Θεότητες του έρωτα και της γονιμότητας: Ποιες ήταν και σε ποιες θρησκείες τις συνανταμε

 

Ο βασιλιάς Σασανίας παραλαμβάνει το δαχτυλίδη της βασιλείας από την θεά Αναχίτα
Πηγή: Βικιπαίδεια

Διάφοροι πολιτισμοί λάτρευαν στο παρελθόν συγκεκριμένες θεές που υποδήλωναν η κάθε μία κάτι ξεχωριστό. Μία από αυτές τις θεές, είναι η θεά Αναχίτα που εικάζεται ότι είχε περσική προέλευση. Το ιδιαίτερο όμως αυτής της περίπτωσης είναι ότι, η θεά αυτή εμφανίζεται σε αρκετές χρονικές περιόδους ως πρόσωπο λατρείας για διαφορετικές θρησκείες. Η Αναχίτα ως θεά εμφανίζεται αρχικά στην περσική θρησκεία και στη συνέχεια επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ανατολής , φτάνοντας μέχρι το Ισλάμ. Ακόμη, άλλαζε μορφή σε κάθε θρησκεία και διεκπαιρέωνε έναν διαφορετικό ρόλο. Επιπλέον, κάποιες ακόμα θεές με παρόμοιο συμβολισμό είναι η Ανουκέτ, η Cliodhna,η Αφροδίτη, η Τουράν, η Nanaya και πολλές ακόμη.

Η θεά Αναχίτα και η εμφάνιση της στις διάφορες θρησκείες

Κυρίως έχει συνδεθεί με την γονιμότητα, τη σοφία και το στοιχείο του νερού. Αρχικά, στον Ζωροαστρισμό, η Αναχίτα δεν θεωρείται τόσο ως προσωπική θεότητα ή ως μια πτυχή της Αχούρα Μάζντα , τον Δημιουργό Θεό του Ζωροαστρισμού. Αντίθετα, η Αναχίτα είναι παρούσα ως μία υλική εμφάνιση του Ουράνιου Ποταμού από τον οποίο πηγάζουν όλα τα νερά. Το όνομά της σημαίνει “αγνή, καθαρή”, όπως είναι το νερό των ποταμών Η Αρεντβί Σουρά Αναχίτα είναι η κοσμική πηγή από την οποία ο Αχούρα Μάζντα δημιούργησε όλα τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες του κόσμου. Στη συνέχεια το Ισλάμ αποτέλεσε τον κύριο πόλο έλξης και ενδιαφέροντος για τους πολίτες της Ανατολής και εκεί η Αναχίτα έκανε και πάλι την εμφάνισή της . Αυτή τη φορά συνδέονταν με την γονιμότητα και παρουσιάζονταν ως η χήρα σύζυγος ενός ισλαμικού ήρωα. Σε αυτή την εκδοχή η Αναχίτα προκειμένου να γλιτώσει από τους εχθρούς του άνδρα της διέφυγε στα βουνά. Ωστόσο, οι στρατιώτες την ακολούθησαν και σε μία ύστατη προσπάθεια για να σωθεί φώναξε αντί για τον θεό το βουνό. Έτσι, το βουνό άνοιξε και η Αναχίτα διέφυγε. Τότε, οι στρατιώτες προσεύχονταν στην Αναχίτα πριν από τις μάχες για την επιβίωσή τους, γεγονός που τη συνέδεε με τον πόλεμο. Στα διάφορα έργα απεικονίζεται με σκουλαρίκια, ένα στέμμα και ένα περιδέραιο. Όσον αφορά τα ζώα που θεωρούσε ιερά ήταν κυρίως πτηνά όπως για παράδειγμα το παγώνι και το περιστέρι. Επιπρόσθετα, ο αντίκτυπος αυτής της θεάς ήταν τόσο μεγάλος που οδήγησε στην ονομασία ενός κτηρίου στο Ιράν ως ο Ναός της Αναχίτα.

Διαβάστε επίσης  Europa Nostra: Βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς για Ρόδο και Τζια

Η θεότητα Ανακέτ του Νείλου

Μία ακόμη θεά που παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Αναχίτα είναι η θεά Ανουκέτ της Αιγύπτου. Αυτή η θεά ήταν σύμβολο του ποταμού Νείλου και της γονιμότητας. Ωστόσο, η θεά αυτή λειτουργούσε ως μέρος τριάδας με άλλα δύο πρόσωπα λατρείας : Κνούμ και Σατέτ. Συχνά στα κείμενα αναφέρεται ως η «Κυρία των Χωρών». Το ιερό της ζώο είναι η γαζέλα. Κρατάει ένα σκήπτρο από πάπυρο. Η θεά αυτή έλεγχε τη γονιμοποιητική δύναμη του Νείλου, ειδικά όταν πλημμύριζε. Αυτό είναι γνωστό και από διάφορες επιγραφές από ναύτες που προκειμένου να περάσουν τα ταραχώδη νερά του Νείλου προσεύχονταν σε αυτή. Επιπλέον , αρκετοί μελετητές τη συσχετίζουν με το κυνήγι και την υγεία, αφού το γάλα της πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες. Σε συμπλήρωση των παραπάνω η συμβολή της ως προς την μητρότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού προστάτευε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στα έργα τέχνης αποτυπώνεται ως γαζέλα με κόμμωση από ψηλά φτερά στρουθοκαμήλου. Η περιοχή της Κάτω Νουβίας αποτελούσε τον κύριο χώρο λατρείας της μαζί με το νησί Ελαφαντίνη. Στην Αίγυπτο πραγματοποιείται μία γιορτή προς τιμή της πετώντας χρυσάφι και κοσμήματα στο ποτάμι. Συμμετέχουν μαζί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Πηγές: Reese Stephen (2023) Anahita – Η Περσική Θεά της Γονιμότητας και του Πολέμου Ανακτήθηκε από https://avareurgente.com/el/anahita-h-persiki-thea-tis-gonimotitas-kai-tu-polemu#h-anakhita-stin-arkhaia-aria-thriskia (τελευταία πρόσβαση στις 15/2/24)

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ragnar Lothbrok: Ο θρύλος ενός ατρόμητου Βίκινγκ πολέμαρχου
Ad 14

Ναός της Αναχίτα Ανακτήθηκε από https://iranculture.gr/naos-tis-anachita/ (τελευταία πρόσβαση στις 15/2/24)

Ανουκέτ(2023) Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AD%CF%84 (τελευταία πρόσβαση στις 15/2/24)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη