Το Θέατρο της Κασσώπης ανοίγει μετά από 21 αιώνες

Αρχαίο θέατρο Κασσώπης
Αρχαίο θέατρο Κασσώπης | Πηγή εικόνας: ancienttheatersofepirus

Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης μετά από 21 αιώνες επαναλειτουργεί και ήδη υποδέχθηκε τον κόσμο. Το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης βρίσκεται μέσα στα βουνά του Ζαλόγγου και προσφέρει μια απίστευτη θέα στο Ιόνιο, τη Λευκάδα, τον Αμβρακικό κόλπο και τα Ακαρνανικά όρη. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται είναι πάνω από 600 μέτρα. Εκεί υπάρχουν δύο θέατρα, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο. Παρακολουθούσαν παραστάσεις οι κάτοικοι της Κασσώπης αλλά και ήταν ένας τόπος συνάντησης και σύσκεψης για σοβαρά θέματα, όπως κάποτε ήταν η αρχαία Αγορά για την Αθήνα. Η θέση του είχε μεγάλη σημασία από στρατηγική άποψη λόγω της κάλυψης που παρείχε σε εκείνα τα χρόνια που κατοικήθηκε από τους Κασσωπαίους. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισαν εκεί να οικοδομήσουν την πρωτεύουσά τους.

Η ιστορία της περιοχής της Κασσώπης

 

Αφορμή θα αποτελέσει η ανοικοδόμησή του για να γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο και να μάθουμε την ιστορία της Κασσώπης. Η πόλη της Κασσώπης φέρεται να χτίστηκε πριν τον 4ο αι. π.Χ. ωστόσο τη μεγάλη ακμή της τη γνώρισε τον 4ο αι. Είχε αναπτυχθεί πολύ στους εξής τομείς: κτηνοτροφία, γεωργία και στο εμπόριο. Σε όλη αυτή την άνθιση βοήθησε και το σημείο στο οποίο κτίστηκε. Η Κασσώπη ήταν μία κανονική πόλη, είχε λιμάνια, νομισματοκοπείο, θέατρο, Αγορά και τον ναό της θεάς Αφροδίτης, η οποία λατρευόταν από τους κατοίκους της. Η Κασσώπη περιλάμβανε διώροφα σπίτια. Αυτά είχαν μπάνιο, κουζίνα, αυλή αλλά και άλλους βοηθητικούς χώρους ακόμη. Επιπροσθέτως η δημιουργία θεάτρου δείχνει πως οι κάτοικοί της είχαν και πολιτισμική ανάπτυξη. Οι Κασσωπαίοι δεν εγκατέλειψαν ηθελημένα την πόλη τους αλλά αναγκάστηκαν, καθώς εκδιώχθηκαν από τους Ρωμαίους το 167 π. Χ. Την είδαν να τη λεηλατούν κι ύστερα από τις βιαιοπραγίες και τις ωμότητες που υπέστησαν από τους Ρωμαίους δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν. Οι κάτοικοί της μετά από αυτές τις βιαιοπραγίες εναντίον τους εγκαταστάθηκαν στη Νικόπολη.

Διαβάστε επίσης  Τα ελληνικά της Καππαδοκίας: Ελληνόφωνοι θύλακες στη Μικρά Ασία

Επιστρέφοντας στο σήμερα για την Κασσώπη κι έπειτα από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή ανακαλύφθηκαν νομίσματα από πολλές διαφορετικές περιοχές και χώρες. Αυτό δείχνει τις συναλλαγές που είχε στα πρωτύτερα χρόνια η Κασσώπη, τους εμπορικούς δεσμούς και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Αρχαίο θέατρο Κασσώπης
Πηγή εικόνας: www.gtp.gr

Προσπάθειες ανοικοδόμησης στο Θέατρο της Κασσώπης

Μέχρι σήμερα το Θέατρο της Κασσώπης ήταν μια πυκνή βλάστηση. Το μόνο ενδιαφέρον που προσέλκυε ήταν κάποιων ανθρώπων που ενδιαφέρονταν για τα αρχαία μνημεία και την ιστορική έρευνα. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αποκατάστασής του. Κάποτε χωρούσε 6.000 θεατές προς το παρόν χωράει 300. Η ανοικοδόμησή του ήταν δύσκολο μετά από τόσα χρόνια και λόγω της πλήρης εγκατάλειψής του. Οι φθορές που έχει υποστεί είναι μεγάλες ωστόσο λόγω της ιστορίας του αλλά και της πρότερης κατάστασής του οι τοπικοί ιθύνοντες φιλοδοξούν όσο γίνεται να το αναστήσουν και να το ανυψώσουν στη θέση που είχε κάποτε. Είναι ένα δύσκολο έργο αυτό παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες που γίνονται είναι ενθαρρυντικές.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στις 9 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αλλά και όσοι είχαν τη χαρά να παρευρίσκονται εκεί παρακολούθησαν την πρώτη θεατρική παράσταση «Το χάσμα της Κασσώπης» του Frédéric Lenormand από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας. Η θεατρική παράσταση έγινε σε συνεργασία με την Π.Ε Πρέβεζας, το Σωματείο “Διάζωμα” και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.


Πηγές:

1. Μαρία Ριτζαλέου, «Ένα άγνωστο Αρχαίο Θέατρο κρυμμένο στο άγριο τοπίο του Ζαλόγγου ανοίγει για το κοινό μετά από 21 αιώνες» 5 Μαΐου 2023,
https://www.voria.gr/article/ena-agnosto-arhaio-theatro-krymmeno-sto-agrio-topio-toy-zallogoy-anoigei-gia-koino-meta-apo

Διαβάστε επίσης  Ashton Kutcher: Από τα κινηματογραφικά πλατό στην μάχη με το έγκλημα

2. «Θέατρο Κασσώπης», https://ancienttheatersofepirus.gr/theatre/theatro-kassopis/#sights

Advertising

3. «Κασσώπη, το ελληνικό Μάτσου Πίτσου. Η αρχαία πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας. Δείτε την πόλη από ψηλά», https://www.mixanitouxronou.gr/kassopi-i-archaia-poli-tis-ipeiroy-poy-symmachise-me-ton-mega-alexandro-kai-polemise-mechri-ta-vathi-tis-asias/

4. Βάσω Γκόρου, «Το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης θα υποδεχτεί και πάλι κοινό μετά από 21 αιώνες», 14 Ιουλίου 2023, https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/ioanina/to-arxaio-theatro-tis-kassopis-tha-ypodextei-kai-pali-koino-meta-apo-21-aiones/

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής