![](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2022/03/image0-2.jpeg)
Οι εαυτοί και τα πρόσωπα μας
Η προσωπικότητα του ανθρώπου αποτελείται από τρία μέρη, θεωρητικά είναι σαν να έχουμε μέσα μας τρείς διαφορετικούς ανθρώπους. Λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα με το άλλο, αλλά αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοεπιδρούν στο γενικό σύνολο της προσωπικότητας μας. Τα τρία αυτά μέρη οι ειδικοί τα έχουν χαρακτηρίσει ως υπό εαυτούς και έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής:
Ο γονέας, χαρακτηρίζεται έτσι γιατί συγκεντρώνει τις πεποιθήσεις, ήθη ,έθιμα , αξίες , και νόμους γύρο από την ζωή.
Το παιδί, αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα καθώς εκεί βρίσκονται όλα τα συναισθήματα όπως η φαντασία, και α όνειρα.
Ο ενήλικας, έχει συνδετική στάση με τα δυο προηγούμενα διότι ο τρόπος συμπεριφοράς του φέρει στοιχεία παιδιού και ενήλικα μαζί.
Η παραπάνω επεξήγηση βοηθάει να καταλάβουμε το πως λειτουργεί ο κάθε άνθρωπος και το πως συμπεριφέρεται ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά. Η προσωπικότητα του κάθε ατόμου διαμορφώνεται από το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει , τι στοιχεία έχει πάρει από γονείς , συγγενείς και μετέπειτα από φίλους. Ο γονέας και το παιδί καθορίζουν σημαντικά την προσωπικότητα του ατόμου.
Η διαμόρφωση αυτή ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των επτά ετών, αυτό σημαίνει ότι από πολύ νωρίς ο άνθρωπος έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνει τις απόψεις που θα υιοθετήσει στην ζωή του όσο μεγαλώνει. O κάθε άνθρωπος συνειδητά ή ασυνείδητα είναι εγκλωβισμένος στα πρέπει και στις πεποιθήσεις των γονέων του οι οποίες και αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κοινωνία και από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε στην πορεία της ζωή μας κάποια κομμάτια μας οι κάποιες άξιές που μπορεί να μην μας ταιριάζουν άλλο.
Η αυτογνωσία είναι το βασικότερο προσόν στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση: Σημαντικό είναι σε αρκετά στάδια τις ζωής μας να έρθουμε σε επαφή με τον ψυχικό μας κόσμο ώστε να καταλάβουμε ποια είναι τα δικά μας θέλω και ποια τα δεν θέλω. Θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί αντιδράμε όπως αντιδράμε σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες που προκύπτουν καθημερινά στην ζωή μας. Γιατί είμαστε καθημερινά αγχωμένοι; Μήπως επειδή κυριαρχούν τα πρέπει στην ζωή μας και όχι τα θέλω μας; Μήπως νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην ζωή μας; Kαι αν συμβεί λάθος τότε τι γίνετε; Tα λάθη μέσα από τα λάθη μαθαίνονται και αργά ή γρήγορα γίνονται μαθήματα.
Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τα δικά μας θέλω και όχι τα πρέπει της ζωής, να κοιτάξουμε μέσα μας και να βρούμε τις δικές μας εσωτερικές αλήθειές όλα αυτά που μας ευχαριστούν και αυτόματα μας κάνουν ευτυχισμένους. Ανακαλύψτε αν ο κριτής μέσα σας έχει οριστεί από εσάς ή από κατάλοιπα γονέων που μεταφέρθηκαν σε εσάς. Η επαφή με τον εσωτερικό κόσμο πάντα δείχνει την αλήθεια που αναζητούμε.