Καθρεπτοφοβία: Δεισιδαιμονία ή φοβία;

Καθρεπτοφοβία ή αλλιώς, κατοπτροφοβία ονομάζεται ένα είδος φοβίας των καθρεπτών (δεν είναι το ίδιο με την εισοπτροφοβία, κατά την οποία ο ασθενής φοβάται τη δική του αντανάκλαση στον καθρέπτη). Η κατοπτροφοβία οδηγεί σε έναν τόσο έντονο και παράλογο φόβο για τους καθρέφτες που το άτομο μπορεί να αποφεύγει, πλήρως, αυτό το καθημερινό και πολύ-χρηστικό αντικείμενο. Ακόμα και η ονομαστική αναφορά σε αυτό μπορεί να του φέρει ταραχή.

Αίτια

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τα αίτια μπορεί να συνδέονται με πραγματικές τραυματικές εμπειρίες, όπως ατυχήματα με τον καθρέπτη, εφιάλτες, ταινίες τρόμου ή περιστατικά παρειδωλίας. Υπάρχουν, όμως κι ένα σωρό προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που ενισχύουν αυτήν την φοβία. Συγκεκριμένα, σε πολλές κουλτούρες η λαογραφία αναφέρεται στον καθρέφτη ως πύλη ψυχών. Κάποια έθιμα προστάζουν την κάλυψη του καθρέφτη με ένα λευκό πανί σε περιπτώσεις θανάτου.
Άλλες δεισιδαιμονίες προειδοποιούν ότι η Μόρα ή άλλες οντότητες μπορεί να ξεπηδήσουν από τον καθρέφτη. Χώρια η γνωστή πεποίθηση ότι αν σπάσεις έναν καθρέφτη θα έχεις εφτά χρόνια γρουσουζιάς… Γενικότερα, μια τραυματική εμπειρία σε συνδυασμό με τις παραπάνω δεισιδαιμονίες είναι αρκετά για να οδηγήσουν ένα ευάλωτο άτομο σε αποφυγή της έκθεσης σε κάτοπτρο!

Συμπτώματα και Θεραπεία

Τα άτομα με καθρεπτοφοβία μπορεί να εκδηλώσουν ακραίο άγχος, διάφορες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, εμμονές και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έως και οξεία κρίση πανικού. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Αυτού του είδους η φοβία, όπως και οι περισσότερες, μπορούν να θεραπευτούν με την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, με τη συμμετοχή μας σε ομάδες υποστήριξης ή/και ατομική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης  Ζάχαρη: Η συναισθηματική μας εξάρτηση από τα γλυκά
Advertising

Πηγές: www.thalpos.org.gr, www.el.wikipedia.org

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025