Σούπερ ηρωίδα μάχεται κατά της κουλτούρας του βιασμού στην Ινδία

σούπερ ηρωίδα
Πηγή εικόνας: priyashakti.com

Μία σούπερ ηρωίδα, η Πρίγια, θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να καταπολεμήσει τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στην Ινδία, καθώς επίσης και το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες της παράνομης διακίνησης, στην τρίτη έκδοση μιας σειράς κόμικς που κυκλοφόρησε φέτος τον χειμώνα.

Κάθε χρόνο στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά από φτωχές αγροτικές περιοχές –  παρασυρόμενοι στα αστικά κέντρα με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής και μίας καλής θέσης εργασίας, πέφτουν θύματα trafficking και πωλούνται στην σύγχρονη δουλεία.

Στις τελευταίες δύο εκδόσεις του κόμικ, η Πρίγια – μία επιζών ενός ομαδικού βιασμού – μετατράπηκε σε σούπερ ηρωίδα και πετούσε πάνω σε μια τίγρη, πολεμώντας τους κακοποιούς και βοηθώντας τα θύματα τους.

«Τα κόμικς είναι πολύ δημοφιλή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες…θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να αγγίξουμε τους εφήβους γιατί μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα, τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλική βία», δήλωσε ο δημιουργός της σειράς κόμικς Ram Devineni.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δώσαμε φωνή και προσοχή στους επιζώντες βίας λόγω φύλου», ανέφερε ο Devineni στο Ίδρυμα Thomson Reuters σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η Ινδία, σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί από το Ίδρυμα Thomson Reuters, είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες όσον αφορά: τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν από πολιτιστικά, φυλετικά και παραδοσιακά έθιμα, καθώς επίσης και τον κίνδυνο που διατρέχουν από την εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανόμενης της καταναγκαστικής εργασίας, της σεξουαλικής δουλείας και της οικιακής υποτέλειας.

Διαβάστε επίσης  Οι 7 πιο συναρπαστικές διαδρομές με τελεφερίκ και οδοντωτό

 

σούπερ ηρωίδα
Πηγή εικόνας: priyashakti.com

 

Η σούπερ ηρωίδα που πρωταγωνιστεί στο «Priya’s Shakti» (η δύναμη της Πρίγια), -το πρώτο τεύχος και ινδικό κόμικ του είδους του, όταν πρωτοκυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014-, χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να πει την ιστορία της; αυτή μίας νεαρής γυναίκας, από αγροτική οικογένεια, που βιάζεται από μία συμμορία και στη συνέχεια στιγματίζεται και ντροπιάζει την οικογένεια και την κοινότητά της. Είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία ομαδικής σεξουαλικής κακοποίησης και δολοφονίας μίας μαθήτριας, το 2012, σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί καθώς επίσης και στην έρευνα που διεξήγαγαν οι δημιουργοί του κόμικ στους οίκους ανοχής στις γειτονιές της Καλκούτα και της Βομβάης.

Στη πρόσφατη τρίτη έκδοση του κόμικ με τίτλο «Priya και τα χαμένα κορίτσια», η σούπερ ηρωίδα επιστρέφει στο χωριό της, όπου βρίσκει όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής της, να λείπουν. Έπειτα τις εντοπίζει σε ένα πορνείο που ανήκει σε έναν δαίμονα και πρέπει να αγωνιστεί για την διάσωση τους. Καταφέρνει και να διασώσει τα θύματα σωματεμπορίας και να προκαλέσει τις κοινότητες που αρνούνται να τις δεχτούν στην επιστροφή τους στο σπίτι.

Advertising

Αν και η ιστορία διαδραματίζεται στην Ινδία έχει παγκόσμια απήχηση καθώς έχει διαβαστεί από περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Οι άνθρωποι στη Δύση σκέφτονται ότι η σεξουαλική διακίνηση αποτελεί πρόβλημα του τρίτου κόσμου. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι συμβαίνει παντού καθώς είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που κερδίζει πολλά χρήματα», δήλωσε ο συγγραφέας του κόμικς Dipti Mehta.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα κόμικς δωρεάν εδώ.

Διαβάστε επίσης  Έμφυλη βία: Ο στιγματισμός της γυναίκας "που δε φεύγει"

Advertising


Βιβλιογραφία 

http://poll2018.trust.org/

https://www.priyashakti.com/

“Human trafficking in India” Dianova International available at https://www.dianova.org/opinion/human-trafficking-in-india/

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο