Αν αναζητήσουμε στο διαδίκτυο τον ορισμό του απολογισμού, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για την αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών, ως απόδοση λογαριασμού και ευθυνών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η έννοια του απολογισμού δεν φαίνεται να περιορίζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ο απολογισμός του έτους που πέρασε απασχολεί τους περισσότερους που σπεύδουν να πραγματοποιήσουν μια γρήγορη ανασκόπηση στις στιγμές που βιώσαν. Τοποθετώντας σε μια ζυγαριά ακριβείας τις καλές και τις κακές αναμνήσεις, τις λανθασμένες και τις ορθές αποφάσεις, τις χαρούμενες αλλά και τις λυπημένες αντιδράσεις, σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την προηγουμένη χρονιά. Πλέον, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για όλα όσα έπονται.
Μπορεί ο απολογισμός να με βοηθήσει;
Η διαδικασία του απολογισμού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική για το άτομο. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω της ανασκόπησης είτε αυτή πραγματοποιείται νοητά είτε αποτυπώνεται στο χαρτί, οπτικοποιούνται τα όνειρα και οι στόχοι του ατόμου. Όλα όσα κατάφερε να ολοκληρώσει την περασμένη χρονιά, όσα έμειναν ημιτελή βρίσκονται εκεί για να τον κινητοποιήσουν. Με όχημα την αισιοδοξία, την δημιουργικότητα και την ενέργεια το άτομο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όσα του επιφυλάσσει το προσεχές μέλλον.
Γιατί με φοβίζει ο απολογισμός;
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα πρόκειται για μια διαρκή και απαιτητική διαδικασία από πλευράς του ατόμου αφού εκτός από τις όμορφες στιγμές και τις επιτυχίες που σημείωσε οφείλει να ανασύρει από τη μνήμη του και όλες εκείνες τις στιγμές που θα επιθυμούσε να έχει ξεχάσει. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως ο απολογισμός είναι μια επίπονη διαδικασία εσωτερικής ανασκόπησης. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να κοιτάξουν κατάματα το παρελθόν τους, υπό το φόβο της απογοήτευσης και της απαισιοδοξίας. Μια τέτοια στάση δεν θα πρέπει να μας κρατάει μακριά από την προσωπική μας εξέλιξη. Όσα αρνητικά συναισθήματα και αν προκαλούνται στον απολογισμό ενός έτους, να είστε σίγουροι πως θα βρίσκονται άλλα τόσα θετικά για να μας υπενθυμίζουν. Το άγχος, η μελαγχολία ή απογοήτευση δεν έχουν το δικαίωμα να μας κρατούν πίσω. Οφείλουμε να προσχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε.
Εκτός από την καταγραφή ημερολογίου, τις to-do λίστες και την προσεκτική οργάνωση πλάνου μπορούμε σε κάθε ξεκίνημα του νέους έτους να θέτουμε ορισμένες ερωτήσεις. Με αφετηρία τις απλές σκέψεις μας και βάσει των απαντήσεων θα έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η λίστα με τις ερωτήσεις είναι ανεξάντλητη και σαφώς εξατομικευμένη ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του ατόμου. Για αυτό, ο καθένας δύναται να υποβάλλει στον εαυτό ερωτήματα που κρίνει ότι τον αφορούν άμεσα και τον επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρακάτω θα βρείτε μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα κινητοποιήσουν τη σκέψη σας.
-
Ποιους ανθρώπους θέλω να κρατήσω στη ζωή μου και για ποιο λόγο;
Οι άνθρωποι μας είναι πολύτιμοι. Όμως, καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι θέση στη ζωή μας. Μάλλον καλώς αφού γινόμαστε περισσότερο επιλεκτικοί και μαθαίνουμε να αξιολογούμε τις καταστάσεις. Ένα σημαντικό βήμα για την νέα χρονιά είναι να επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που σας προσφέρουν απλόχερα αγάπη, κατανόηση, ελπίδα. Η ηρεμία και η γαλήνη οφείλουν να έχουν πρωταρχική θέση στην προσωπική μας ζωή. Για να τις διασφαλίσετε, κρατείστε τις κοινωνικές επαφές που πιστεύετε ότι σας κάνουν ευτυχισμένους και σας γεμίζουν. Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από τοξικές σχέσεις και ανθρώπους-βρικόλακες. Δεν έχουν θέση στη ζωή σας. Και το σημαντικότερο, δεν έχετε πλέον εσείς χρόνο για αυτούς.
-
Ποιοι είναι οι στόχοι μου για την νέα χρονιά;
Η στοχοθέτηση είναι ένα από τα μυστικά συστατικά στη συνταγή της ευτυχίας. Προκείμενου, να διευκολυνθείτε μπορείτε να ακολουθήσετε το αγγλικό μοντέλο S.M.A.R.T (Specific-Measurable-Attainable-Realistic-Time-Bound). Δίχως αμφιβολία, η ποσοτικοποίηση των στόχων με χρονικά πλαίσια και προθεσμίες θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Ο χρόνος σας θα είναι πλέον σύμμαχος στα σχέδια σας και όχι ένας αμείλικτος εχθρός. Ακόμη και όσα δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε έχουν πλέον τη σειρά τους και θα περατωθούν την νέα χρονιά. Αρκεί να προγραμματίσετε τις ενέργειες σας κατάλληλα. Και θυμηθείτε να αφήσετε λίγο κενό χώρο στο πλάνο σας, για όσα απρόοπτα συμβαίνουν.
-
Τι είναι αυτό που με φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία;
Σαφώς και το εν λόγω ερώτημα δεν μπορεί να εξαντληθεί στη διάρκεια ενός έτους, Για πολλούς, διαρκεί μια ολόκληρη ζωή ώστε να αντιληφθούν τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους. Ωστόσο, σαν συμβουλή για τον απολογισμό σας μπορείτε να κρατήσετε το ακόλουθο: Ποιες στιγμές ένιωσα ευτυχισμένος ; Όταν έλαβα προαγωγή στην εργασία μου, όταν ο σύντροφος μου, μου έκανε έκπληξη, όταν βρισκόμουν μετά από καιρό με αγαπημένους φίλους…Ανατρέξετε νοερά σε όλες τις στιγμές που σας έφεραν κοντά στην έννοια της ευτυχίας. Και τότε, με αφετηρία αυτές ξεκινήστε να ξετυλίγετε τον ειρμό της σκέψης σας. Εντοπίστε αυτό που σας δίνει χαρά και σας γεμίζει με ευτυχία και επιδιώξτε περισσότερες παρόμοιες στιγμές το τρέχον έτος.
Μερικές τελευταίες σκέψεις:
Ο απολογισμός κατά κανόνα πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες του έτους ή τις πρώτες μέρες του νέου. Όμως, το παρόν άρθρο έχει γραφτεί ένα μήνα μετά. Σκοπίμως. Και αυτό γιατί θα πρέπει να αντιληφθούμε πως ο απολογισμός είναι μια δυναμική διαδικασία. Μην περιμένετε, λοιπόν, την 1/1 του έτους για να λάβετε αποφάσεις και να κάνετε την ανασκόπηση σας. Κάθε τόσο, κάντε ένα restart στη ζωή σας, επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας, επεξεργαστείτε τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας, αξιοποιώντας τη γνώση και τα εφόδια που έχετε αποκτήσει όλο αυτό τον καιρό.
Πηγές:
- Άρθρο με τίτλο: Aπολογισμός της χρονιάς: Τα 4 ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://belikeyou.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 5/1/2020 στις 18:23)
- Άρθρο με τίτλο: Απολογισμός της χρονιάς από την Νικολία Ζωμένου Ψυχολόγος Υγείας, MSc.- Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://psychologynow.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 5/1/2020 στις 18:24)