Μέσα από διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα πλήττεται η ψυχική υγεία από επίκαιρα θέματα όπως είναι και τα social media. Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά είναι ένα λογισμικό το οποίο φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, προάγοντας την επικοινωνία και την έκφραση των συναισθημάτων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν αρνητικά τόσο στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ανθρώπου όσο και στον Ψυχικό του κόσμο. Για έρευνες που έγιναν σε νεαρά άτομα ηλικίας 19 με 32 ετών έδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάνε στα social media είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή τη ζωή τους να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Ο άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε εικόνες μη πραγματικές οι ωραιοποιημένες , με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκριση της δικής του ζωής με αυτήν που βλέπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία
Αυτοεκτίμηση : Η ρετουσαρισμένες και αψεγάδιαστες φωτογραφίες που ποστάρουν οι διάσημοι επηρεάζουν αρνητικά την αυτό εκτίμηση και αυτοπεποίθηση του ανθρώπου καθώς υποβάλλονται στην διαδικασία σύγκρισης του εαυτού τους με την φαινομενική εικόνα που βλέπουν.
Άγχος : Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων μπορούν να νιώσουν απόρριψη η αποξένωση από τον περίγυρό τους. Ο άνθρωπος βιώνει ένα αίσθημα απώλειας καθώς πιστεύει ότι οι άλλοι μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς αυτόν, μπορούν να αντιμετωπίσουν άγχος διότι δεν αισθάνονται τόσο επιτυχημένη, αρεστή ή ενδιαφέροντες με βάση την εικόνα που βλέπουν πίσω από μια οθόνη κινητού.
Αυξάνονται οι πιθανότητες εθισμού : Ο έλεγχος του κινητού ή οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων ενεργοποιούν τις εθιστικές περιοχές του εγκεφάλου βιώνοντας οι χρήστες ένα αίσθημα κολλήματος ή μέθης.
Τελικά διασκεδάζουν ή όχι τα social media;
Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να κατηγορούν το μέσο, αλλά την χρήση και το πόσο προσωπικό χρόνο διαθέτουν προς αυτό. Η συχνότητα είναι αυτή που επιφέρει είτε επιθυμητά είτε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα έπρεπε κανονικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φτιάχτηκαν για να προσφέρουν ψυχαγωγία στον ανθρώπινο ψυχισμό, και όχι για να προκαλέσουν τραυματικά αποτελέσματα στον άνθρωπο. Αν κάποιος καταναλώνει περισσότερο χρόνο στα social media από αυτόν που θα έπρεπε φαινομενικά απομακρύνεται από τον περίγυρό του. Αποξενώνεται κοινωνικά με αποτέλεσμα να παραμελεί βασικές ανάγκες οι οποίες με τος σειρά τους είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο ψυχισμό.