Το παρόν άρθρο

Το παρόν άρθρο εστιάζει στην πολυγλωσσία και τις εκτελεστικές λειτουργίες στον αυτισμό. Ποια είναι τα γνωστικά οφέλη της πολυγλωσσίας, δηλαδή, το να μιλάει ένα άτομο περισσότερες από δύο γλώσσες; Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η πολυγλωσσία ενισχύει τις γενικές γνωστικές ικανότητες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων και στην ενίσχυση του ελέγχου των καθημερινών σκέψεων και ενεργειών σε παιδιά με αυτισμό.

Πηγή εικόνας: Πολυγλωσσία και γνωστικά οφέλη

Η έρευνα της Romero και των συνεργατών της (2024)

Το δείγμα της έρευνας

Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότερα από 100 παιδιά με αυτισμό και χωρίς αυτισμό ηλικίας 7-12 ετών τόσο από μονόγλωσσα όσο και από πολύγλωσσα νοικοκυριά. Τα περισσότερα από τα πολύγλωσσα νοικοκυριά μιλούσαν Iσπανικά και Aγγλικά στο σπίτι. Ζητήθηκε από τους γονείς να βαθμολογήσουν τις δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας του παιδιού τους, οι οποίες συχνά επηρεάζονται από τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι εκτελεστικές δεξιότητες που αξιολογήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

Επιπλέον, ζητήθηκε από τους γονείς να βαθμολογήσουν ορισμένες από τις βασικές ικανότητες που επηρεάζονται από τον αυτισμό, όπως η ικανότητα κατανόησης των διαφορετικών οπτικών των άλλων ανθρώπων, η κοινωνική επικοινωνία και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Ερευνητικά ευρήματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • H πολυγλωσσία συσχετίζεται με καλύτερες δεξιότητες αναστολής, αλλαγής (shifting) και κατανόησης των διαφορετικών οπτικών των άλλων ανθρώπων σε παιδιά με και χωρίς αυτισμό.
  • Η πολυγλωσσία επηρέασε θετικά ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα του αυτισμού, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη μείωση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και τη βελτίωση της ικανότητας κατανόησης των διαφορετικών οπτικών των άλλων ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης  Νέα χρονιά σημαίνει νέοι στόχοι

Συμπεράσματα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autism Research, διαπίστωσε ότι οι γονείς των παιδιών με αυτισμό και οι γονείς των παιδιών χωρίς αυτισμό που ήταν πολύγλωσσα, ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είχαν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας εστίασης (focus), της κατανόησης της οπτικής των άλλων ανθρώπων, της επικοινωνίας και των μειωμένων επιπέδων επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών σε σύγκριση με τα παιδιά που ήταν μονόγλωσσα.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

γειτονιές

Οι πιο γοητευτικές γειτονιές του Λονδίνου

Εξερευνώντας το Λονδίνο, θα ανακαλύψεις ότι κάθε μία από τις
Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Το Άργος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια όμορφη κωμόπολη