Ο αστεροειδής 2017 EA πέρασε ξυστά από δορυφόρους!

Ένας άγνωστος, μέχρι την Πέμπτη, αστεροειδής περασε ξυστά από την Γη. Και το πέρασμα του ήταν τόσο κοντινό που διαπέρασε τον δακτύλιο των δορυφόρων γύρω από την Γη. Όλα αυτά σύμφωνα με την NASA, η οποία δήλωσε ότι η ανακάλυψη του αστεροειδή με όνομα 2017 EA, έγινε έξι ώρες πριν το πέρασμα του.

Ευτυχώς για μας, το μέγεθος του αστεροειδή δεν ξεπερνούσε τα 3 μέτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πιθανής πρόσκρουσης, οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες, αν είχε επιζήσει την τριβή με την ατμόσφαιρα. Η περίπτωση του όμως, κάνει τους επιστήμονες να σκέφτονται τι θα γινόταν σε περιπτώσεις αστεροειδών με 5 ή 10 φορές το μέγεθος του 2017 ΕΑ. Και αν η τροχιά του ήταν τέτοια, που θα ερχόταν σε σύγκρουση με την Γη.

Το ανατριχιαστικό της περίπτωσης αυτής είναι, ότι με έξι μόνο ώρες στην διάθεση μας, δεν θα μπορούμε να κάνουμε και πολλά.

Σύμφωνα με τον Joseph Nuth, επιστήμονα της NASA, η ανθρωπότητα δεν έχει την δυνατότητα να αποκρούσει τέτοια αντικείμενα από την τροχιά της Γης, όταν βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση. Πόσο μάλλον μεγαλύτερα, όπως τον αστεροειδή που έπεσε στην Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο αστεροειδής 2017 ΕΑ πέρασε περίπου 15.000 χιλιόμετρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την NASA. Εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Catalina στην Αριζόνα, περίπου έξι ώρες πριν, και σήμανε τον συναγερμό στο Κέντρο Έρευνας των Εγκύτατων Αντικειμένων προς την Γη (Center for Near Earth Objects Studies).

Σπάνιο φαινόμενο ή μήπως όχι;

Τον τελευταίο χρόνο τέσσερα αντικείμενα έχουν περάσει σε απόσταση μικρότερη των 165.000 μιλίων από την επιφάνεια του πλανήτη. Το προηγούμενο κοντινότερο αντικείμενο ήταν ο αστεροειδής 2017 BH30, ο οποίος πέρασε 51.820 χλμ μακριά, στις 30 Ιανουαρίου. Αυτός, όπως και ο 2017 ΕΑ, εντοπίστηκε ώρες πριν το κοντινό του πέρασμα.

Διαβάστε επίσης  Η μεγάλη κηλίδα του Δία έχει 350 χλμ βάθος

Στα 203.000 χλμ είχε περάσει και ο 2017 AG13, στις 8 Ιανουαρίου 2017. Η ύπαρξη του είχε γίνει γνωστή στις 6 Ιανουαρίου, 2 μέρες νωρίτερα. Ο συγκεκριμένος είχε το μέγεθος 10όροφου κτιρίου. Το μέγεθος του αντιστοιχεί στους λεγόμενους εξολοθρευτές πόλεων, διότι η μάζα του ήταν ικανή να εξαφανίσει μια πόλη, σε περίπτωση πρόσκρουσης με την Γη.

Μετά το στενό πέρασμα τους, οι εν λόγω αστεροειδείς, όπως και ο 2017 ΕΑ, γίνονται γνωστοί. Γνωστές επίσης γίνονται και οι τροχιές τους. Αυτό μας βοηθά να ξέρουμε μελλοντικά ραντεβού μαζί τους, με σκοπό την προστασία του πλανήτη. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι επιστήμονες έχουν πλέον τα δεδομένα ώστε να το γνωρίζουν, και να προετοιμάζονται για κατάλληλες δράσεις καιρό πριν.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;

Αστεροειδείς στο μέγεθος του 2017 EA δεν ανησυχούν τους επιστήμονες. Η ανησυχία ξεκινά όταν το μέγεθος του αστεροειδή αγγίζει και φυσικά ξεπερνά το μέγεθος του εξολοθρευτή πόλεων. Αυτό το μέγεθος ξεκινά στα 35 μέτρα διάμετρο.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμή απολογισμό, στην κατηγορία Πιθανώς Επικίνδυνων Αντικειμένων ανήκουν όλα τα αντικείμενα διαμέτρου άνω των 100 μέτρων. Η NASA υποθέτει ότι, περίπου το 30% των αστεροειδών, που βρίσκονται στην γειτονιά της Γης, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Παρόλη την κουβέντα που γίνεται στους επιστημονικούς κύκλους για την ανάγκη συστημάτων καταστροφής και εκτροπής τροχιάς τέτοιως αντικειμένων, είναι εύλογη απορία στο κατά πόσο θα έχουν αποτέλεσμα τέτοια συστήματα. Η απορία γεννάται από περιπτώσεις όπως του 2017 EA, και το μικρό χρονικό διάστημα ανακάλυψης του πριν την προσέγγιση τους στον πλανήτη μας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου