Αν θες να καταλάβεις, άκου

Αναγνώριση συναισθηματων

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν πώς αισθάνονται τα άτομα που έχουν γύρω τους. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολόγων, για να το πετύχει αυτό κάποιος θα πρέπει να κλείσει τα μάτια και να χρησιμοποιήσει τα αυτιά του. Οι άνθρωποι τείνουν να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν ακούνε και δεν κοιτάζουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο Αμερικανός Σύλλογος Ψυχολόγων (American Psychological Association, APA).

«Οι κοινωνικές και βιολογικές επιστήμες με το πέρασμα του χρόνου, έχουν καταδείξει τη βαθιά επιθυμία των ατόμων να συνδεθούν με τους άλλους καθώς και τις διάφορες ικανότητες που διαθέτουν οι άνθρωποι για να διακρίνουν τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων. Ωστόσο, λόγω της υψηλής θέλησης να κατανοήσουν τα συναισθήματα, οι άνθρωποι συχνά αντιλαμβάνονται λανθασμένα τα συναισθήματα των άλλων», δήλωσε ο συγγραφέας Michael Kraus. «Έρευνά μας δείχνει ότι η χρήση ενός συνδυασμού φωνητικών και προσώπων, ή αποκλειστικά δεικτών προσώπου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στρατηγική για την ακριβή αναγνώριση συναισθημάτων ή των προθέσεων των άλλων».

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychologist® του APA, ο Kraus περιγράφει μια σειρά από 5 πειράματα όπου συμμετείχαν περισσότερα από 1.800 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε κάθε πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν διάλογο με ένα άτομο ή να παρακολουθήσουν έναν διάλογο μεταξύ ατόμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ήταν μόνο σε θέση να ακούνε και να μην κοιτάζουν, ενώ σε άλλες ήταν σε θέση να κοιτάνε αλλά να μην ακούνε. Υπήρχε μια τρίτη περίπτωση όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κοιτούν και να ακούνε παράλληλα, ενώ σε άλλη μια περίπτωση, οι συμμετέχοντες άκουγαν μια ηχογραφημένη φωνή που διάβαζε ένα αντίγραφο μιας κοινωνικής αλληλεπίδρασης – μια κατάσταση χωρίς τη συνηθισμένη συναισθηματική κλίση της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης  Ψυχολογία και διατροφή: Να τρως, να μη σε τρώει
Advertising

Advertisements
Ad 14

Και στα 5 πειράματα, τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα όπου μπορούσαν μόνο να ακούν χωρίς να βλέπουν, κατάφεραν, κατά μέσο όρο, να αναγνωρίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που βίωναν οι άλλοι. Η μόνη εξαίρεση ήταν όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν τις ηχογραφημένες φωνές, όπου η ακρίβεια ήταν σε πολύ χαμηλό βαθμό.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη συναισθηματική αναγνώριση έχει επικεντρωθεί στο ρόλο που παίζουν οι εκφράσεις του προσώπου, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν έναν νέο τομέα έρευνας, σύμφωνα με τον Kraus.

«Νομίζω ότι εξετάζοντας αυτά τα ευρήματα σχετικά με το πώς οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει το συναίσθημα, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι εκπληκτικά. Πολλά Test συναισθηματικής νοημοσύνης βασίζονται σε ακριβείς αντιλήψεις των προσώπων », πρόσθεσε. «Αυτό που παρατηρούμε εδώ είναι ότι ίσως οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου – ενώ παράλληλα ο τόνος της φωνής και άλλα χαρακτηριστικά της μπορεί να κατέχουν σημαντικό ρολό για την ακρίβεια αναγνώρισης των συναισθημάτων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μελέτη της φωνής για την αναγνώριση συναισθημάτων».

Ο Kraus πιστεύει ότι υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους μόνο η φωνή είναι ανώτερη από τη συνδυασμένη επικοινωνία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν εξασκηθεί περισσότερο στο να χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου τους για να κρύβουν τα συναισθήματα τους. Το δεύτερο είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται η ακρίβεια. Στον κλάδο της γνωστικής ψυχολογίας, η συμμετοχή σε δύο πολύπλοκα καθήκοντα ταυτόχρονα (δηλαδή, παρακολούθηση και ακρόαση) μειώνει την απόδοση ενός ατόμου και στις δύο εργασίες.

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο της Στοκχόλμης
Advertising

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που προκύπτει από τις παραπάνω έρευνες είναι απλό. «Το να ακούς μετράει». «Στην πραγματικότητα, εξετάζοντας τι λένε οι άνθρωποι και τους τρόπους με τους οποίους το λένε, πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των άλλων είτε στον εργασιακό χώρο είτε στις προσωπικές σχέσεις».

Πηγή:

http://www.apa.org/news/press/releases/2017/10/emotions-listen.aspx

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

παζολινι

Παζολίνι: O διανοούμενος μαρξιστής της 7ης τέχνης

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ένας μαρξιστής διανοούμενος, βιρτουόζος του
Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά...

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά…

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά η “μαγεία” ακόμη υπάρχει μέσα