6+3 φυσικοί τρόποι καταπολέμησης της κατάθλιψης

φυσικοι τροποι καταπολεμησης της καταθλιψης

Κατάθλιψη : Αναμφίβολα η μάστιγα της εποχής μας.

Η αλήθεια είναι πως η εποχή μας και οι σημερινοί ρυθμοί προκαλούν σε μεγάλο βαθμό αγχώδη επεισόδια, τα όποια συσσωρευτικά μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε σοβαρή κατάθλιψη, η όποια να χρήζει μέχρι και κλινικής θεραπείας. Είναι πλέον επιστημονικό γεγονός πως ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας αρρωσταίνουν. Στις πιο προηγμένες κοινωνίες, όπου ο μοντέρνος τρόπος διαβίωσης επικρατεί, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι συνήθως υψηλότερα. Φταίει όμως μόνο η καθημερινότητα; Οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι εξοντωτικοί ρυθμοί; Η αποξένωση, το διαρκές αίσθημα μοναξιάς; Μάλλον όλα όσα προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τη διαρκή απομάκρυνσή  μας από τον φυσικό τρόπο ζωής που ακολουθούσε το ανθρώπινο γένος επί αιώνες.

Παρ’ όλες τις έρευνες και τη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου, μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν σοβαρές παρενέργειες και προκαλούν εθισμό, η ψυχοθεραπεία βοηθάει, αλλά θέλει χρόνο και ισχυρή θέληση για να αποδώσει, ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο ψυχολόγος dr.Stephen Ilardi, υποστηρίζει πως μόνο το 50% όσων λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά βλέπει κάποια βελτίωση στα συμπτώματα. Αναφέρει, λοιπόν, αναλυτικά στο σύγγραμα του πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, να ενεργοποιήσουμε ευεργετικές για τον οργανισμό μας ορμόνες, και να νικήσουμε την κατάθλιψη.

Ας δούμε λοιπόν, λίγο πιο συγκεκριμένα τί έχει αλλάξει στη ζωή μας και πώς μπορούμε να επανέλθουμε σε ενα πιο υγιές μοντέλο διαβίωσης, εμπνευσμένο απο παλαιότερες εποχές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της ζωής μας που χρήζουν βελτίωσης ώστε και να προστατευτούμε, αλλά και να καταπολεμήσουμε την ηδη υπάρχουσα κατάθλιψη αποτελεσματικότερα.

φυσικοι τροποι καταπολεμησης της καταθλιψης1.Ο τρόπος σκέψης μας

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλό μας. Ειδικότερα οι αρνητικές σκέψεις που μας κατακλύζουν καθημερινά είναι αποδεδειγμένα ένας παράγοντας κινδύνου που οδηγεί σε κατάθλιψη, καθώς αναστέλλεται η έκκριση θετικών ορμονών, ενώ αυξάνεται η έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη, που επιτίθενται στον εγκέφαλό μας και παρεμποδίζουν την υγιή λειτουργία του. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε; Παρακινείστε τον εαυτό σας να βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση. Βγείτε και βρεθείτε με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους. Προσθέστε κάποιο χομπυ στο πρόγραμμά σας.

Διαβάστε επίσης  Κοινωνική φοβία: το άγχος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης
Advertising

Φυσικά όταν κάποιος πάσχει απο κατάθλιψη είναι δύσκολο να κάνει πράξη οσα ειπώθηκαν. Όμως η επαφή με ανθρώπους και η συνεχής απασχόληση είναι φυσικό φάρμακο για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τον καταθλιπτικό, αφού συντελούν στη δημιουργία θετικών σκέψεων και απασχολούν δημιουργικά τον εγκέφαλο. Ακόμη και όταν κάποιος απλώς το επιβάλλει στον εαυτό του, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, αφού η επιβολή μετατρέπεται σε υγιή συνήθεια και μετέπειτα σε πραγματική επιλογή διαβίωσης.

2. Η ανθρώπινη επαφή

Όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, αναζητά και επιδιώκει τη μοναξιά. Δυστυχώς όμως η απομόνωση αποδεικνύεται τοξική για το ίδιο το άτομο, αφού γιγαντώνονται τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η φυσική επαφή με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας. Οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, σέβονται τα θέλω μας και κατανοούν τα συναισθήματά μας, μόνο θεραπευτική δράση μπορούν να έχουν. Εν αντιθέσει, η απομάκρυνση τοξικών, αρνητικών ατόμων που εως τώρα υπήρχαν στη ζωή μας, επιβάλλεται, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός μας: η ταχύτερη ανάρρωσή μας.

3. Το φαγητό μας

Advertising

Στη σημερινή εποχή, παρ’ όλη τη διαρκή ενημέρωση για την επίδραση του τρόπου σίτισής μας στην υγεία μας, η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, αρτοπαρασκευασμάτων, ζάχαρης και ακατάλληλων τροφών, ολοένα κι αυξάνεται. Οι καταστροφικές συνέπειες της συνεχούς πρόσληψης ζάχαρης είναι πλέον γνωστές, καθώς εθίζει τον εγκέφαλο και προκαλεί την απελευθέρωση επιζήμιων ορμονών. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα ωμέγα 3 δρουν θετικά στον εγκέφαλό μας, καθώς βοηθούν στην επανόρθωση των νευρώνων και των κυττάρων. Επομένως, μειώνοντας στο ελάχιστο την πρόσληψη ζάχαρης και αυξάνοντας την πρόσληψη ψαριών, φυλλώδων λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, συντελούμε ουσιαστικά στην προστασία του εγκεφάλου και της ψυχικής και σωματικής υγείας μας. Ακόμη, ευεργετική μπορεί να είναι η πρόσληψη ωμέγα 3 σε μορφή βιταμινών για ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Διαβάστε επίσης  Το παιχνίδι της ευτυχίας: Η θετική οπτική της ζωής

4. Σωματική άσκηση

Η καθιστική ζωή αποτελεί πλέον γεγονός για τους περισσότερους από εμάς. Η άσκηση όμως, πέρα από το σώμα, ενεργοποιεί και τον εγκέφαλο. Όποτε ασκούμαστε, ορμόνες όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, παράγονται στον οργανισμό μας και ενεργοποιούν εκείνο το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την καλή διάθεση, την κινητικότητα και την εξεύρεση κινήτρων. Βάζοντας τη σωματική άσκηση στη ζωή μας, από 30 λεπτά ημερησίως για τουλάχιστον  3 φορές την εβδομάδα, προστατευόμαστε από τις ασθένειες, αλλά  καταπολεμούμε αποτελεσματικότερα και την ήδη υπάρχουσα κατάθλιψη.

5. Βιταμίνη D

Advertising

Πλέον, ο σημερινός τρόπος ζωής, μας κρατά κλεισμένους σε γραφεία, διαμερίσματα και κλειστούς χωρους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, και ειδικότερα το σημαντικότατο πρώτο μισό της. Έτσι, στερούμε απο τον εαυτό μας την ευεργετικότατη επιδραση του ήλιου στο ψυχισμό και την υγεία μας. Ο ήλιος ενεργοποιεί το σώμα και τον εγκέφαλό μας, προστατεύει, αλλά και καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες. Η φωτοθεραπεία εχει αποδειχθεί χρήσιμη, επίσης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά.

Προσπαθείστε να ενισχύσετε τη φυσική έκθεση σας στον ήλιο για τουλάχιστον 15-30 λεπτά ημερησίως. Ξυπνήστε νωρίτερα ώστε να βρείτε τον απαραίτητο χρόνο, αν δεν προλαβαίνετε, ή μετατρέψτε το εργασιακό σας διάλειμμα σε μια ευεργετικότατη βόλτα στον ήλιο.

6. Ύπνος

Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την ευεξία και τη συνολική εικόνα της υγείας μας, κι όμως σχεδόν όλοι αγνοούμε την ευεργετική του δράση, και υποτιμούμε την αξία του. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόμαστε λιγότερες απο 6 συνεχόμενες ώρες, και ο ύπνος μας ποιοτικά απέχει πολύ απο το ιδανικό. Συνήθως πέφτουμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, μετά απο πολύωρη έκθεση σε οθόνες και τεχνητές εστίες φωτός, μπλοκάροντας έτσι το βιολογικό μας ρολόι και υπονομεύοντας την καλή ποιότητα του ύπνου μας. Ο ύπνος είναι σημαντικότατος για την πνευματική και σωματική υγεία μας και εχει παρόμοια αποτελέσματα με την έκθεση στον ήλιο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης  Κατάθλιψη: Μύθοι που την περιβάλλουν
Advertising

Προσπαθείστε για τουλάχιστον οχτώ ώρες ποιοτικού νυχτερινού ύπνου. Σιγουρευτείτε για τις καλές συνθήκες ύπνου (σκοτάδι, κανένα τεχνητό φως, αποχή απο έκθεση σε οθόνες, ελαφρύ βραδυνό) .

Αυτοί λοιπόν είναι οι τομείς που έχουν αλλάξει ριζικά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία μας. Μπορεί η καθημερινότητά μας να έχει αλλάξει άρδην, ο εγκέφαλος μας , όμως, συνεχίζει να επιζητεί τα ίδια πράγματα διαμέσου των αιώνων ώστε να παραμείνει υγιής. Η επαναφορά σε πιο υγιή πρότυπα θα ευεργετήσει, όχι μόνο τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά όλους μας.

Προσθετικά, ας δούμε ακόμη κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμο του οργανισμού μας

  • Επιστροφή στη φύση: αυξήστε την επαφή σας με τη φύση, προωθήστε τις βόλτες σας στον καθαρό αέρα, τη θάλασσα, το βουνό.
  • Αναπνοή: μάθετε να αναπνέετε σωστά, ενδεχομένως μέσω κάποιας μορφής άσκησης, πχ γιόγκα. Συνδυάστε την άσκηση που προωθεί τη σωστή αναπνοή με τις εξορμήσεις σας σε φυσικό περιβάλλον.
  • Ερωτευτείτε: αυξήστε τον ποιοτικό χρόνο με τον ερωτικό σας σύντροφο, καθώς και τη σωματική επαφή. Το φιλί, η αγκαλιά και η ερωτική πράξη ενεργοποιούν σώμα και πνεύμα και προσθέτουν πόντους στην προσπάθεια καταπολέμησης της κατάθλιψης.

φυσικοι τροποι καταπολεμησης της καταθλιψης

Advertising

Πηγή:

‘The Depression Cure: The 6-Step Program to Beat Depression Without Drugs’, dr.Stephen Ilardi.

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο