήθηκαν μαζί. Έτσι λοιπόν, λίγους μήνες αργότερα, η Αλκμήνη γέννησε δίδυμους γιους: τον Ηρακλή, γιο του πανίσχυρου Δία και τον Ιφικλή, γιο του Αμφιτρύωνα. Όμως , οι περισσότεροι αγνοούσαν το γεγονός ότι η Ήρα, η γυναίκα του Διός, ζήλευε πολύ την Αλκμήνη και μισούσε παράφορα τον Ηρακλή.

Επομένως, όταν ο Ηρακλής και ο Ιφικλής ήταν  επτά μηνών, η Ήρα έστειλε στην κούνια τους δύο φίδια ώστε να τα σκοτώσει. Όμως ο Ηρακλής κατάφερε να τα στραγγαλίσει, προς έκπληξη όλων. Όσον αφορά την εκπαίδευσή του, ο θετός του πατέρας την ανέλαβε προσωπικά, διδάσκοντάς του την τέχνη του ηνιόχου. Βέβαια, έμαθε οπλασκία, τόξο, πάλη και μουσική από διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες .

Αξίζει ακόμη να τονίσουμε ότι όταν ήταν ακόμη έφηβος, νίκησε τον πόλεμο εναντίον του βασιλείου του Ορχομενού. Ως αντάλλαγμα, πήρε για γυναίκα του την κόρη του βασιλιά της Θήβας, την Μεγάρα. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, αγόρια συγκεκριμένα. Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που η θεά Ήρα, τρέλανε τόσο πολύ τον Ηρακλή με αποτέλεσμα εκείνος να σκοτώσει τα παιδιά και την γυναίκα του. Έτσι ξεκίνησε και η περίοδος των περίφημων δώδεκα άθλων που όλοι ξέρουμε, με σκοπό, να εξιλεωθεί για την δολοφονία της οικογένειας του.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες
Ad 14

Όταν λοιπόν τελείωσε τις αποστολές που τον έκαναν διάσημο και τρανό σε ολόκληρη την Ελλάδα, νυμφεύθηκε την Διηάνειρα. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε και η αντίστροφη πορεία για τον τέλος του, εξαιτίας του Κενταύρου Νέσσου και του δηλητηριασμένου χιτώνα του. Όταν λοιπόν έφυγε από την ζωή, ο Δίας τον έφερε στον Όλυμπο και τον έκανε θεό. Εκεί συμφιλιώθηκε με την Ήρα και έκανε γυναίκα του την Ήβη, θεά την νεότητας.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Ηρακλής, χάρη στους άθλους και στην ρώμη που διέθετε, κατέκτησε την πρώτη θέση ως από τους πιο κορυφαίους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Δικαίως λοιπόν ακολούθησε τον δρόμο της Αρετής και όχι της Κακίας. Διότι με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κερδίσει τις τιμές και την δόξα των σύγχρονών του για τις καλές του πράξεις και τα κατορθώματα του και να μείνει εσαεί στην μνήμη τους.

2. Θησέας: Αποτελεί τον σπουδαιότερο μυθικό ήρωα της Αττικής. Είχε για γονείς τον βασιλιά της Αθήνας Αιγέα και την κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας Πιτθέα, Αίθρα. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η πατρότητα ανήκει στον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. Όποια και αν είναι η καταγωγή του αν πάρουμε την πρώτη εκδοχή του μύθου έχουμε να πούμε πάρα πολλά. 

Ο Αιγέας δεν μπορούσε να πάρει τον Θησέα στην Αθήνα, επειδή τρόμαζε στην ιδέα μήπως οι εχθροί του τον σκοτώσουν. Έτσι, πριν φύγει για την Αθήνα, έκρυψε κάτω από μια τεράστια πέτρα ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα ξίφος. Στην συνέχεια, έδωσε στην Αίθρα την συμβουλή όταν ο Θησέας μεγαλώσει, γίνει ένα σωστό και δυνατό παλικάρι και καταφέρει να σηκώσει την πέτρα και να πάρει το ξίφος και τα σανδάλια, τότε να έρθει να τον βρει στην Αττική. Και δεκαέξι χρόνια μετά, αυτά ακριβώς έγιναν. Έτσι λοιπόν, ο δεκαεξάχρονος πλέον Θησέας ακολούθησε τον μακρύ και δύσβατο δρόμο για την Αττική, στην διάρκεια του οποίου κατατρόπωσε επικίνδυνους ληστές.

Advertising

Όταν μετά από αμέτρητους κόπους έφτασε στον προορισμό του, βοήθησε τον πατέρα του να ισχυροποιήσει την θέση του στην Αττική με μια σειρά έργων. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν ότι σταμάτησε τον φόρο αίματος που πλήρωναν οι υπήκοοι του στην Κρήτη επί πολλά χρόνια. Επειδή ο γιος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα πέθανε σε μια μάχη εκεί, εκείνοι ήταν υποχρεωμένοι να στέλνουν επτά νέους και επτά νέες ως τροφή στον Μινώταυρο. Ο Μινώταυρος ήταν ένα φριχτό τέρας, μισός άνθρωπος μισός ταύρος που ζούσε μέσα στον Λαβύρινθο. Κανείς δεν μπορούσε να βγει από αυτόν ποτέ! Έτσι λοιπόν που λέτε ο Θησέας με την βοήθεια της κόρης του Μίνωα Αριάδνη, χρησιμοποιώντας νήμα, τον “μίτο της Αριάδνης” ώστε να μην χάσει τον δρόμο για την έξοδο, πέτυχε τον σκοπό του ολοκληρωτικά.

Διαβάστε επίσης  Τα «πόδια του Λωτού»: Μία απάνθρωπη παράδοση

Στην συνέχεια φεύγοντας πήρε μαζί του την Αριάδνη εφόσον οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Όμως στον γυρισμό για την Αθήνα την εγκατέλειψε στην Νάξο είτε γιατί έπρεπε να την παραχωρήσει στον θεό Διόνυσο είτε γιατί ερωτεύτηκε την Αίγλη. Στην συνέχεια της επιστροφής όμως ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά σε λευκά σε περίπτωση που νικήσουν όπως τον είχε συμβουλέψει ο Αιγέας. Έτσι βλέποντας ο Αιγέας τα μαύρα πανιά θεώρησε τον γιο του και τους υπόλοιπους νέους νεκρούς. Από την απελπισία του, έπεσε και πνίγηκε στην θάλασσα.

Επομένως, η θάλασσα αυτή πήρε το όνομα  Αιγαίο πέλαγος. Από τότε και ύστερα ο Θησέας έγινε ο βασιλιάς της Αττικής. Παντρεύτηκε την Φαίδρα με την οποία έκαναν δύο γιους και γενικότερα προχώρησαν σε σπουδαία έργα για την περιοχή. Τα σημαντικότερα:

  1. Ένωσε όλους τους οικισμούς, ιδρύοντας την πόλη την Αθήνας.
  2. Προσάρτησε τα Μέγαρα.
  3. Καθιέρωσε την γιορτή των Παναθηναίων.
  4. Ίδρυσε την Βουλή και την Πρυτανεία

Ύστερα όμως από την μακρόχρονη απουσία του από την Αθήνα, βασιλιάς έγινε ο Μενεσθέας. Έτσι απογοητευμένος κατέφυγε στην Σκύρο στον βασιλιά Λυκομήδη. Ενώ στην αρχή τον υποδέχτηκε εγκάρδια, στην συνέχεια γκρέμισε τον Θησέα από έναν βράχο.

Advertising

Συμπερασματικά, ο Θησέας είναι από τους σημαντικότερους ήρωες που γνώρισε ποτέ η ελληνική μυθολογία. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους της τέχνης. Ακόμη μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι θαυμάζουν την τόλμη και το θάρρος του.

 

3. Ιάσων: Ένας άλλος σπουδαίος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας που μεγάλωσε μακριά από την οικογένεια του. Όταν ο Πελίας έδιωξε τον Αίσονα, νόμιμο βασιλιά της Ιωλκού και πατέρα του Ιάσονα, ζήτησε από τον Κένταυρο Χείρωνα να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανατροφή του. Τον δίδαξε μία ποικιλία τεχνών, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η ιατρική. Όταν ο Ιάσων έγινε ενήλικας , ξεκίνησε τον δρόμο για την γενέτειρα του, στην οποία έφτασε μονοσάνδαλος. Από την πρώτη στιγμή που τον είδε ο Πελίας τρόμαξε σε μεγάλο βαθμό εφόσον πριν χρόνια είχε λάβει τον χρησμό ”να φοβάσαι τον μονοσάνδαλο”. Στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε πράγματι να φοβάται διότι ο ανιψιός του επέστρεψε για να πάρει πίσω την εξουσία του πατέρα του.  Μόλις λοιπόν συνήλθε από τον φόβο του, ο Πελίας πρόσταξε τον Ιάσονα να ταξιδέψει μέχρι την Κολχίδα για να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας ενός κριαριού που είχε φυγαδεύσει κάποτε τον Φρίξο και την Έλλη.

Διαβάστε επίσης  To πρώτο TEDxNKUA έρχεται στις 13 Απριλίου στο «ΕΚΕΦΕ» Δημόκριτος, με θέμα την “γνώση”

Από εκείνη κιόλας την στιγμή, ο Ιάσων ζήτησε την βοήθεια του Άργους, γιο του Φρίξου. Εκείνος λοιπόν αποφάσισε να ναυπηγήσει την “Αργώ”. Ταυτόχρονα ο Ιάσων έβαλε κήρυκα σε ολόκληρη την Ελλάδα να αναγγείλει την επικείμενη εκστρατεία για να συμμετάσχει όποιος ήθελε. Έτσι η εκστρατεία πήρε το όνομα “Αργοναυτική” και το πλήρωμα ” Αργοναύτες”. Σε αυτήν την εκστρατεία έλαβαν μέρος γνωστοί ήρωες της μυθολογίας, όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ορφέας κλπ.

Μετά από μια σειρά περιπετειών, οι Αργοναύτες έφτασαν στον προορισμό τους. Τότε ο Ιάσων ζήτησε από τον βασιλιά Αιητή να πάρει πίσω το χρυσόμαλλο δέρας και να το επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Αιήτης του έδωσε την υπόσχεση ότι θα του το έδινε αν εκπλήρωνε με επιτυχία τους δύο άθλους που θα του έβαζε. Ο Ιάσων δεν θα κατάφερνε να βγάλει εις πέρας τις αποστολές του χωρίς την βοήθεια της κόρης του βασιλιά, Μήδεια, η οποία ήταν μάγισσα. Παρόλα αυτά, ο βασιλιάς δεν κράτησε την υπόσχεση του.

Advertising

Έτσι ο Ιάσων έπρεπε να πάρει το δέρας μόνος του. Το δέρας ήταν πάνω σε ένα κλαδί μιας ιερής βελανιδιάς που την φυλούσε ένας ακοίμητος δράκος. Έτσι η Μήδεια έφτιαξε ένα μαγικό φίλτρο το οποίο κοίμισε τον δράκο. Έτσι οι Αργοναύτες πήραν το χρυσόμαλλο δέρας και παίρνοντας την Μήδεια κοντά τους, έφυγαν για την Ελλάδα.

Όταν επέστρεψε στην Ιωλκό, παρέδωσε το δέρας αμέσως στον θείο του. Έκτοτε υπάρχουν ποικίλες εκδοχές για την κατάληξη του Ιάσονα. Άλλοι θέλουν να παίρνει την εξουσία από τον Πελία. Άλλοι να τον εκδικείται και άλλοι να καταφεύγουν μαζί με την Μήδεια στην Κόρινθο. Εκεί λοιπόν έκαναν δύο παιδιά και έμειναν μαζί για δέκα χρόνια. Βέβαια αυτά ίσχυαν μέχρι να απατήσει την Μήδεια και εκείνη για εκδίκηση να σκοτώσει τα παιδιά τους.

Συμπερασματικά, αυτοί ήταν οι βασικότεροι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Μπορούμε να σημειώσουμε ότι έζησαν μια “μυθιστορηματική” ζωή, η οποία έμεινε ανεξίτηλη στην μνήμη των ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Σταδιακά αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρασε και στην μνήμη των μελλοντικών γενεών με απόλυτη επιτυχία.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

  1. Ελληνική μυθολογία – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
  2. Ηρακλής (μυθολογία) – Βοιωτικός Κόσμος (wikidot.com)
  3. Ηρακλής – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
  4. Μύθος – Θησέας (google.com)
  5. Ιάσονας – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα: Φτιάξε τη δική σου

Βήμα-βήμα η κατασκευή μιας ιστοσελίδας Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας HTML
Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά