Τεχνητή νοημοσύνη: Η επίδρασή της στον άνθρωπο

https://www.huffingtonpost.gr/entry/technete-noemosene-kai-klasikes-axies_gr_5c7cf75ee4b0e5e313ccb33d

Στις μέρες που διανύουμε όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο τεχνητή νοημοσύνη και βλέπουμε όλο και πιο πολύ να καταλαμβάνει χώρο στις ζωές μας. Όλο και περισσότερες εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών, και όχι μόνο, έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουν «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης, συσκευές-ρομπότ, οι οποίες θα αντικαθιστούν σιγά-σιγά την ανθρώπινη παρέμβαση στις δουλειές του σπιτιού και θα βοηθήσουν εν μέρει τις νοικοκυρές να ξεκουράζονται και να έχουν περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Επιπλέον, είναι φανερό ότι οι μηχανές αναζήτησης του παγκόσμιου ιστού, όπως η Google, η Yahoo, αλλά και άλλες, έχουν ξεκινήσει την παραχώρηση στο παγκόσμιο κοινό τους εφαρμογές η οποίες επιλύουν προβλήματα πάσης φύσης δίνοντας λύσεις ρομποτικά. Έχουν, ρυθμιστεί, λοιπόν, να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία τους ζητηθεί αλγοριθμικά. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από τις οποίες μελλοντικά αναμένουμε τεράστια- τερατώδη επιτεύγματα.

Είναι, όμως, ο άνθρωπος έτοιμος να δεχθεί τέτοιες αλλαγές; Πώς θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι μεγάλες εξελίξεις στην ψυχοσύνθεσή του; Μήπως τελικά η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τέλος της ανθρώπινης σκέψης;

Πράγματι, η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων ίσως τους ωθήσει σταδιακά στη μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Κάθε απόφαση, κάθε επιλογή που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι σκέψεις που μας βοηθάνε να επιλύσουμε διάφορα ζητήματα, οι προσπάθειες που κάνουμε για να επιτύχουμε επαγγελματικά, τα χρόνια σπουδών και μαθητείας, έχουν ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη σύναψη των κατάλληλων νευρικών ώσεων προκειμένου να γίνεται επιτάχυνση της σκέψης μας και να έχουμε καλύτερη ετοιμότητα στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Πώς μια "ταμπέλα" μπορεί να καθορίσει την ψυχολογία μας;
Ad 14

Τι θα γίνει, επομένως, με τις επόμενες γενιές που δε θα χρειάζεται να σκέφτονται για τίποτα; Πόσο επίφοβο είναι δυστυχώς αυτό για την ανθρώπινη φύση; Πώς γίνεται, λοιπόν, ένας άνθρωπος να είναι εγκεφαλικά ενεργός και να παίρνει σωστές αποφάσεις για ό,τι τον αφορά όταν μπορεί να λύνει τα προβλήματά του ένα ρομπότ; Η διαμόρφωση ανθρώπων με ορθή σκέψη και οξυμένη κριτική ικανότητα θα είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει μάλλον έντονα τις επόμενες γενιές μας.

Η απόκτηση διευρυμένων οριζόντων και κριτικής σκέψης απέναντι σε οτιδήποτε προβάλλεται σε αυτούς δεν θα είναι εύκολα εφικτό και θα πέφτουν θύματα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης σε πολλούς τομείς της ζωής τους με αποτέλεσμα τα ποσοστά μαζοποίησης και παγκοσμιοποίησης να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Είναι αναγκαίο, συνεπώς, όλοι μας να αναλογιστούμε τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Η τεχνολογία, ήρθε στη ζωή μας για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι για να τον εξουσιάσει.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να εκπαιδευτούμε αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους νεότερους από εμάς να κάνουν ορθολογική χρήση της και όχι να αντικαταστήσει σταδιακά την εγκεφαλική λειτουργία και τη συναισθηματική νοημοσύνη μας!

Advertising

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το