Salamo Arouch: ο πυγμάχος του Auschwitz

 

Salamo Arouch
Πηγή εικόνας: wearethemighty.com | Ο Salamo Arouch σε νεαρή ηλικία

Το Auschwitz είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι ξέρουν τις βιαιότητες που συνέβησαν πίσω από τις πύλες του. Υπάρχουν, ωστόσο, και κρυμμένες πτυχές του. Μια τέτοια ιστορία ανήκει στον Εβραίο Salamo Arouch από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος κυριολεκτικά πάλεψε για να παραμείνει στη ζωή.

Ο Arouch γεννήθηκε την 1  Ιανουαρίου του 1923 στην Θεσσαλονίκη. Γόνος πολυμελούς οικογενείας, εργάστηκε ως λιμενεργάτης μαζί με τον πατέρα και τον αδερφό του. Από μικρή ηλικία λάτρευε την πυγμαχία. Γράφεται στον Γυμναστικό Σύλλογο Μακκαβαίων, όπου και διαπρέπει από το 1937 έως το 1939. Θα στεφθεί πρωταθλητής για πρώτη φορά στα 14 του χρόνια, ενώ θα αγωνιστεί και με την ομάδα του «Άρη».  Κέρδισε το ελληνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας στην κατηγορία του μεσαίου βάρους και το 1939 το Βαλκανικό πρωτάθλημα.

Κατείχε το ρεκόρ τον 24 σερί νικών, τον αριθμό των οποίων ανέβασε στα 27 κατά την στρατιωτική του θητεία. Ο Arouch προορίζονταν για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940. Εκείνοι, όμως, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγω της έκρηξης του πολέμου.

Ο Arouch πολέμησε με τον Ελληνικό στρατό μέχρι το 1943, όπου εκείνος και η οικογένεια του αιχμαλωτίστηκαν. Μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του Auschwitz στις 15 Μαΐου. Εκεί, κλήθηκε να αποδείξει τις ικανότητες του. Γνωστός ως ο «κρατούμενος 136954» έδινε αγώνες με άλλους Εβραίους και Ρομά πυγμάχους κρατουμένους. Ο νικητής  έπαιρνε λίγο παραπάνω φαγητό ή ελαφρότερη εργασία.  Ήταν η διασκέδαση των Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι στοιχημάτιζαν μεγάλα ποσά σε αυτούς.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: Το γεγονός - ντόμινο για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ad 14

 

Η πύλη του Auschwitz
Η πύλη του Auschwitz  Πηγή εικόνας: lifo.gr

 

Ο Arouch πέτυχε 208 νίκες και δύο ισοπαλίες, καθώς ανάρρωνε από δυσεντερία. Περιθώρια λάθους δεν υπήρχαν. Οι ηττημένοι στέλνονταν στο θάλαμο αερίου ή τους πυροβόλησαν. Ο αγώνας σταμάταγε μόνο όταν ο αντίπαλος ήταν αδύνατον πια να σηκωθεί ή όταν οι στρατιώτες έχαναν το ενδιαφέρον τους. Το 1945 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Bergen-Belsen. Ο εφιάλτης του κράτησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, όταν απελευθερώθηκε από το συμμαχικό στρατό.

Άρχισε να αναζητά την οικογένεια του. Δυστυχώς, εκείνοι δεν τα κατάφεραν. Κατά την αναζήτηση του, γνωρίζει την Marta Yechiel και οι δύο τους θα παντρευτούν τον Νοέμβριο του 1945. Ο Arouch με την οικογένεια του θα μετακομίσουν στην Παλαιστίνη. Εκεί, θα πολεμήσει για την απελευθέρωση του Ισραήλ το 1948 και το 1966 στον «πόλεμο των έξι ημερών».

Στο Ισραήλ, θα ιδρύσει την δική του εταιρεία ναυτιλιακών διεθνών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τους αγώνες. Κράτησε το αήττητο ρεκόρ του μέχρι τις 8 Ιουνίου 1955, όταν νικήθηκε από τον Ιταλό Amleto Falcinelli. Το 1994, υπέστητε σοβαρό εγκεφαλικό, που θα τον ταλαιπωρήσει έως τον θάνατο του. Πέθανε στις 26 Απριλίου του 2009 στο Amleto Falcinelli.

Η ζωή του Salamo Arouch εξιστορείτε στην ταινία «Triumph of the spirit», που γυρίστηκε το 1989.

Advertising

 

Πηγή εικόνας: tiranatoday.al

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

This boxer survived the Holocaust by winning fights in Auschwitz. Ανακτήθηκε από wearethemighty.com

SALAMO AROUCH SURVIVED THE AUSCHWITZ CONCENTRATION CAMP. Ανακτήθηκε από esefarad.com

Διαβάστε επίσης  Η μάχη του Φιράζ

Salamo Arouch: Boxer who stayed alive in Auschwitz by fighting 200 exhibition bouts for Nazi officers. Ανακτήθηκε από independent.co.uk

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βουντού και Μαγεία: Από την Αφρική στη Γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης

Το βουντού στη Νέα Ορλεάνη, μια πρακτική που συχνά

ΙQ, εκπαίδευση και κίνδυνος άνοιας

Το παρόν άρθρο Ερευνητικά ευρήματα έχουν δείξει ότι τα λιγότερα