Esref Armagan : Ο τυφλός ζωγράφος που μαγεύει με τα έργα του


Ο Esref Armagan, τουρκικής καταγωγής, γεννήθηκε τυφλός. Αυτή του η «αδυναμία» όμως δεν τον εμπόδισε να «βλέπει» τον κόσμο και μετά να τον ζωγραφίζει με εντυπωσιακή ρεαλιστικότητα και λεπτομέρεια.

Γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης. Το ένα από τα δύο μάτια του δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί λόγω ατροικού βλαστού. Το άλλο είναι μικροσκοπικό και γεμάτο ουλές.  Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είχε κάποιου είδους όραση όταν ήταν νήπιο, αλλά σίγουρα δεν κατάφερε ποτέ να δει φυσιολογικά. Αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλος του δεν μπορεί πλέον να ανιχνεύσει το φως.

Στη γειτονιά του Esref Armaganήταν λίγα τα παιδιά που κατάφεραν να έχουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Έτσι και αυτός, πέρασε τα πρώτα του χρόνια παίζοντας στους δρόμους. Η «αναπηρία» του όμως τον απομόνωσε από τα άλλα παιδιά. Έτσι, βρήκε παρηγοριά στη ζωγραφική και ξεκίνησε να σχεδιάζει.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: CEOtudent

Στην αρχή απλώς έγδερνε τη σκόνη. Μέχρι τα 6 του χρόνια είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί μολύβι και χαρτί.

Στα 18 του ξεκίνησε να ζωγραφίζει με τα δάχτυλα του, αρχικά σε χαρτί και έπειτα σε καμβά χρησιμοποιώντας λαδομπογιές. Ο Armagan, στα 42 του ανακάλυψε τα ακρυλικά χρώματα, τα οποία στεγνώνουν ταχύτερα. Οι ζωγραφιές του Armagan είναι άκρως ρεαλιστικές και οι ικανότητες του αξιοσέβαστες. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει καθαρά για δική του ευχαρίστηση, χωρίς καμία βοήθεια από τρίτους. Ήθελε να δει μέχρι που θα μπορούσε να το φτάσει.

Διαβάστε επίσης  Έλληνες Ζωγράφοι: Έξι που ξεχώρισαν σε τρία ρεύματα

Ο John Kennedy, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρει σχετικά : «Για δεκαετίες έχω κάνει εξετάσεις σε τυφλούς αθρώπους και δεν έχω δει ποτέ τέτοιο επίτευγμα. »

Ο Kennedy και ο Armagan συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του τη Νέα Υόρκη το 2004. Ο ψυχολόγος πέρασε τον ζωγράφο από μια σειρά δοκιμασιών. Για παράδειγμα, το τέστ των τριών βουνων, όπως λέγεται. Του παρουσίασε λοιπόν στερεά σώματα που μπορούσε να νιώσει όπως ένα κύβο, έναν κώνο και μια μπάλα, όλα σε μια σειρά. Έπειτα του ζήτησε να τα ζωγραφίσει.

Πηγή εικόνας: CEOtudent

Εν συνεχεία, του ζήτησε να τα ζωγραφίσει από διάφορες άλλες γωνίες σε σχέση με το τραπέζι και διαφορετικές θέσεις του σώματος. Του ζήτησε ακόμα να ζωγραφίσει σχέδια που η προοπτική τους ήτα δύσκολο να αναπαρασταθεί ακόμα και από ανθρώπους που μπορούν να δουν.

Advertising

Όταν του ζήτηθηκε να σχεδιάσει ένα κύβο και μετά να τον περιστρέψει προς τα αριστερά και μετά ακόμα περισσότερο προς τα αριστερά, ο Armagan τα κατάφερε. Ζωγράφισε μια σκηνή με τις τρεις αυτές απεικονίσεις του κύβου. Με αξιοθαύμαστο τρόπο, τους ζωγράφισε με προοπτική τριών σημείων, επειδικνύοντας μια τέλεια σύλληψη του πώς οι οριζόντιες και οι κάθετες γραμμές συγκλίνουν σε κάποια φανταστικά σημεία.

«Η ανάσα μου είχε κοπεί», εξομολογείται ο Kennedy.

Ο ψυχολόγος αυτός έχει ερευνήσει εκτενώς τους τυφλούς ανθρώπους. Έχει διαπιστώσει πως οι εκ γενετής τυφλοί καταλαβαίνουν τις γραμμές του περιγράμματος όταν τις αισθάνονται. Έτσι ακριβώς όπως γίνεται και με τους ανθρώπους που έχουν όραση. Καταλαβαίνουν και μπορούν να κάνουν σχέδια σε τρεις διαστάσεις. Έχει ανακαλύψει, πως τα τυφλά παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να σχεδιάζουν όπως και τα παιδιά που βλέπουν κανονικά. Απλά είναι λίγα τα τυφλά παιδιά που τους δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτή τους τη δυνατότητα.

Διαβάστε επίσης  Άρειος Πάγος: Απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

Ο Armagan  είναι σαν διασημότητα στη Τουρκία και έχει προσκαλεστεί για περιοδείες στη Τσεχία, την Κίνα, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Πηγή εικόνας: CEOtudent

Η τεχνική του

Ο Armagan θέλει απόλυτη ησυχία όταν δημιουργεί.  Πρώτα, χρησιμοποιώντας μια γραφίδα τύπου Braille, σχεδιάζει το περίγραμμα. Θέλει να μπορεί να νιώθει ότι είναι “μέσα” στη ζωγραφιά του. Ο Armagan δεν παίρνει βοήθεια από κανέναν, ζωγραφίζει μόνο με τα δικά του χέρια.

Advertising

Χρησιμοποιώντας γραφίδα Braille για να χαράξει το περίγραμμα του σχεδίου του, ο Armağan απαιτεί απόλυτη σιωπή για να δημιουργηθεί η τέχνη. Στη συνέχεια εφαρμόζει λάδι με τα δάχτυλά του και το αφήνει να στεγνώσει πλήρως, πριν εφαρμοσει ένα νέο χρώμα. Αυτή η μοναδική μέθοδος χρησιμοποιείται έτσι ώστε τα χρώματα να μην ανακατευτούν.

Το 2009, ο Armagan προσκλήθηκε από τη Volvo να ζωγραφίσει το νέο μοντέλο S60 στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Το έργο του τεκμηριώθηκε σε μια σειρά από βίντεο που δημοσιεύθηκαν στη σελίδα του Volvo στο Facebook.  Η προκύπτουσα ζωγραφική του S60 πωλήθηκε στο Ebay για US $ 3,050. Η καναδική μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση World Blind Union (WBU) ήταν ο ευεργέτης της δημοπρασίας.


Πηγές

esrefarmagan.com/biography
dinfo.gr/esref-armagan
en.wikipedia.org

Advertising

 

 

 

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο έχει συνδεθεί ιστορικά με την

Οι καλύτερες ταινίες του 2024: Τις είδαμε και στις προτείνουμε!

Το 2025 είναι εδώ και πολλά υποχόμενο με προβολές, νέες